Treba mi savet u vezi pregleda bubrega.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Treba mi savet u vezi pregleda bubrega.

Post od Warsong »

Pronadjene su mi belancevine u urinu pa bih zeleo otici na pregled funkcije bubrega povodom toga, ali nisam tacno siguran na kakvu vrstu pregleda treba da odem za to.
Ultrazvučni pregled bubrega ili nesto drugo?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Imate li visok pritisak ili dijabetes ili eventualno jos neke simptome(otoke na nogama,da li su u serumu snizeni albumini,da li je povecan holesterol,imate li u urinu eritrocite,ako imate eritrocite kakvi su svezi ili isparani,imate li mozda cilindre u urinu,da li ste skoro imali streptokoknu infekciju??).Algoritam bi bio ovakav:Ultrazvuk,pa hospitalizacija i procena dnevne proteinurije pa ako se ustanovi da je u pitanju proteinurija glomerularnog porekla dakle preko 2gr/dnevno, biopsija bubrega uz imunolosko ispitivanje ANA,C3 komponeneta komplementa,ANCA(lupus,vaskulitis i ostalo)
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Prvo ambulantno Urea, kreatinin, urin/ponoviti/.
drugo-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-klirens kreatinina i proteinurija po Biuret-u-takodje ambulantno.
trece-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-ostale i imunoloske pretrage+UZ+dopler k.s. bubrega sa odredjivanjem indekasa rezistencije u interlobarnim arterijama, a potom u slucaju odluke o potrebi biopsije-hospitalizacija.
Moze i ovako, da ne lezete odmah u bolnicu.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Da je pacijent dostavio jos eventualno neke podatke mozda bismo znali da ga konkretnije uputimo a ne samo proteinurija.Proteinurija moze biti i ortostatska proteinurija.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

I masa bakterija i Le kod manifestne ITU.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Post od Warsong »

Problemi sa internetom, tek sam sad uspeo uspostaviti konekciju. Hvala vam na odgovorima, oticicu ovih dana na ultrazvuk.
Radio sam pregled urina i evo na sta lici rezultat:
Izgled: Slabo zamucen
Boja: Svetlo zuta
Reakcija (pH): 5
Specificna tezina: 1030
Proteini: +/- slab trag
leukociti: 4-6
plocaste celije: retke
bakterije: malo
sluzi: dosta
ostalo je sve precrtano.

Ne znam da li ima veze sa ovim, ali zadnje dve godine imam problema sa oticanjem stopala i saka leti kada je toplije i uvece gotovo uvek. Vene se veoma izraze, koza postaje crvena i osecam trnjenje.
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

moje nestrucno misljenje je da ipak postoji problem sa bubrezima sto pokazuju tragovi belancevina ali ima ovde strucnih pa neka se oglase pozzz
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Urinokultura sa antibiogramom,ipak proteinurija nije glomerularna.Ako se ustanovi urinarna infekcija za pocetak neki prirodni uroantiseptik.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Bas tako, urinarna infekcija. Posle urinokulture i antibiograma - lecenje ako je potrebno a potom ponoviti obican sediment urina. Ako i dalje bude bilo proteina u tragu - BIURET.
Odgovori