Tudja nega i pomoc, dekubitusi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
marko__
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 13, 2010 11:50 pm

Tudja nega i pomoc, dekubitusi

Post od marko__ »

Veliki pozdrav!

Precicu odma na stvar. Staram se o ocu koji je totalno nepokretan odprilike 2 meseca (imao je treci mozdani udar i dijabeticar je-hipoglikemicar). Na ledjima su krenuli da se pojavljuju dekubitusi,znam da treba da mazem flogocit,da posteljina treba biti cista(nikakvih mrvica ne sme da bude) i ravna itd. Mada opet se pojavljuju. Moje prvo pitanje je da li je jedino resenje da se kupi dekubitus dusek ili ima neko drugo resenje?

Podneo sam zahtev za invalidsku penziju pre 4 meseca, a za tudju negu i pomoc pre 2. Koliko to treba cekati da bi izasao na komisiju? U socijalnom mi kazu da je dva meseca minimum posle kojeg posalju pismo da izadje na komisiju.

Unapred se zahvaljujem na odgovorima!
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Tudja nega i pomoc, dekubitusi

Post od dannina »

Posteljina treba da bude cista, ravna, suva. Obavezno da ga okrecete na svaka dva sata po strani i da ga masirate rastvorom vode i alkohola. Takodje, svuda gde bi zbog pritiska mogle rane da se otvore, postavite sto meske peskire, predeo potiljka, lopatice, predeo kralice. tabani Na mesta gde su se rane vec otvorile stavljajte gaze natopljenje rastvorom Rivanola, ima da se kupi u apotekama, nije skupo. Vama je jos jedna faktor otezavajuci, a to je sto je otac dijabeticar. Kod njih rane bas sporo zarastaju i lako se inficiraju. Neophodno je postici sto bolju kontrolu secera u krvi. Situacije je takva da je prakticno sve na vama, zavisi potpuno od vas, zahteva punu paznju, tokom citavog dana Sto se tice tudje nege i pomoci, to se uvek ceka, prilicno.
marko__
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 13, 2010 11:50 pm

Re: Tudja nega i pomoc, dekubitusi

Post od marko__ »

Malo sam detaljnije popricao sa apotekarkom koja mi je rekla da je najbolje resenje da se uzme bas taj dusek za nepokretne. Kaze da ne zna kolika mu je cena,da odem i proverim kod Socijanog (u Novom Sadu) ili da kupim u Madjarskoj.

Sad me zanima, da li zna neko cenu tog dekubitus duseka kod nas i u Madjarskoj? Ako je velika razlika u ceni,onda mi ni ne bi bio problem otici do Madjarske i kupiti...

Sto se tice tudje nege i pomoci,procitao sam na internetu da je jedna zena cekala za svoje dete 7 meseci da joj stigne poziv za komisiju! Pitanje je jel se ima toliko puno posla pa ne mogu da stignu brze ili je ono gore...da je komisija "kilava".
Odgovori