Pronadjene su mi belancevine u urinu pa bih zeleo otici na pregled funkcije bubrega povodom toga, ali nisam tacno siguran na kakvu vrstu pregleda treba da odem za to.
Ultrazvučni pregled bubrega ili nesto drugo?
Treba mi savet u vezi pregleda bubrega.
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Imate li visok pritisak ili dijabetes ili eventualno jos neke simptome(otoke na nogama,da li su u serumu snizeni albumini,da li je povecan holesterol,imate li u urinu eritrocite,ako imate eritrocite kakvi su svezi ili isparani,imate li mozda cilindre u urinu,da li ste skoro imali streptokoknu infekciju??).Algoritam bi bio ovakav:Ultrazvuk,pa hospitalizacija i procena dnevne proteinurije pa ako se ustanovi da je u pitanju proteinurija glomerularnog porekla dakle preko 2gr/dnevno, biopsija bubrega uz imunolosko ispitivanje ANA,C3 komponeneta komplementa,ANCA(lupus,vaskulitis i ostalo)
Prvo ambulantno Urea, kreatinin, urin/ponoviti/.
drugo-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-klirens kreatinina i proteinurija po Biuret-u-takodje ambulantno.
trece-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-ostale i imunoloske pretrage+UZ+dopler k.s. bubrega sa odredjivanjem indekasa rezistencije u interlobarnim arterijama, a potom u slucaju odluke o potrebi biopsije-hospitalizacija.
Moze i ovako, da ne lezete odmah u bolnicu.
drugo-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-klirens kreatinina i proteinurija po Biuret-u-takodje ambulantno.
trece-u slucaju odstupanja od referentnih vrednosti-ostale i imunoloske pretrage+UZ+dopler k.s. bubrega sa odredjivanjem indekasa rezistencije u interlobarnim arterijama, a potom u slucaju odluke o potrebi biopsije-hospitalizacija.
Moze i ovako, da ne lezete odmah u bolnicu.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
I masa bakterija i Le kod manifestne ITU.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Problemi sa internetom, tek sam sad uspeo uspostaviti konekciju. Hvala vam na odgovorima, oticicu ovih dana na ultrazvuk.
Radio sam pregled urina i evo na sta lici rezultat:
Izgled: Slabo zamucen
Boja: Svetlo zuta
Reakcija (pH): 5
Specificna tezina: 1030
Proteini: +/- slab trag
leukociti: 4-6
plocaste celije: retke
bakterije: malo
sluzi: dosta
ostalo je sve precrtano.
Ne znam da li ima veze sa ovim, ali zadnje dve godine imam problema sa oticanjem stopala i saka leti kada je toplije i uvece gotovo uvek. Vene se veoma izraze, koza postaje crvena i osecam trnjenje.
Radio sam pregled urina i evo na sta lici rezultat:
Izgled: Slabo zamucen
Boja: Svetlo zuta
Reakcija (pH): 5
Specificna tezina: 1030
Proteini: +/- slab trag
leukociti: 4-6
plocaste celije: retke
bakterije: malo
sluzi: dosta
ostalo je sve precrtano.
Ne znam da li ima veze sa ovim, ali zadnje dve godine imam problema sa oticanjem stopala i saka leti kada je toplije i uvece gotovo uvek. Vene se veoma izraze, koza postaje crvena i osecam trnjenje.
Bas tako, urinarna infekcija. Posle urinokulture i antibiograma - lecenje ako je potrebno a potom ponoviti obican sediment urina. Ako i dalje bude bilo proteina u tragu - BIURET.