Tumacenje nekih osnovnih pojmova iz nalaza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Novotel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 31, 2019 4:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Tumacenje nekih osnovnih pojmova iz nalaza

Post od Novotel »

Prije nego napisem sta je konkretan nalaz, radio sam MRI glave iz razloga sto sam promjenom visinske razlike, npr letenje frekventno, skijanje i sl, imao vrtoglavice koje su jako kratko trajale, ne duze od par sekundi, ali panika i strah nakon toga je uzimala svoj danak. Trnci po rukama i nogama, posebno lijeva strana, sto i dalje pripisujem strahu i panici.

Nako uradjenog MRI Mozga (1,5T) izdvojit cu samo 2-3 recenice koje su nejasne. Preporuka je da odem Neurologu da propise neku terapiju ali zelim razumijeti u cmu je problem...

Nalaz:
- MRI mozga bez vidljivih fokalnih lezija mozgovine.
- Obostrano u baznim ganglijama lako naglaseni perivaskularni Virchow Robin prostori
Tip1.
-Selarna regija uredno formirana. Hipofiza u samom podlu sallae. Meckelov cavum obostrano naglasen
- Vrlo suspektna parcijalna empty sella, sa naglasenim Meckelovim cavumima, sto dif dg moze ici u prilog benigne idiopatske intrakranijalne hipertnezije.

Trebam li se ozbiljno zabrinuti? Ljekar kaze da nije nista strasno sve je ok...
Hvala
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: Tumacenje nekih osnovnih pojmova iz nalaza

Post od aaaca »

Када су ти почели ти проблеми?
Novotel
Novi član
Novi član

Post od Novotel »

aaaca napisao:Када су ти почели ти проблеми?
Je li toliko lose? :cry:

Prvi put mi se desilo prije 6/7 god usljed frekventnog letenja. I sad prije mjesec ponovo, subjektivno takodjer nakon promjene nadmorske visine s tim da je sad skijanje u pitanju... Subjektivno...
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Није толико лоше али не треба да занемариш проблем да се ситуација не би погоршала.

Мислим да то што се види на магнетној резонанци није ништа.

Узрок проблема може бити различит: проблем са вратним артеријама, са вратним делом кичме, са средњим ухом, са микроциркулацијом у мозгу, са мишићима раменог појаса, са раним кристализацијама млечне киселине. Можда би чак могао да буде проблем са плућима односно лошим везивањем кисеоника, гвожђем.

Можда ти је најједноставније да пробаш са свакодневним и редовним гимнастичким вежбама за горњи део тела, па да видиш шта ће се дешавати. Неке вежбе које мени помажу сам описао на мом сајту http://* у здравственим саветима, па под Леђа, Рамена-рачунари, Кичма, Врат...

Само мораш без панике. Када ти се тако нешто деси мораш лагано и дубоко да дишеш и сачуваш присебност.
Novotel
Novi član
Novi član

Post od Novotel »

Pozdrav,

Hvala na pojasnjenju i savjetima. U medjuvremenu bio kod neurologa, radi pojasnjenja. Kaze da nije nista ozbiljno i da ne trebam da se sikiram. Ono sto se vidi je kao neko nakupljanje vode koje malo potisce hipofizu ali to nije nista strasno i nema nikakve posljedice. Da li je to tako, ostaje da samo vjerujem da jeste. Inace, kaze ne lijeci se jer nije nista. Treba kontrolisati vid i to je otprilike to.

Sto se tice vrata, radio kolor dopler, prokrvljenost sve u redu. Nema nikakvih smetnji.
Srednje uho se takodjer vidi na snimku MRI i izgleda ok. Dakle nije ni do njega (Ja sam licno mislio da je to uzeok). Sinus lijevi ne izgleda bas najbolje na MRI, ali nije uzrok ovog stanja. No svakako ga treba pogledati otorinac.
Za kristalizaciju mi danas rekose da i to moze biti. Ne znam nista o tome.

Kicma se djelimicno takodjer vidi na slici MRI i nije bas najbolja. Preporuka neka fizikalna terapija.

Nema znakova nikakvih ostecenja mozga, tumora, mozdanog i sl. Ukratko to je.

Panika kod mene i dalje prisutna, skoro svakodnevno. Radio vjezbe po tvojoj preporuciji za mikrocirkulaciju - tj 2 vjezbe, osjecam poboljsanje. Uz to uzimam Betaserc koji za 2 mj trebam iskljuciti.

Pozdrav
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Novotel napisao:Prije nego napisem sta je konkretan nalaz, radio sam MRI glave iz razloga sto sam promjenom visinske razlike, npr letenje frekventno, skijanje i sl, imao vrtoglavice koje su jako kratko trajale, ne duze od par sekundi, ali panika i strah nakon toga je uzimala svoj danak. Trnci po rukama i nogama, posebno lijeva strana, sto i dalje pripisujem strahu i panici.

Nako uradjenog MRI Mozga (1,5T) izdvojit cu samo 2-3 recenice koje su nejasne. Preporuka je da odem Neurologu da propise neku terapiju ali zelim razumijeti u cmu je problem...

Nalaz:
- MRI mozga bez vidljivih fokalnih lezija mozgovine.
- Obostrano u baznim ganglijama lako naglaseni perivaskularni Virchow Robin prostori
Tip1.
-Selarna regija uredno formirana. Hipofiza u samom podlu sallae. Meckelov cavum obostrano naglasen
- Vrlo suspektna parcijalna empty sella, sa naglasenim Meckelovim cavumima, sto dif dg moze ici u prilog benigne idiopatske intrakranijalne hipertnezije.

Trebam li se ozbiljno zabrinuti? Ljekar kaze da nije nista strasno sve je ok...
Hvala
Ovo je samo radiološki opis, tako da komentarišem samo na osnovu toga:
Treba proveriti hormonski status, da li hipofiza radi normalno ili ne.
Opisana je benigna idiopatska intrakranijalna hipertenzija, to se ne može dijagnostikovati samo radiološki već je potrebno neurološko ispitivanje, ali i ako jeste to, to je lako pišem rešivo.
Novotel
Novi član
Novi član

Post od Novotel »

Dejanbg napisao: Ovo je samo radiološki opis, tako da komentarišem samo na osnovu toga:
Treba proveriti hormonski status, da li hipofiza radi normalno ili ne.
Opisana je benigna idiopatska intrakranijalna hipertenzija, to se ne može dijagnostikovati samo radiološki već je potrebno neurološko ispitivanje, ali i ako jeste to, to je lako pišem rešivo.
Kako se radi ta analiza/provjera? Da li je to rizicno/bolno? Ovo boldirano pretpostavljam je mokrenje ili sam nesto pogresno shvatio?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Ne, ta reč je višak, ne znam odakle mi tu :-?

Ukoliko benigna idiopatska intrakranijalna hipertenzija zaista postoji, leči hirurškim putem,ugradi se sistem cevčica koje moždanu tečnost odvode u trbuh
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Настави са вежбама па ћеш видети.
Novotel
Novi član
Novi član

Post od Novotel »

Dejanbg napisao:Ne, ta reč je višak, ne znam odakle mi tu :-?

Ukoliko benigna idiopatska intrakranijalna hipertenzija zaista postoji, leči hirurškim putem,ugradi se sistem cevčica koje moždanu tečnost odvode u trbuh
Kako se "dokazuje" da postoji ili ne? Meni tako pise na zakljucku MRI i od Neurologa. Sad jbg... I kako ide ta operacija? Pretpostavljam kroz nos i koliko je rizicna? Da li ostaju trajne posljedice i/ili neka ogranicenja u normalnom funkcionisanju?

Ah, da, da li od toga mogu da se javljaju ove vrtoglavice koje sam opisao(mogu detaljnije ako treba radi procjene)? I da li se mora operisati ili ne predstavlja opasnost po zivot? Jako sam plasljiv pa sve me te stvari zanimaju. Ako nesto bas bas ne moram, i anravno ako moze to tako, onda ... :roll:
Poslednja izmena od Novotel u Sre Feb 06, 2019 8:41 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Novotel
Novi član
Novi član

Post od Novotel »

aaaca napisao:Настави са вежбама па ћеш видети.
Svakako! Ako ne pomogne koliko ocekujem ili uope, a vec je, nista lose ne moze da se desi. Dakle moze biti samo bolje, ne gore.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Наравно.

Углавном узрок је честа и нагла промена ваздушног притиска (летење, скијање) што значи да имаш неки проблемчић који се не би манифестовао нормалним начином живота, ако ме разумеш шта хоћу да кажем. Због тога не верујем да ће ти ишта наћи на било каквим претрагама и снимањима док прави узрок не узме маха.

Не знам да ли постоји подваријанта варијантине подваријанте при којој се може десити да ти се услед нагле промене ваздушног притиска створи мехурић или тромб у неком крвном суду. То би било веома опасно стање.

Мораш да узмеш ствар у своје руке.
Odgovori