TRIGLICERIDI POVECANI I U DIJETI !

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
lekmed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 9:13 am

TRIGLICERIDI POVECANI I U DIJETI !

Post od lekmed »

Evo ovako: stalno "vucem" povecane trigliceride. Imam 100 kila i tada trig. dramaticno rastu - od 3 do 5 - 6 i vise. Zato sam upucen na periodicne dijete, gde za mesec dana "skinem" i do 8 kila. Izbacim uglj. hidrate, masnoce i alkohol, a uzimam povrce i nemasno meso zbog belancevina. Uz to po neki C I B vitamin, selen isl. Pojacam fizicku aktivnost i to uspe..... Znam da to nije bas OK, treba trajno menjati navike itd. ali to nije trenutno bitno.
Dogodi se u toku dijete da uzmem analize i tada sve ostalo kao i pre dijete bude u redu ali trigliceridi ne samo da se ne smanje, nego se cak i povecaju. Da li taj obrnuti proces kad telo uzima dodatnu energiju iz masnih depoa, znaci to da mi koji smo na dijeti smo upravo tada "na masti.....?" I je li ustvari tacno da leka za trigliceridemiju ustvari nema, vec se se svodi na fizicku aktivnost i dijetu u nedogled.....
Koliko sam shvatio od klasicnih lekova koji vrlo malo smanje vrednosti trig. ima vise stete nego koristi. Pa ako neko zna nesto novo ili drugacije od onoga sto sam opisao, `ajde bas da vidimo.....

POZDRAV
dekac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2005 2:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dekac »

Kilogrami jesu bitni ali nisu odlucujuci po pitanju triglicerida.To lako moze da bude i na nervnoj bazi.Konkretno,moj primer krv okod zrnaca preko sedimentacije do secera i holesterolaTrigliceridi KONSTANTNO 6 :-?
Dosli smo do zakljucka jer to nije retka pojava da je u pitanju stres.Poradi malo i na tome
lekmed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 26, 2006 9:13 am

RE:

Post od lekmed »

Pa, bas tako. Kad za vreme dijete pored vitamina uzmem i neki blag sedativ u kontinuitetu vrednosti trig. se prilicno smanje.
Samo me cudi kako to strucnim licima nije intrigantno, pa da objave jedan popularan terapeutski "paket" nego se njihovi saveti uglavnom svode na: "SETAJ KAO LUJKA PO CEO DAN , "PASI TRAVU" I BICE BOLJE..."

Pozdrav
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Re: RE:

Post od lujka »

lekmed napisao:Pa, bas tako. Kad za vreme dijete pored vitamina uzmem i neki blag sedativ u kontinuitetu vrednosti trig. se prilicno smanje.
Samo me cudi kako to strucnim licima nije intrigantno, pa da objave jedan popularan terapeutski "paket" nego se njihovi saveti uglavnom svode na: "SETAJ KAO LUJKA PO CEO DAN , "PASI TRAVU" I BICE BOLJE..."

Pozdrav
Ti sa monom da љetaљ imao bi 2 koristi.
jadna spala bi ti vrijednost trig, a druga osjeиao bi se mrљavim pored mene. :D :D :D
A ja bi bila hepi i dobila volju za љetnju, dok bi travu dala tebi da grickaљ jer ja nemam problem sa trig. :lol: :lol: :lol:
Kako je lepo biti mlad.
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 7:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od snsara »

Zdravo lujka!

Evo jednog uslovno receno narodnog leka koji je moj pokojni tata primenio u borbi sa povisenim trigliceridima i povisenim pritiskom. Koristio tj. jeo je 6 nedelja po samo 1 cesanj belog luka (ni slucajno vise).
Inace, taj je lek pronasao kao predmet doktorata jednog coveka iz Zagreba (ne znam koje struke) jos iz 70-tih dogina.

Pozdrav
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.

Slika

Slika
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Stres utice na visinu holesterola. Na trigliceride ne utice.
Ne treba da drzis dijetu vec da trajno izmenis nacin ishrane.
poz
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Onaj sam koji vec godinama muci muku sa trigliceridima ali pored ogromnog truda resenje mog problema nisam uspeo da pronadjem. Napominjem da spadam u kategoriju slabije uhranjenih osoba i da mi hrna,pogotovo prezderavanje nikad nije bilo na prvom mestu u zivotu. Prvo mi je receno da se radi o privremenom poremecaju metabolizma i da ce to proci. Moram da napomenem da sam problem resavao sa vrhunskim endokrinolozima i nutricionistima iz Instituta za metabolizam "Cigota" na Zlatiboru. Kako to sto je trebalo da prodje nije proslo presao sam na strogo izbanlasiranu dijetu u trajanju od 6 meseci. Garantovano mi je da ce doci do smanjenja jedinica triglicerida vec posle nekih tri meseca. Tako sam ja 6 meseci ziveo kao monah,bez duvana i alkohola,upraznjavao fizicke aktivnosti,kljucao zitarice i preradjevine od istih i slicno...Posle tih 6 meseci jedinice triglicerida su se udvostrucile!!! Secam se,bilo je to negde pred Novu godinu. Besan i razocaran krenuo sam da slavim novogodisnje i Bozicne praznike sa slaninom,cvarcima,pecenjem svih vrsta,prsutom i pitijama,paprikom sa pavlakom i punomasnim sirevima zalivajuci sve to solidnom kolicinom alkoholnih pica i naravno da sam se vratio cigaretama kao mojoj velikoj ljubavi. To je trajalo nekih 5 meseci,otprilike do proleca i pojave sezonskog voca i povrca. posle prezderavanja dao sam opet krv na analizu na trigliceride i to dva puta. Isti su bili u granicama normale!!!Kasnije su opet skocili pa malo opali i sve tako...Lekove jos nisam uzimao,mada lekar kaze da bi mozda bilo vreme,ali da je problem takve vrste lekova sto se oni otprilike uzimaju dozivotno....Eto,pa ti sad zivi...
Odgovori