Tumacenje MR nalaza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Tumacenje MR nalaza

Post od girl_from_nowhere »

Da li bi neko mogao da mi napise sta znaci nalaz: MRA pregled ukazuje na obostrani kinking ACI u ascedentnom - prekavernoznom segmentu. Hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

KINKING = izuvijana, "zguzvana" arterija, (u ovom slucaju, arterija karotis interna). Moze da bude bezazlena promena, ali ako pacijent ima i promenjen sastav krvi (na primer, jako povisenu masnocu) i dodatne faktore koji usporavaju cirkulaciju, kao i geneteske predispozicije, na mestu kinking-a se stvaraju aterosklerotski plakovi, naslage koje kasnije mogu da se otkinu i izazivaju mozdane udare. Kinking se ne operise, savetuje se uzimanje Aspirina 100mg dnevno, kontrola masnoca u krvi, zabrana pusenja i povremene (godisnje) Doppler kontrole.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Hvala na odgovoru.Ta dijagnoza mi je postavljena 2004 godine i rekli su mi da to nije nista ozbiljno, ali mene vec nekoliko dana jako zaboli vrat-tacno deo ispod glave sa leve strane i to kad okrenem glavu na desnu stranu, a dan pre nego sto je taj deo poceo da me boli,ceo vrat mi je krckao i stvarao uzasno neprijatan i bolan osecaj. Inace imam 20 godina, ne pijem, ne pusim, imala sam uvek dobru krvnu sliku i jedino sto mi je palo na pamet je da je bol povezan sa rezultatom MR. Da li je to moguce ili je ipak nesto drugo u pitanju?
Odgovori