moj brat je cekao mesec dana na rezultate analiza koje su mu uzeli iz fistule pa je nalaz ovakav:
proctitis chronica atrophica
fistula paranialis k60
molim ko zna da mi malo pojasni sta je ovo i sta moze da se ocekuje.unapred hvala
tumacenje dijagnoze
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm
Re: tumacenje dijagnoze
Ovo prvo je hronicna atroficna upala zavrsetka debelog creva, rektuma duzne do 10cm, cim se kaze hronicna znaci da ima promena u mukozi i inflamatornom infiltratu (prisutvo granulocita, monocita...) sto obicno dalje ukazuje na intemitentni tok...u smislu neizlecivosti. Mada je to malo podataka. Perianalnu fistulu je potrebno operisati (discizija) a K60 je diajagnoza fistuloznog oboljenja. Moze se raditi i o solitarnom rektalnom ulkusu a sve je to slicno sa hronicnim upanim bolestima. Mozda je cak i Crohn proctitis jer se upravo on ovako i manifestuje, sve zavisi koliko je detaljno odradjeno patohistologija i sta je pravi uzrok fistule (neprirodne komunikacije izmedju organa u ovom slucaju koze i sluzokoze debelog creva posto je perinalana regija u pitanju). Bez dobre PH analize se ne moze dalje pricati
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm
hvala na odgovoru,pokusacu da saznam koja je ph vrednost.rekli ste da moze biti neizlecivo?on treba da operise a mene zanima kakva je to operacija,da li moze da se da anestezija ukoliko koristi lek efftil retard(jer cula sam da nesme) i da li ce se to ponavljati kasnije?hvala jos jednom
Ma ne PH vrednost (kiselost i baznost) vec patohistoloski nalaz, detaljno, mora biti bar nekoliko redova, a na KCS i VMA i po celu stranu...operacija je rutinska. Predlazem prof. Krivokapica, imate podatke na forumu u mojim postovima, a ako je u pitanju Crohn, Ulcerozni, Radijacijski ili ishemijski kolitis, solitarni rektalni ulkus, mikrospkopski, kolagenozni....neki od njih su neizlecivi i Th. je dozivotna, postoje lokalni i oralni lekovi, a cesto napreduje od rekuma duz celih creva. Sve to mora potohistolog da napise koji hronicni proctitis je u pitanju, verovatno ce dati preparate 5ASA (mesalazin)