Tumor marker
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Tumor marker
Radjen je tumor marker CA-15-3 i rezultat je 15,17 a referentne vrednosti su 1,0 - 30,0 U/ml. Da li to z naci da osoba nema tumor. Mozemo li se potpuno osloniti na taj tumor marker kada je u pitanju tumor dojke? Posto osoba napipava kvrzicu a mamograf je zakazan za februar.
Re: Tumor marker
Normalan tumor marker nije siguran pokazitelj da se ne radi o tumoru .Potrebno je sto prije uraditi U.Z.dojke i za svaki slucaj treba konsultovati onkologa.
-
- Aktivan član
Onkolog tvrdi da promena ne postoji iako je prisutnaNADY napisao:Normalan tumor marker nije siguran pokazitelj da se ne radi o tumoru .Potrebno je sto prije uraditi U.Z.dojke i za svaki slucaj treba konsultovati onkologa.

- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
pojedini doktori insistiraju na njima jer njima to znaci...zavisi od tumora koji je,kakav je...mene uvek pitaju za tumorske markere kakvi su,jer kazu da je najbitnije da oni miruju...medjutim,naisao sam na podatak da kod zena moze doci do skakanja pojedinih markera tokom trudnoce,to je AFP a opet kod nekih tumora je najbitnije da on bude sto nizi...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Tumor markeri mogu biti i lazno pozitivni i lazno negativni. To znaci da nisu apsolutno pouzdani! Mozete imati tumor, a da nije povisen ilil pak neku drugu bolest, gde ce on skociti, a nije u pitanju tumor! Vrlo logicno pitanje, zasto se radi? To sve zavisi od markera do markera, ali u kombinaciji sa ostalim dijagnostickim testovima, korisni su. Konkretno, na osnovu cega onkolog tvrdi da nema promene, ako nije uradjen mamograf? Najbolje za dg je pregled, UZ, mamograf, Tu markeri..Do februaura je daleko, pokusajte negde da to odradite brze ili kod nekog drugog onkologa na pregled...
-
- Aktivan član
Tvrdi na osnovu ravmo 2 sekunde pipanjadannina napisao:Tumor markeri mogu biti i lazno pozitivni i lazno negativni. To znaci da nisu apsolutno pouzdani! Mozete imati tumor, a da nije povisen ilil pak neku drugu bolest, gde ce on skociti, a nije u pitanju tumor! Vrlo logicno pitanje, zasto se radi? To sve zavisi od markera do markera, ali u kombinaciji sa ostalim dijagnostickim testovima, korisni su. Konkretno, na osnovu cega onkolog tvrdi da nema promene, ako nije uradjen mamograf? Najbolje za dg je pregled, UZ, mamograf, Tu markeri..Do februaura je daleko, pokusajte negde da to odradite brze ili kod nekog drugog onkologa na pregled...

- Slavko_slavko
- Stalni član
bolje uz nego cekanje jos 6 meseci,na uz se moze videti da li je i kakva to promena nije kao mamografija ali je za tebe to super,jer ces barem do februara biti malo mirnija,zar ne?
-
- Aktivan član
A jel se i on zakazuje?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
UZ dojke jeste dobra metoda, da se vidi sta, kako, mamografiju treba uraditi, u svakom slucaju..Da li se zakazuje ne znam, znam da privatno kosta oko 2500 din,pre par meseci (isla sam sa svojom mamom, tako znam) , a kako funkcionise u drzavnoj ustanovi ne znam
- Slavko_slavko
- Stalni član
valjda se zakazuje...pa ukoliko je radiolog dobar on ce sve videti...trebalo bi da se vidi...odes po uput i odes na radiologiju i cujes,ako te prime odmah onda ok,ako ne dodjes kad ti zakazu i to je to...najbolje bi bilo kada bi onkolozi imali svoje uz-ove pa da oni to pogledaju,ali... 

-
- Aktivan član
Ima UZ u Domu zdravlja ali ne znam koliko su oni pouzdani, koliko znaju da gledaju...
- Slavko_slavko
- Stalni član
ne znam stvarno...a i privatno kad covek ode ne zna ko ga gleda nista vise nije tako pouzdano...mom drugu je privatno ginekolog gledao srce pa vi vidite kakvo je stanje...dakle,ako postoji ogucnost da se ode u drzavnu ustanovu onda tamo...