"Trzajevi..."

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

sparky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 08, 2009 11:49 pm

"Trzajevi..."

Post od sparky »

Zdravo, imam 28 godina. Vec nekih 7-8 godina imam pojavu nekontrolisanih jakih, kratkih i brzih "trzajeva" ekstremiteta. To se desava kada sam u lezecem polozaju SVAKE veceri pre spavanja i SVAKOG jutra nakon budjenja dok sam jos u krevetu. Ne znam da li je bitno ali to se desava iskljucivo kada su mi oci zatvorene. Do trzajeva ne dolazi u toku dana.
Kada sam imao 20 godina imao sam nekakav "napad" u toku noci i izgubio sam svest. Odnet sam u hitnu gde sam se sam probudio potpuno zbunjen jer sam te veceri normalno legao da spavam. (situacija kao na filmu, :) budis se, a oko tebe gomila belih mantila i svi gledaju u tebe, roditelji placu, a ti nemas pojma sta se desilo... uhvatio sam caleta za ruku i prvo sto sam ga pitao je bilo: "Koji je danas dan?"). Lekari, prakticno nisu konstatovali nista i jedino sto su mi dali je lexilium... kasnije sam trazio pomoc od neuropsihijatra ali sve se svodilo na sedative...
Posle toga su krenuli ovi trzajevi koji mi mnogo smetaju jer traju u proseku po pola sata...
Inace tokom "trzanja" ne osecam nikakve bolove. A primetio sam da se ublazavaju kada uzmem sedative...
Znam da treba da se obratim lekaru, ali ako je nekom poznato, voleo bih da cujem nesto o tome, dobijem neki savet i sl.
Pozdrav i hvala.
I.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: "Trzajevi..."

Post od Veljko Jovanovic »

Mislim da bi bilo jako dobro da se jaite neurologu radi detaljnog pregleda. Vase tegobe mogu da budu uzrokovane mnogim drugim stvarima (manjak kalcijuma, neka bolest misica, neka bolest nerava - ova tri uzroka su mi prva pala na pamet, ali ih sigurno ima jos dosta), a mogu da budu potpuno normalna stvar, npr. izazvane opustanjem misica posle dnevnih aktivnosti. Bez detaljnog pregleda stvarno nije moguce da se kaze o cemu se radi.
sparky
Novi član
Novi član

Post od sparky »

Hvala Vam Veljko.
Moracu kod privatnog neurologa, posto u bolnici odmah upucuju kod neuropsihijatra.
Pozdrav.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Trzajeva pre sna su normalni, to se misici opustaju i obicno je to neko polubudno stanje kad sanjamo da padamo pa se trgnemo i probudimo. Doduse ne znam da li je to slucaj i kod vas ili je nesto drugo u pitanju.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

i meni se nekoliko puta to desilo,mislim ne bas jalo ali se "trznem" i to kad legnem i kad se opustim...sto kaze girl_from_nowhere mozda je samo opustanje misica,i nista drugo,a mozda je neki neuroloski problem ili neke druge prirode...mozda je stres,on moze da bude uzrok svemu i svacemu...
sparky
Novi član
Novi član

Post od sparky »

Hvala na komentarima ;)
Ali nisu u pitanju kratki povremeni trzajevi u polusnu ili polubudnom stanju! To mi je poznato i to se desava verovatno svima prilikom "padanja" u san.
Problem je u tome sto se to desava u POTPUNO BUDNOM STANJU samo su mi oci sklopljene, mozda zvuci glupo, ali je tako - kada otvorim oci ne trzam se.
A stres... pa nazalost ima ga na sve strane...
Pozzzz :roll:
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

e jbg,ti stavi na izmedju kapaka 2 sibice pa neces imati tih problema... :D eto sta ti je savremen covek,ne moze ni jedan dan bez stresa da prodje...ipak se jos raspitaj kako da dobijes uput za neurologa,a za privatniika ne znam,si ti iz bg-a?
sparky
Novi član
Novi član

Post od sparky »

...sve u svemu, mislim da nekog leka i nema... verovatno cu opet dobiti neki sedativ...
Nisam iz Beograda, iz unutrasnjosti sam, ali znam da ima ovde privatnika, ima i privatni EEG... pa cu videti :wink:
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

sad,koliko je eeg pouzdan...ja mislim da bi bilo najbolje kada bi se magnet mogao uraditi,tu se ipak sve vidi,ali nije da ides privatni jer je skupo,a da cekas,ko zna za kad bi ti zakazali...nisam doktor,ali cim ima neki poremecaj oni salju na magnett...i ne shvatam,kako to da ti daju samo sedative a ne neki detaljan pregled da izvrse...
sparky
Novi član
Novi član

Post od sparky »

ne znam... uopste ne shvataju ozbiljno. verovatno kad bi dobio napad u ordinaciji onda bi dali i za magnet! :wink:
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

sparky napisao:...sve u svemu, mislim da nekog leka i nema... verovatno cu opet dobiti neki sedativ...
Nisam iz Beograda, iz unutrasnjosti sam, ali znam da ima ovde privatnika, ima i privatni EEG... pa cu videti :wink:
Bilo leka ili ne, treba da znas zasto se to desava.

ne znam... uopste ne shvataju ozbiljno. verovatno kad bi dobio napad u ordinaciji onda bi dali i za magnet! :wink:
Ovo je na veliku zalost apsolutno tacno :(
sparky
Novi član
Novi član

Post od sparky »

Bilo leka ili ne, treba da znas zasto se to desava.

Svakako :*
Odgovori