ujed strsljena

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
ntsmalinic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 11, 2009 3:26 pm

ujed strsljena

Post od ntsmalinic »

mog rodjaka je pre neki dan ujeo strsljen. imao je snaznu alergijsku reakciju (skoro smrt) i rekli su mu da bi u slucaju ponovnog ujeda morao pri ruci imati lijek koji se nabavlja u austriji (ovdje kod nas ga valjda nema). medjutim ne znamo kako se lijek zove, osim da se naziv sastoji od 4 slova od kojih je prvo "e" i da je citiram "adrenalin na podrucju sireta". Ako neko zna koji je to lijek molim vas da mi pomognete.
hvala!
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Obicno se daje neki lek iz grupe antihistaminika. Dakle, antialergen za ujed insekata da ne bi doslo do anafalaktickog soka. Preporucice vam u apoteci najbolji za tu namenu...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Zove se EPIPEN sigurna sam jer jer si rekao da je sa e,a to je ovde jako proporucljivo u slucaju da neko ima alergijske reakcije koje mogu da dovedu do smrti.
Uzima se u slucaju napada asme koji moze biti opasan po zivot,alergije na hranu koje mogu dovesti do gusenja,alergije na lekove i razne inksekte.
Pozdrav
p.s.
ima ga i u Kanadi mene cudi ga ga nema u nasoj zemlji
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: ujed strsljena

Post od sedefasta »

EPIPEN definitivno.
Trebalo bi da ga ima kod nas, potražite ga. Probajte i u okruženju, možda je nastašica kod nas trenutna. To i jeste ustvari adrenalin, koji instant deluje u teškim alergijskim reakcijama šireći disajne puteve, te tako sprečava ugušenje. Taj preparat liči na penkalo (otud naziv ...PEN), a ustvari je špric sa tankom iglicom, tako da čovek može vrlo lako i brzo sam sebi da ubrizga lek koji mu spašava život.
Ako je Vaš rođak alergičan na ubod stršljena, vrlo je moguće da će slično reagovati i na ubod pčele, ose, bumbara, mada nije pravilo, ali neka vodi računa.
Epipen mora da nosi stalno sa sobom, jer anafilaktički šok je jedna od najopasnijih i najurgentnijih situacija u medicini.
Odgovori