trombociti

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
ninaaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 11:56 am

trombociti

Post od ninaaaa »

moze li konzumiranje droga uzrokovati smanjenje trombocita :lol:
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Ne samo da moze, vec to i cini. Akutna ili hronicna trombocitopenija bez drugih ociglednioh uzroka uvek treba da upozori lekara na oprez od zloupotrebe droga od strane pacijenta, posebno kokaina i heroina, kao i metadona.
ninaaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 11:56 am

Post od ninaaaa »

koliko je opasno to smanjivanje trombocita i do cega moze dovesti??? Kako utjecati na njih da porastu???? :x
kalo na najlaksi nacin otkriti da dijete koristi neku od tih droga bez vadenja krvi???? ako koristi neku od droga, sto znaci kad su zjenice prosirene, a sto kad su suzene???
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Moze biti veoma opasno. Ne samo da droga utice na smanjivanje broja vec i na promenu njihovog kvaliteta i poremecaje koagulacije pa moze doci do zacepljenja koronarnih arterija i akutnog infarkta miokarda, mozdanih udara itd.
Broj im s emoze regulisati prestankom uzimanja droge.
Dete se moze testirati uzorkom iz mokrace ili krvi, ako postoji pad trombocita bez drugih evidentnih razloga treba uraditi testove na drogu: sumnja na to da vam se dete drogira nije vise za 'hodanje po jajima' vec za jasnu, javnu i odlucnu reakciju, posebno ako je dete maloletno.
Sto se tice zenica i uticaja droga, predlazem da pogledate sajt:

www.erowid.org

odeljak o drogama.
Pozdrav
dr.koki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 1:59 am

Post od dr.koki »

Garfield premena osobina samih trombocita moze da izazove agregaciju i stvaranje trombova koji mogu biti letalni. Ali kod trombocitopenije se obicno br. trombocita spusta tako da izazive produzeno krvarenje i oslabljenu trombozu tako da mogu da se pojave razne modrice ili neka krvarenja.

ninaaaa molim vas da dobro obratite paznju na vase dete i da imate dobre razloge za sumnju pre nego sto ga suocite. Ako ste primetili modrice zbog kojih sumnjate da se drogira i jos ima smanjen br trombocita to moze da ukazuje na neki drugi sistemski problem koji je izazvao smanjen br trombocita pa sa time i modrice. Nemojte da budete kao oni roditelji sto se pomame za literaturu o drogama i na svaki najmanji znak padaju u nesvest. Kao npr. procitali negde da narkomani imaju siroke zenice, dete se uplasilo, rasirile se zenice a oni odmah napravili sranje po kuci. Molim vas pazite sta radite, nemojte da optuzujete za dzabe jer postoji mogucnost da dete potpuno izgubi poverenje u vas. Mene se redovno optuzivali profesori u skoli da se drogiram posto sam ja stalno umoran ujutru i imam podocnjake a bio sam i mrsav pa su onda i mojima rekli da sam narkoman. Ja inace u zivote se nisam drogirao. Ja sam uradio test na razlicite opijate i odrao moje za oko 800e za novi laptop kad su dosli negativni. A miljenici tih istih profesora koji su bili dobra deca za razliku od mene su sad propali studenti, alkoholicari i narkomani. Ja vam preporucujem da ga odvedete u privatnu laboratoriju da mu uradite najobicniju krvnu sliku ali im tajno recite da urade test na opijate. Pa ako je pozitivan onda razgovarajte sa njim. Obratite paznju ako imaju kvantitativan test na opijate jer npr. mak moze da izazove lazno pozitivan kvalitativan odgovor. Takodje obratite paznju da ako je bio samo u sobi sa nekim koji su "pusili travu" on moze da ima malo povecan nivo THC.
Disclaimer: Dr sa .(tackom) u mom potpisu ne znaci da sam dr medicine. Ja sam samo student medicine i odgovaram samo na pitanja u koja se razumem.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

JA se unapred izvinjavam i preskočite ovaj moj post ,jer neću da skrećem sa teme ,ali sam morala da se javim.
Dr.Koki svaka Vam čast na objašnjenju ,kulturnom načinu na koji pristupate ljudima...nadam se samo da vas strpljenje neće mnogo izdati do kraja fakulteta ....i samo tako nastavite.

Pozdrav
P.S.
Još jednom se izvinjavam Ninaaa! I nadam se da je sa detetom sve uredu, ali nije na odmet uraditi ovo što Vas je savetovao dr.Koki.Još ako je dete ''pubertetlija'' u njihovim glavama ko zna šta se sve vrti i pazite da iz najbolje namere ne napravite neprijatelja od sebe ,a opet morate biti sigurni o čemu se radi!Srećno!
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

dr.koki napisao:Garfield premena osobina samih trombocita moze da izazove agregaciju i stvaranje trombova koji mogu biti letalni. ...
Kole: to sam i rekla - ne samo da droga izaziva trombocitopeniju nego i menja kvaliotet samih trombocita i dovodi do poremecaja koagulacije, sto moze imati letalne posledice. Koji deo nije bio isto sto i gore navedeno?

Nego, kupi li ti stetoskop? ;)
dr.koki
Stalni član
Stalni  član

Post od dr.koki »

Garfield napisao: Kole: to sam i rekla - ne samo da droga izaziva trombocitopeniju nego i menja kvaliotet samih trombocita i dovodi do poremecaja koagulacije, sto moze imati letalne posledice. Koji deo nije bio isto sto i gore navedeno?

Nego, kupi li ti stetoskop? ;)
E ma izvini pogubljen sam. Spremam neku izmisljenu imunologiju pa cu da poludim. Kupio sam spirit kardioloski neki. 4800 din a odlican je, stvarno se dobro cuje za razliku od onog pokojnog kineskog gde sam vise cuo sta se desava na ulici nego u grudima.
Disclaimer: Dr sa .(tackom) u mom potpisu ne znaci da sam dr medicine. Ja sam samo student medicine i odgovaram samo na pitanja u koja se razumem.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

NIsta, nista. Ne daj se imunologiji, ti si jaci! Drz' se, i ne brini: oni na Mikrobima i imunologiji su po pravilu fin svet. Drago mi je da si se smirio sa stetoskopom napokon! ;)
dr.koki
Stalni član
Stalni  član

Post od dr.koki »

Ma nisu u Nisu vise Mikrobi i Imunologija. Sad su smislili poseban predmet imunologiju da smire Vojina Savica posto je bio previse zeznut na patologiji. E pa one je razvio nauku sa imunologijom.
Odgovori