Poštovani,
ja sam diplomirani medicinar po struci, to zvanje nema kod Vas u Srbiji,ali recimo to ovako, završila sam 4 godine medicinske škole i 4 godine medicniskog fakuteta odsjek Zdravstvena njega. Radim u opercionoj sali već 10 godina. Nedavno je inspekcija zaštite na radu vršila ispitivanja ulova rada u operacionim salama kod nas i konkretno u sali u kojoj ja radim pronašli su izuzetno visoku koncentraciju ugljendisulfida (CS2). Što se tiče toga , već sam se dovoljno informisala putem literature i znam kakve su posljedice po zdravlje. No, to je bio povod da se uradi sistematski pregled svih zaposlenih u operatinom bloku. Kod svih instrumentara pronađena su značajna odstupanja u KKS u vrijednostima koje su označene kao RDW i Pdw. Konkretno kod mene je RDW 13,1%, a za referentnu vrijednost piše da je gornja granica 11,3%. Za taj parametar sam pronašla da se radi o poremećaju u veličini eritrocita, tj mogućem hematološkom oboljenju eritrocitne krvne loze ili nekoj vrsti anemije. Napomenula bih da su svi ostali parametri crvene krvne loze uredni (Er 4,82, Hgb 136,HTC 0,43,MCV 88,7,MCH 28,2,Mchc 318, dok je Fe 16,6,a TIBC 61,7), što ne ide u prilog neke vrste anemije.Za parametar Pdw nisam pronašla ništa i ne znam šta znači,ali je odsupanje od gornje granice značajno- ref vrijednost je 5-30fL, a kod mene je 52 fL.Kod drugih kolega su te vrijednosti i veće. Obzirom da je taj poremećaj zapažen kod svih radnika, bez obzira u kojoj op.sali rade, povezujemo ga konstantnim udisanjema anestetičkih gasova, zbog jako loše urađene konstrukcije sala. Da li nam možete pomoći oko tog problema? Svjesni smo da je problem hematološke prirode i da bi najbolje bilo uraditi periferni razmaz krvi,no do tada bi voljeli makar znati šta konkretno znače ti parametri.
Srdačan pozdrav za ekipu od instrumentara iz KC Banja Luka.
Trovanje anestetičkim gasovima
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 29, 2012 10:34 am