trebam li ici na mamografiju opet?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

trebam li ici na mamografiju opet?

Post od ontario »

Pozdrav,
Prosle godine sam isla na mamografiju koja je pokazala samo mali fibroadenom 5mm......
Imam stalno osecaj punoce u desnoj dojci,a posto imam problema sa desnim ramenom i lopaticom velike bolove nisam sigurna da li je od toga ili je sama dojka u pitanju.
Volela bih da saznam sta mislite o ovome:

Ako se pojave zelene krvne žire sa unutarnje, mekšte strane ruke od ručnog zgloba prema laktu također upozorava na razvoj raka. Na takvo stanje upozorava i zelena ili tamna boja i nepravilne otekline s unutarnje strane ručnog zgloba.

Ja imam dosta zelenih zila na obadve dojke koje dolaze od ramena....

Pozz
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: trebam li ici na mamografiju opet?

Post od Slavko_slavko »

reci ce ti vec tamara ili drbgd nesto malo vise o tome...ja mislim da bi trebalo da odes,ako si primetila nesto sto pre nije bilo tu,makar da odes kod ginekologa pa da se vidi sta dalje...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Prvo otidjite na pregled kod svog ginekologa, neka se prepipaju grudi i uradi UZ pa ce lekar na osnovu tih nalaza da predlozi mamografiju ili ne!

Nema potrebe da idete samoinicijativno ako ste vec proshle godine ishli!

Osecaj koji imate u grudima, osecaj punoce, pritiska i tuposti nastaje kada dolazi do promena u hormonima koji utichu na tkivo dojke tokom celog ciklusa, ne znam da li ste u menopauzi ili josh dobijate redovno, ali znaju fibroadenomi da se pojave kada se hromoni menjaju u organizmu, pa je sasvim dovoljno da idete na redovne pregelede kod lekara i eventualno na UZ na 6 meseci ili godinu dana, kako vam lekar preporuchi, na osnovu nalaza i samog ultrazvuchnog pregleda!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Puno Vam hvala na odgovoru doktorice!
Ja sam 41 godinu ne znam koje testove da radim kako bih proverila da li ulazim pred menopauzu?
Trebam znaci uraditi ponovo ultrazvuk,da li se neke preomene mogu videti na ultrazvuku?
Da li je istina da je mamografija veliko zracenje?
Veliki pozdrav

Slavko hvala na odgovoru,puno te pozdravljam :P
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

A pre bilo kakvih analiza otidjite svom lekaru pa neka vas on uputi! Nemojte vi sami raditi analize bez lekara! Samo cete se zbuniti!

Nije veliko zrachenje ali nema se potrebe izlagati zracima ako nema velike potrebe, ultrazvuk je dovoljna dijagnostichka procedura da se pokazu promene na tkivima, pa na osnovu tog nalaza se upucuje dalje na analize ili ne!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Doktorice divni ste kao i uvek :lol: :lol: :lol: !

Sta kazete za ovo doktorice?

Ako se pojave zelene krvne žire sa unutarnje, mekšte strane ruke od ručnog zgloba prema laktu također upozorava na razvoj raka. Na takvo stanje upozorava i zelena ili tamna boja i nepravilne otekline s unutarnje strane ručnog zgloba.

Ja imam dosta zelenih zila na obadve dojke koje dolaze od ramena....

NASLA SAM OVO NA KOMPJUTERU,DA LI JE TACNO?

Veliki pozdrav
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

ontario,nemoj se opterecivati sa time...proslo je godinu dana,otidji na redovni pregled kod ginekologa i sve ces saznati tamo...ti mu reci da si to primetila,moozda neke kuglicice pa sta on kaze onda...ne vredi ovako,samo razbijas glavu,nerviras se,kidas se...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Hvala ti Slavko puno,tacno sam postala hipohondar,samo osluskujem i primecujem nesto....
Moracu na ultrazvuk za svaki slucaj...
Imam puno zlezda i ne znam koja je normalna,a koja ne.....neko moze da odredi pa kaze,ali ja ne..
To me najvise zabrinjava,a jos i sam znas da mi krv nije uredu....
Saznacu nalaze u sredu,jedva cekam......ponavljala sam sedimentaciju,CRP,i ANA,ANCA
Puno pozdrava
Odgovori