Tumacenje rezultata krvne slike-POMOC!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
IvancicaM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 10:58 am

Tumacenje rezultata krvne slike-POMOC!!!

Post od IvancicaM »

Prije nekoliko dana dobila sam rezultate krvne slike koje je jedan ljekar smatrao zadovoljavajucim, a drugi ne. Da li bi mogli da mi date svoje misljenje. Imam 25 godina. Unaprijed hvala.
RBC-3,47
HGB-121
HCT-32,4%
MCV-93
MCH-34,8
MCHC-373
RDWc-15,2%

WBC-7,8
LYM-1,8
MID-0,8
GRA-4,4
LY%-26,4
MI%-11,0
GR%-62,6

PLT-231
PCT-0,2%
MPW-7,2
PDWc-35,0%

SE-8/16
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Anemija :Snizen broj eritrocita,hemoglobin i hematokrit.Medjutim podaci nepotpuni.Kakva su menstrualna krvarenja i koliko traju,da li postoji krv u stolici ili jos neki simptomi,da li zbog anemije imate neke od sledecih simptoma:lupanje srca,bledilo,koze,zamaranje,vrtoglavicu??Uradite Se Fe,TIBC , UIBC i transferin.
IvancicaM
Novi član
Novi član

Post od IvancicaM »

Prvo, zelim da Vam se zahvalim na odgovoru. Drugo, od simptoma koje ste naveli, jedino imam bljedilo koze (doduse, nikada i nisam bila "rumenka djevojka":-)). Sto se tice menstrualnih krvarenja, ona nisu pretjerano obilna. Naveli ste da treba da uradima analizu SE-da li je to sedimentacija (ukoliko jeste -na poslednjem nalazu, ako se ja kao totalni laik dobro snalazim u citanju rezultata, napisano je 8/16) ? Pozdrav!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

+ zasto ste uopste isli kod lekara, kakva je simptomatologija, od kada traje, da li se ponavlja, sta je do sada od pregleda uradjeno, kakvi su tezultati....?
IvancicaM
Novi član
Novi član

Post od IvancicaM »

Nista od drugih pregleda nisam radila. A analizu krvi sam uradila (znam da zvuci cudno) iz znatizelje i nisam ocekivala da ce rezultati biti losi (to je razlog moje pretjerane i pomalo smjesne uplasenosti). Vodim uglavnom zdrav zivot-ne pijem, rjetko zapalim poneku cigaretu, fizicki sam dosta aktivna, vodim racuna o ishrani...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

IvancicaM napisao:Prvo, zelim da Vam se zahvalim na odgovoru. Drugo, od simptoma koje ste naveli, jedino imam bljedilo koze (doduse, nikada i nisam bila "rumenka djevojka":-)). Sto se tice menstrualnih krvarenja, ona nisu pretjerano obilna. Naveli ste da treba da uradima analizu SE-da li je to sedimentacija (ukoliko jeste -na poslednjem nalazu, ako se ja kao totalni laik dobro snalazim u citanju rezultata, napisano je 8/16) ? Pozdrav!
Nije sedimentacija nego serumsko gvozdje.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ono 8/16 je sedimentacija u prvom i drugom satu.
uradite sve analize kako vam je gore napomenuto, pa se cujemo.
Ovako se radi o blagom anemijskom sindromu, na prvi pogled nista zabrinjavajuce.
pozdrav!
Joss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 16, 2008 10:38 am

Post od Joss »

Da li bi neko mogao meni da da odgovor? Vadila sam krv kako bih proverila nivo gvozdja a ujedno i da prekontrolisem. Moze li neko da mi pojasni rezultat

RBC - 4.39
WBC - 8.8
HGB - 126
HCT - 0.38
PLT - 318
MCV - 85.9
MCH - 28.7
MCHC - 334

Gvozdje - 28.2

Buni me to sto je gvozdje u redu a Hemoglobin , pa blizu donje granice.

Unapred hvala
Odgovori