Trudnica, enterokokus, antibiogram neupotrebljiv

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Trudnica, enterokokus, antibiogram neupotrebljiv

Post od Ejmi »

Ja zaista ne znam sta jos moze da mi se dogodi sa zdravljem.
U vaginalnom brisu mi je izolovan enterokokus u velikom broju.
Cervikalni je cist (ili je bar tako bilo u petak).
Alergicna sam na penicilin i trudnica u 17. nedelji.
Po antibiogramu je bakterija senzitivna samo na penicilate, koje ne smem zbog alergije, i na ciprofluksacin koji ne smem zbog trudnoce. Antibiogram pokriva jos tetraciklin, eritromicin, hlorofenikol, cefaleksin, gentamicin i trimethoprin sulfa - na sve je rezistentna.
Kao jedini izbor od ginekologa dobila sam Macmiror complex vaginalete. Uz upozorenje da je bakterija abortivna ako ode na cerviks.
Zaista ne verujem da ce samo vaginalete biti od pomoci za enterokokus.
Malo je reci da sam ocajna, uz gestacijski dijabetis i kronovu bolest.

Bris koji sam radila kod ginekologa, tri dana pre ovog bakterijskog je bio II/III grupa, i rekli su mi da je to ok. Iste noci pocelo je peckanje, tako da je moguce da su me kontaminirali na pregledu ili sam depiliranjem prenela bakteriju iz probavne zone, jer do tada nisam imala tegobe.

Kako god, da li je moguce da nema nikakvih antibiotika koji bi mi bili u opciji?
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

Ja mislim da ce vaginalete da rese problem jer se bakterija nalazi samo u vaginalnom brisu.Nisam ginekolog ali mi je jednom prilikom moj ginekolog tako rekao.Inace,mi zene veoma lako "pokupimo" bas enterococus zbog blizine oba "otvora".
Nemoj da se brines,sigurna sam da ces se vaginaletama osloboditi ove bakterije.Srecno
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala! Dao bog da bude tako. Na zalost analiza je od petka, rezultat od danas, ko zna da li se cudo u medjuvremenu prosirilo. Ostaje samo da se nadam.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Ejmi, prvo pozdrav i nemoj da panicis, drugo, sta mislis o povidon jod vaginaletama? mislim da nista ne skode u trudnoci a mogu da lece. Treca grupa sekreta inace predstavlja neku mesanu infekciju i obicno tu bude nekih bakterija pa se cesto i ne radi biogram i antibiogram nego nekad daju samo povidon jod. U skorije vreme ima i vag. sa propolisom na koji nema rezistencije ali za njih pitaj ginekologa da li smes. Mislim da cete i ti i beba biti sasvim ok. :D
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala puno Blue.
Na zalost razloga za paniku imam. Najjdirektinje je mi je predoceno da enterokokus vodi terminalnom ishodu za bebu ako se prosiri infekcija.
Na rizicnim trudnocama dr insistira na ciprocinalu jer nema alternativu da ponudi. U DZ dr je izricito bila protiv ovog antibiotika u trudnoci.
Za jod opet suprotno, u DZ rekla da je jod jedino sto smem uz Macmiror vaginalete (ne pomazu do sada sudeci po peckanju), takodje su mi preporucili i mikrobiolozi (Torlak), a dr sa rizicnih trudnoca je striktno rekla ne za jod.
Sada cekam prosireni antibiogram, jedva sam uspela da dobijem jos tu opciju i malo na vremenu, ako i od nje nesto bude.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Vidis da ima razlike ko sta govori ja na pr. prvi put cujem da ta bakt. može da naškodi na taj način.Ima i onaj hrvatski sajt zdravlje i život, tamo ti odgovaraju ginekolozi i akušeri, možeš da dobiješ još neko mišljenje. Imala sam jednom taj enterokok pili smo oboje antibiotik iako muž nije imao nikakve smetnje. Ne mora baš kod tebe da ide naopako možda je to mali problem kakve sve trudnoće se iznesu. Nadam se da će se javiti neko stručno lice koje ima iskustva sa tim i zna da te posavetuje. Nisi neka koja bi tu infekciju zapustila sigurna sam da ti je savršena higijena i da reaguješ na svaku sitnicu, u ovo vreme, naći će se neko rešenje sigurna sam. Držim vam pesnice i pozitivna sam po tom pitanju :D Javi taj drugi rezultat.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Blue, hvala ti puno na podrsci.
Antibiogram mi nisu zavrsili, tek u sredu.
Ova na rizicnim je bila izricita - ti si sada dijabeticar i ja znam sta ce ti
se dogadjati, ja ti vodim trudnocu, moras antibiotik. To sto zna sta ce mi se dogadjati, verujem da znaci da kod dijabeticara koji su podlozniji infekcijama od ostale populacije, one imaju po pravilu i problematican ishod. To da je enterokokus abortivan ako predje na cerviks rekla mi je odmah i ona u DZ, i ako nije smela da mi predlozi nista sem vaginaleta.
Ono sto sam cula jos na sto strana (mikrobiolozi, lekari) je da antibiotik nece delovati dok je bakterija samo vaginalna. Sad kako da budem pametna. Pre trudnoce cinjenica da od istog antibiotika nisam imala vajde za eserihiju.
Volela bih da znam makar neke statistike za enterekokus u trudnoci, ali to ne mogu da nadjem.
Enterokokus predje iz digestivnog trakta. Naravno, higijena mi nije upitna. Ali, sve je to u komsiluku, pa kad padne imunitet...Plus hemoroidi kad krvare u trudnoci, sve se za cas prenese.
Pozz.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ne znam nista o ovome, ali ti drzim fige da sve bude ok!
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Nemam vise bakteriju :) ! Pomogle su vaginalete.
Blue i Dea hvala puno na podrsci!
Bilo je vrlo stresno. Posebno dok sam bila "zarobljena"u bolnici na pracenju secera, a dr. je bila izricita da moram oralno antibiotik, za koji su mi svi ostali dr rekli niposto. Na moje veliko olaksanje, uspelo je bez toga.
Odgovori