trudnoća i hepatitis c

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Pravoslavna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 15, 2010 9:38 am

trudnoća i hepatitis c

Post od Pravoslavna »

Poštovani,
Molim Vas za pomoć!
Pre 3 meseca upoznala sam se i zavolela sa jednim dečkom. Ostala sam u drugom stanju (za ne verovati) posle prvog sexa. Posle mesec dana trudnoće počelo je krvarenje. Posle 7 dana imala sam spontani. :cry:
Neposredno posle toga, 5 dana, moj dečko je rekao da mu nije dobro i otišao je kod lekara gde su mu konstatovali hepatitis B. Naravno odmah je primljen u bolnicu. Akutni hepatitis B, žutilo, mučnine, ogromne transaminaze.
U bolnici saznajem da ima hronični hepatitis C. Potpun šok u svakom mogućem smislu.Moje krvarenje ne prestaje, pratimo beta hcg. Odlazim (i dalje u šoku i strahu) na testiranje hepatitisa B i C. Rezultati kažu hvala dragom Bogu negativna!
O moralnim dilemama nije mesto za priču a i to je nešto što sama osoba mora da razreši sa sobom. Moje pitanje je sledeće: Da li je do spontanog došlo zbog virusa?
Da li je moguće ostati u drugom stanju sa osobom koja ima hepatitis C i možda B (ako ga ne izbaci) a da se to ne prenese na majku i na dete?
Dakle, Poštovani, želela bih da mi odgovorite ako možete i ako ste baš specijalizovani za ovu vrstu bolesti ako je moguće ne u procentima, ljudi smo nismo statistika.
Reći ću još i to da mi je poznato da se virus hepatitisa C prenosi krvlju a B i izlučevinama.

S poštovanjem,
Pravoslavna
Pravoslavna
Novi član
Novi član

Re: trudnoća i hepatitis c

Post od Pravoslavna »

Zaboravila sam da pitam i da li ja sada da se vakcinišem na hepatitis B sa obzirom da sam negativna a da mi krvarenje od spontanog još uvek traje?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pravoslavna napisao:: Da li je do spontanog došlo zbog virusa?
Spontani pobacaj moze da nastane iz vise uzroka izmedju ostalog i zbog infekcije tako da je odgovor na Vase pitanje moze ,a ne mora.Jedan od najcescih uzroka spontanog pobacaja su hromozomske anomalije ploda (koje se ne mogu znati bez kariotipa pobacenih fetalnih tkiva).
Pravoslavna napisao:
Da li je moguće ostati u drugom stanju sa osobom koja ima hepatitis C i možda B (ako ga ne izbaci) a da se to ne prenese na majku i na dete?
.
Vidite ocigledno je da vas decko ima akutni hepatitis B obzirom da je forma iktericna(sa zuticom)a sto je i potvrdjeno seroloskim reakcijama.E sad je pitanje da li on ima akutni ili hronici hepatitis C(da li je uradjena biopsija jetre?)jer nije nemoguca simulatana koinfekcija jetre sa dva tipa virusa,a akutni hepatitis C cesto ide bez zutice.Ovo je bitno sa aspekta zaraznosti jer viremija(broj kopija virusa/ml krvi)nije ista u inkubaciji,akutnoj i hronicnoj fazi.Sa druge strane inkubacija (period od ulaska infektivnog agensa u organizam do pojave manifestne bolesti) za Hepatitis B i C koji se prenose preko krvi i sexualnim putem(ne izlucevinama) a inkubacija je znatno duza ,stoga testovi posle samo mesec dana nisu validni!Ono sto vi mozete da uradite jeste da se vakcinisete po shemi za postekspozicionu profilaksu uz dodatak anti-HB imunoglobulina da bi se zastitili od infekcije virusom i da povremeno kontrolisete vrednost transaminaza uz testiranje na Hepatitis C posle 6 meseci i godinu dana jer je u pitanju infekcija kod koje nema nikakvih simptoma .Takodje vi i vas decko treba da se testirate na HIV kao jos jedan od virusa koji se prenosi na isti nacin kao i hepatitis B i C virus.
Pravoslavna
Novi član
Novi član

Post od Pravoslavna »

Hvala na odgovoru, nadam se da sam dobro razumela (pročitala više puta). U bolnici su mi rekli da ima hronični hepatitis C. Sada kada je dobio akutni B ponovo su ga testirali na C i rezultati su sa veoma niskim vrednostima, ma šta to značilo.
Dakle, imao je hronični C i kada smo se upoznali to je 31. oktobar 09. a kada i kako je dobio B to niko ne zna.
Znači moji testovi nisu validni tek će biti ispravni i tačni (kakvi god bili) za 6 meseci.
Molim Vas potvrdite mi da li sam dobro razumela.

S poštovanjem,
Pravoslavna
marta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2005 9:55 pm

Post od marta »

Da ,dobro ste razumeli uz napomenu da je mala, tj gotovo nikakva mogicnost da ste se zarazili hepatitisom C jer niste imali ranice (oboje u isto vreme!) na polnim organima (koje su krvarile) i sl.
Ipak i taj negativni rezultat koji ste radili posle mesec dana iako nije totalno validan ipak ima i neko znacenje koje je dobro.

Ako rezulati posle 6 meseci opet budu negativni (a verovatno ce biti takvi), nema potrebe za daljim analizama krvi ako niste vise u toj vezi i ako nemate druge faktore rizika/ponasanja.

Mene samo cudi da covek koji ima hronicni hepatitis C nije vakcinisan od hepatitisa B jer je poznato da oni koji imaju hepC lakse dobijaju hepB....

svakodobro vam zelim

PS: ovde nema lekara koji su specijalizivani bas za hepatitise, alo cete preko pretrazivaca naci ovde diskusije gde ljudi koji boluju do hepB i C daju vrlo dobre savete i imaju odlicna znanja! Tu cete naci i mnoge odgovore koji vas zanimaju!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Kakav je to covek koji devojci precuti da ima Hepatitis C???
Pa nisu to boginje zarazis nekog pa prelezi, nego mozes nekoga da unesrecis za ceo zivot.
(U Nemackoj se inace za precutkivanje i namerno zarazavanje drugih bolestima (sida, hepatitis i sl) moze otici i u zatvor.....)
Nadam se da to imas u vidu ako uopste razmisljas da nastavis tu vezu... i da ces ubuduce koristiti kondom da bi sebe spasila takvih sokova.....
Izvini ako ovo izgleda kao popovanje, ali i ja sam u soku kako neki ljudi nemaju obzira prema drugima(kao sto je taj tvoj decko).
marta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2005 9:55 pm

Post od marta »

Dea napisao: (U Nemackoj se inace za precutkivanje i namerno zarazavanje drugih bolestima (sida, hepatitis i sl) moze otici i u zatvor.....)
.

Odlicno je to reseno u Nemackoj. I kod nas bi trebalo da je tako! 8)
poz
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

marta napisao:
Dea napisao: (U Nemackoj se inace za precutkivanje i namerno zarazavanje drugih bolestima (sida, hepatitis i sl) moze otici i u zatvor.....)
.

Odlicno je to reseno u Nemackoj. I kod nas bi trebalo da je tako! 8)
poz
Jeste tako i kod nas, ali samo u smislu prećutkivanja zaraženosti HIV-om ( Krivični zakonik RS, glava 23-Krivična dela protiv zdravlja ljudi, čl.250 )
Ovde je HIV posebno izdvojen i stavljen u poseban član Zakona, a situacija iz gornjeg post-a bi verovatno mogla da se podvede pod čl.249-Prenošenje zarazne bolesti:
Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.
Naravno, u zatvor se ide samo ako dođe do prenošenja zarazne bolesti, dok bi u suprotnom najverovatnije bila neka novčana ili uslovna kazna, naravno pod uslovom da osoba nije ranije osuđivana za isto ili slično delo.

Imajte u vidu da je nisam pravnik, već lekar, tako da za detalje treba konsultovati advokata.

Inače, da je meni momak prećutao da ima hronični hep.C i imao intimne odnose sa mnom bez zaštite, ostavila bih ga istog momenta i podnela krivičnu prijavu bez razmišljanja!
Čak i da nije uopšte ni bilo seksa, opet smatram da se ovako nešto jednostavno mora reći.
vinka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 9:49 pm

Post od vinka »

Cek, a on je znao da je imao Hepatitis C? A tek saznao za B?
Naravno, ukoliko je znao za Hepatitis C, a nije rekao - kriv je!
No, to nije tema. Bilo sta je bilo, gurajte dalje.

Mene zanima da li Hepatitis C ima veze sa zacecem - da li utice na (ne)mogucnost zaceca? Ukoliko je ONA zarazena, da li je moguce da ne moze da ostane u drugom stanju? Ako je ON zarazen, da li je moguce da ne moze da oplodi jajnu celiju?
Takodje, znam da terapija i trudnoca ne idu zajedno, a da li, ukoliko je ON na terapiji, ima frke oko "pravljenja beba"?

Hvala unapred na odgovorima.
Pravoslavna
Novi član
Novi član

Post od Pravoslavna »

Zahvaljujem se svima na učešću u mojoj "temi".
Naša priča se nastavlja, dakle išla sam ponovo na testiranje i rečeno mi je da sam negativna i na B i na C.
Odmah su mi rekli da se vakcinišem na B što sam i uradila. Imam još 2 vakcine da primim, jedna za mesec dana a treća za 6 meseci.
Mislim da ste svi u pravu, tako nešto ne sme da se prećuti, ALI.
Razmišljala sam puno o tome, naravno da je razumljivo, i sada iz ove prespektive razumem zašto nije rekao.
Ljudi, kao ja, koji nemaju nikakvo predznanje ili znanje o hepatitisu bi pobegli glavom bez obzira.
A priznajem i ja bih. Ne bi nikad razgovarali, upoznali se i zavoleli. Mislim da se i doktori oko toga slažu.
To je prirodno da se oboleli boje da kažu.
A opet, da li bih tako reagovala da sam zaražena?????
Verovatno ne bih, krivila bih ga do smrti.
Mislim da će naša veza pući ne samo zato što je zasnovana na laži (prećutkivanju) već zbog mnogih drugih stvari.
Za doktora imam još jedno pitanje a to je:
Rekao mi je da na PSR testu ima 5.000 nečega (verovatno nekih mernih jedinica) šta to znači i kakve su to merne jedinice?
Navodno mu je lekar rekao da se to smatra minimumom i praktično da sa tim rezultatom ne može nikog da zarazi????

Unapred zahvalna
Pravoslavna
Pravoslavna
Novi član
Novi član

Post od Pravoslavna »

Zaboravih da kažem da sam takodje dobila informaciju da je sve moguće.
I da oboje imaju hepatitis C i da imaju zdravo dete, kao i da jedan ima drugi nema i da imaju zdravo dete.
A i da dete bude zaraženo.
Koliko god to izgledalo čudno ljudski organizam krije mnoge tajne i ne da se sve objasniti.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Izvini ali ja i dalje ne mogu da nadjem opravdanje za nekoga da tako nesto precuti. Ako je vec znao pa sto nije bar koristio zastitiu? I o kakvoj ljubavi (prema tebi)se tu prica ako je neko spreman to svoje voljeno bice da zarazi bolescu koja je neizleciva?
Ja se samo setim svih mojih strepnji kada sam bila trudna da mi se rodi zdravo i pravo dete, a nemam ni ja ni partner bilo kakvu prenosnu bolest. Mislim da ne bi tako razmisljala da si i dalje trudna i da te muce misli da li ces doneti na svet dete koje ce se celog zivota boriti sa tako necim....
Odgovori