Treba mi savet u vezi prosirenih vena

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Visestruke poruke desavaju se svima, ljudi cak otvaraju i duple teme - nije do tebe, no do foruma. Poseban problem predstavlja cinjenica da se poruka ne moze naknadno obrisati (niti primetih da admini to naknadno cine - kad primete duplikat), pa za eventualni haos ovde nismo uopste krivi.

Sto se tice toga kod kojeg dr-a treba otici - nismo mi duzni da to znamo, vec su oni duzni da nas obaveste. Cesto problem i spada u vise grana ili je negde izmedju...

Ni kod mene nema vijuganja zasad, osim na toj levoj unutrasnjoj (koja, kako cujem, obicno prva i strada i prva biva operisana). Nakon tusiranja vrucom vodom, naravno, poiskace svasta po nogama, i vene i kapilari, grozota - mada se nad time vise ne sablaznjavam, jer malo posle nestane... a trudim se, kako rekoh, da ne preterujem sa temperaturom vode i da ih leti kad god mogu gurnem pod mlaz sasvim hladne, jer vole to. Za alkohol ne znam, posto ga bas nikako ne pijem.

Sto se estetike tice, to je jedino sto mi dr-ovi priznase, te "izrazen venski crtez" napisase :wink:

Godine - ovo prvi put primetih jos u 22-oj... na letovanju gde se danju zesce suncah i hodah, a uvece i ujutru po asfaltu besomucno trcah... Samo sto godinama iza toga ne bejah sposobna da problem identifikujem - nejasno mi bilo... A u godinama koje pominjem postade ozbiljno - bolovi me budise i nocu ponekad...

Operacija me zasad ne zanima, ni u estetske ni u bilo koje druge svrhe... Stvar drzim prilicno pod kontrolom pomenutim merama.

Da li su uvek prosirene - paa, desava se da cak i ta leva unutrasnja postane tanka-tanka i gotovo nevidljiva, pa se odusevim... Najcesce je u srednjem izdanju, sto znaci da je vidljiva ali nije mnogo strasna... Leti i kad se naprezem je, naravno, najgoreg izgleda. Tako da - da, naravno da zavisi od godisnjeg doba i drugih faktora.

Dalje - ujutru je stanje najbolje, od nocnog odmora. Zaboravih reci da sam probala i ono sto preporucuju, da spavam sa malko podignutim nogama - nije mi islo, ne mogu da zaspim...

Zavisnost od nervoze ne primetih, mada je logicno da postoji... Primetih da me vise zezaju kad im poklanjam vise paznje, kad vise mislim o tome - ko i svaki drugi bol, uostalom...

Dugo stajanje i u mom slucaju cak i hodanje (koje se obicno preporucuje, ali kad se radi o 12 h hoda po asfaltu po 7 dana zaredom, npr obilazak nekog grada) - cine problem vecim, naravno... Takodje sedenje na visokoj stolici, koja ti pritisne butine odozdo...

To sa tecnoscu i hranom takodje sigurno ima veze... Ja strogo pazim na ishranu u poslednje vreme iz milion razloga, ne samo zbog ovoga... Jednom mi neka dr (privatno) rece da kalcijum ima veze sa time, kao, treba vise kalcijuma, ali jos ne proverih tu info...
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Post od Warsong »

@Kajalena

Pa znas, covek bi pomislio da je u pitanju i neka nova vrsta oboljenja s obzirom da nas doktori bledo posmatraju kad god se obratimo.

Sada cu skenirati vene color duplerom, trazio sam savet za dobro mesto pre par dana bas ovde, ali cinilo se da niko ne zna pa sam pretrazivao internet oko 2h i nasao par adresa. Cena je oko 4000 din za obe noge sto nije malo ali moram isprobati. Napisacu vise kada dobijem rezultate. Nadam se da mi nece reci "sve je u redu" jer u tom slucaju necu znati sta da radim. :evil:

Jeste da ima i hitnijih slucajeva od nas, al ipak sta bih sve bio u stanju da radim bez ovog problema, ko zna - mozda nesto dobro tek treba da proizidje iz ovoga :wink: recimo odselim se u norvesku zbog hladnije klime :roll:
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Ma jok nova... Fora je u tome da ako nemas nijedan od rizicnih faktora (nasledni, debljina, pusenje, godine, zanimanje...), za njih ne postojis... A moja majka npr nema nijedan od 8 rizicnih faktora za jednu vrstu raka, pa ga opet ima i to u ihahaj stadijumu... Hocu reci - moze da se desi...

Ajd, bas me zaniam da li ce ti taj kolor dopler nesto reci... Ja se vise ne ispitujem, jer dosada rezultata nije bilo, a dobro znam sta mi je, njihov mi amin ne treba.

Naravno da treba voditi racuna dok je stvar u zacetku... A sto se preseljenja tice - ja se slucajno preselih i to bas u hladniju zemlju, leto prakticno ne postoji, i mogu ti reci da mi za vene vrlo zgodno dodje... Jer na 40 u BG-u prilicno nezgodno bese - ovde leto znaci 22-25 stepeni i nema frke... Sem sto ti psihicki sunce i topolota fale - ali o tome na nekom drugom podforumu :wink:
pink floyd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 27, 2007 10:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od pink floyd »

Warsong,

Da bi otisao kod vaskularnog hirurga, potreban ti je odgovarajuci uput. A da bi dobio ODGOVARAJUCI uput, potrebno je da imas indikacije za operaciju. A da bi saznao da li imas indikacije za operaciju, potrebno je da odes kod DERMATOVENEROLOGA.

Ako zivis u Beogradu, imas Gradski zavod za kozne i venericne bolesti, u Dzordza Vasingtona 17. Rade zvanicno do 19h, ali ne primaju pacijente posle 18h. Srednjoskolci ne placaju preglede, a ako vise nisi srednjoskolac, participacija je 20 dinara. Ne treba ti uput, na prvom spratu desno potrazi sestru, reci da dolazis na prvi pregled, i da dolazis zbog prosirenih vena. Primice te dermatolog koji ce te PAZLJIVO SASLUSATI u vezi problema. Mozes da napravis i spisak kako ne bi zaboravio da pitas nesto sto te eventualno interesuje...

Pozz :wink: [/b]
pink floyd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 27, 2007 10:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od pink floyd »

Zaboravih, pitaj za ultrazvuk vene. Verovatno je povoljnija varijanta. Ali definitivno je dermatolog taj kome treba da se javis. Da ne bi lutao, i gubio vreme....
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Da malo pripomognem:
1. Dijagnostikovanje "prosirene venske cirkulacije" ne vrsi se odokativno, za to postoli color-dopler donjih ekstremiteta. Njime se sem sirine lumena venskog krvnog suda ustanovljava i stanje venskih zalistaka i stepen regurgitacije venske krvi, sto je jos bitnije!
2. Oticanje nogu i proteini u urinu traze detaljan nefroloski pregled i laboratoriju, kao i pregled kardiologa. Ne, nije u redu da se nalaze belancevine u mokraci i to treba ispitati/nije nikakav problem, ukratko standardna laboratorija za svakog nefrologa/.
3. Promena boje koze potkolenica ukazuje na ishemiju ili ev. nakakav vaskulitis i to takodje treba potvrditi ili iskljuciti/postoje i za to pregled i tacno utvrdjene laboratorijske pretrage/.
4. Da, od manjka kalcijuma dolazi do grceva u listovima ali i kod mnogih drugih stanja.
5. Jedan kvalitetan pregled i nesto prosirenog laboratorijskog ispitivanja lako ce resiti sve vase dileme.
6. Nikako na sunce, more, solarijum, nikako duze stajanje ili sedenje, nikako elasticne carape na svoju ruku a jos manje lecenje na svoju ruku, nikako cigarete ili alkohol!
7. Ako je vas lekar problemu pristupio neozbiljno, idite kod nekog ko ce se time odgovornije pozabaviti, sada bar imate mogucnost izbora lekara!
8. Da li ima veze sa neregulisanim secerom ili je u pitanju nesto sasvim drugo npr jetra...pa, i to se vrlo lako da iskljuciti ili potvrditi standardnim lab. pretragama.
9. Svakako, resenje je: pregled, laboratorija, eventualna dopunska ispitivanja/UZ, Dopler.../, pa dijagnoza i terapija...sve drugo je nagadjanje a samoinicijativno lecenje najgora varijanta!
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori