Tumacenje nalaza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Srdjan011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 9:14 pm

Tumacenje nalaza

Post od Srdjan011 »

Zamolio bih doktora da mi protumaci ove rezultate za EB virus:
IgM 4.5
IgG 12.g

Zanima me prvenstveno da li to znaci da moja devojka,koja je uradila test, prelezala mononukleozu i ima antitela za ovaj virus? Jer ne bih zeleo da i nju zarazim poljupcem:) Ja se trenutno lechim od mononukleoze, tj prelezavam:),i mislio sam da sam je dobio od nje, a ona nema nikakve simptome ove bolesti.

Hvala vam :)
plasim_se
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:23 am

Post od plasim_se »

Hmmm... Pa evo ovako... Nisam lekar, ali jednog dana, ako Bog da, bicu Znaci ovo sto pise dole ne mora da bude tacno :)
Ako se ne varam to je titar antitela. E sad... Titar antitela nije specifican test, znaci tumacenje tog nalaza ne moze ti reci da li imas neka posebna antitela (recimo antitela protiv mononukleoze) taj test ti samo govori o odnosu antitela odredjene klase (M, G) u plazmi. Sve vreme pokusavam da kazem da postoji jos niz drugih promenljivih koje mi ovde ne znamo, a koje bi morali da znamo da bi ti dobio adekvatan odgovor na pitanje :)

P.S.
Prave lekare bih molio da me ne napljuju bas mnogo ako sam nesto lupio, nego onako suptilno da mi skrenu paznju gde sam pogresio, znate, da se ne indisponiram :)
Srdjan011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 9:14 pm

Post od Srdjan011 »

A koje bi testove trebalo da uradi jos,kako bismo znali da li ima za EBV antitela? Ja sam cuo nesto da moze da se odredi da li je osoba imala mononukleozu, i da li je sada ima,koji su to testovi?
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

To su ti testovi koje si uradio.
IgM prisutna antitela oznacavaju aktuelnu infekciju ( u zavisnosti od titra a to je taj broj koji si naveo)
IgG prisutna antitela oznacavaju da si nekada prelezao bolest.
Referentne vrednosti ne znam ali nije problem naci ih negde ne netu ili pogledati na nalazu gde obicno stoje pored pronadjenih i referentne (normalne) vrednosti.

Mladi kolega,samo napred :D :D :D
mirab25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 10:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

strah od nepoznatog

Post od mirab25 »

Vragolasta Amfibija napisao:To su ti testovi koje si uradio.
IgM prisutna antitela oznacavaju aktuelnu infekciju ( u zavisnosti od titra a to je taj broj koji si naveo)
IgG prisutna antitela oznacavaju da si nekada prelezao bolest.
Referentne vrednosti ne znam ali nije problem naci ih negde ne netu ili pogledati na nalazu gde obicno stoje pored pronadjenih i referentne (normalne) vrednosti.

Mladi kolega,samo napred :D :D :D
Ako ja trenutno imam analizu na koksaki virus IGM 8,5 i IGG 124,7 a pritom vec mesec dana osecam slabost, gubitak energije, imala sam problema sa zelucem, a pre dva dana i jag bol u grudima i kocenje tela (svi ostali rezultati su mi ok - ekg, krvna slika na granici normale, secer dobar, kao i pritisak ), sta to znaci? Da imam koksaki virus, dasam ga prelezala, ili nesto trece?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

To bi znacilo da ga imate, trenutno i vec neko vreme. :(
Odgovori