U junu mesecu ove godine otekla mi je desna noga, nakon par dana sam dobio napad gusenja, tahikardije, skok pritiska. Konstatovana je dubokovenska tromboza potkolenog dela i plucna embolija dela desne strane pluca. Na heparinu u bolnici bio 7 dana, nastavljeno sa SINTROMOM 4mg. PV 27%, INR 2,53. Ponovljeni dopler pokazao poboljsanje sto se potkolenice tice, a drugi tromb koji se nalazi izmedju kolena i prepone se navodno uvecao. Da li je to moguce i pored redovnog
uzimanja SINTROMA? Napominjem da nisam imao nikakvu povredu te noge.Posao koji obavljam je sedeci, ali se dosta krecem nakon rada. Redovno nosim gumirani zavoj. Da li je moguce da postoji neka sklonost ka stvaranju trombova u mom organizmu? Imam 42 godine, 15-20 kg viska, ali mi je nalaz holesterola i triglicerida u krvi OK. Hvala unapred!
tromboembolija
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Prema starom Wirchov-ljevom pravilu, za formiranje tromba dovoljna su DVA od TRI sledeca faktora:
1- promene u sastavu krvi (npr. holesterol)
2 - promene u strukturi zida krvnog suda (npr. izvijuganost ili ostecenja endotela)
3 - usporeni tok (npr. kod dugo sedenja ili lezanja)
Potrebno je operatiovno odstraniti taj tromb, kako ne bi doslo do ponovne embolije. Sintrom moze da se podigne na vecu dnevnu dozu kako bi se INR drzao oko vrednosti 3. Jeste li uzimali Trental? Anbol?
1- promene u sastavu krvi (npr. holesterol)
2 - promene u strukturi zida krvnog suda (npr. izvijuganost ili ostecenja endotela)
3 - usporeni tok (npr. kod dugo sedenja ili lezanja)
Potrebno je operatiovno odstraniti taj tromb, kako ne bi doslo do ponovne embolije. Sintrom moze da se podigne na vecu dnevnu dozu kako bi se INR drzao oko vrednosti 3. Jeste li uzimali Trental? Anbol?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 2:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Krvna slika mi je sasvom u redu. Rezultati KKS su svi u granicama normale. Trental ili Anbol nisam koristio tokom antikoagulantne terapije, ako ste na to mislili. Ili se pitanje odnosi na period pre tromboze?
Koristio sam jedno vreme Nimulid i jos jedan medikament kada sam imao isijalgiju. Operativno odstranjivanje mi nije ni spomenuto od strane vaskularnog hirurga. Zabrinjava me onaj tromb u natkolenom delu koji se navodno uvecava. Ne znam da li postoji mogucnost da su kod prvog pregleda na dopleru pogresno izmerili njegovu velicinu. A u tom delu je i teze gumeni zavoj drzati zategnut jer se najcesce sklize tokom hodanja.
Koristio sam jedno vreme Nimulid i jos jedan medikament kada sam imao isijalgiju. Operativno odstranjivanje mi nije ni spomenuto od strane vaskularnog hirurga. Zabrinjava me onaj tromb u natkolenom delu koji se navodno uvecava. Ne znam da li postoji mogucnost da su kod prvog pregleda na dopleru pogresno izmerili njegovu velicinu. A u tom delu je i teze gumeni zavoj drzati zategnut jer se najcesce sklize tokom hodanja.