Moja mama ima 66 godina. Pre 6 meseci pocela je da oseca bol u levoj strani vrata do polovine potiljka kao kad se nezgodno spava. Pored te boli, sad su poceli da joj trnu prsti leve ruke (konkretno palac, kaziprst i srednji prst) a dosta manje i desne. Trnjenje je izrazenije ujutru. U levoj je konstantno, dok se u desnoj javi povremeno.
Pre dve godine kad je zadnji put radila laboratorijski pregled krvi i urina, svi nalazi su bili uredni.
Jutros je proverila secer, i na normali je.
Ima istoriju visokog pritiska, ali vec godinu dana joj je na normali, i ne pije lekove. Zadnje merenje pritiska je bilo 121/64.
Ne bavi se fizickim aktivnostima, ali je inace dobrog zdravlja.
Trnjenje prstiju kod starije osobe - sta je uzrok?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Avg 03, 2006 4:37 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 25, 2006 6:09 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Novi član
Hvala na brzom odgovoru. Da li znas neke sajtove na internetu gde mogu da dobijem o tome vise informacija? Mama mi je trenutno u poseti u Americi i nema ovde zdravstveno osiguranje. Ja ne znam kako se skleroza zove na engleskom ("sclerosis" me uvek odvede na "Multiple Sclerosis", a ne verujem da je to isto?).
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 25, 2006 6:09 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Najverovatnije je u pitanju takozvani cerviko-brahijalni sindrom, okostavanje vratnog dela kicme sa posledicnom kompresijom na korene zivaca koji formiraju brahijalni snop i nerve za ruke. Za dijagnozu: Rendgen vrata, Doppler krvnih sudova vrata, eventualno i EMNG, ako trazi neurolog. Terapija: Beviplex 3x2, Tetrazepam 50mg uvece, antireumatici po potrebi...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Da, ali pozeljna je samo blaga masaza, nikako jako "gnjecenje", jer se desavalo da se pregrubom masazom kod starijih osoba koje imaju ateroskleroticni plak (naslage na zidovima krnih sudova) u vratnim i potiljacnim arterijama pokrenu ti plakovi, otkace se i dodje do mozdanog udara.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Novi član
Re: Trnjenje prstiju kod starije osobe - sta je uzrok?
citat
Чим се врати из америке треба да оде код неуролога. Вероватно
ће касније лошије памтити, и осећаће бол у очима. Зато је важан
преглед, а на интернету и нема пуно о томе. Мени је прво страдало
памћење. Такве проблеме не треба потцењивати!
IMAM 39 GOD. PROBLEM SA KRATKOTRAJNIM PAMĆENJEM I OKOŠTAVANJE U POTILJKU! PRVO JE BILO KAO DA IMAM PESAK U POTILJKU A SAD SE I ČUJE SPOLJA! VEĆ 6 godina se patim i neznam šta je! OVDE SAM SE PREPOZNAO! TAKOĐER sam bespotrebno uzrujan i ide mi i na srce u poslednje vreme! Stalno kružim vratom, ali stanje se pogoršava!
ŠTA JE NAJBOLJE DA PREDUZMEM??!
Чим се врати из америке треба да оде код неуролога. Вероватно
ће касније лошије памтити, и осећаће бол у очима. Зато је важан
преглед, а на интернету и нема пуно о томе. Мени је прво страдало
памћење. Такве проблеме не треба потцењивати!
IMAM 39 GOD. PROBLEM SA KRATKOTRAJNIM PAMĆENJEM I OKOŠTAVANJE U POTILJKU! PRVO JE BILO KAO DA IMAM PESAK U POTILJKU A SAD SE I ČUJE SPOLJA! VEĆ 6 godina se patim i neznam šta je! OVDE SAM SE PREPOZNAO! TAKOĐER sam bespotrebno uzrujan i ide mi i na srce u poslednje vreme! Stalno kružim vratom, ali stanje se pogoršava!
ŠTA JE NAJBOLJE DA PREDUZMEM??!