Treba mi pomoc hitno

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Marinko91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 24, 2010 1:08 am

Treba mi pomoc hitno

Post od Marinko91 »

Dobar dan,unapred se zahvaljujem na vasim odgovorima.

Ja sam Marinko,imam 19 godina,ove godine sam zavrsio srednju medicinsku,opsti smer i krenuo sam da staziram...Moj problem je sto se u zadnjih 5 ili mozda vise meseci tresu ruke pri nekom poslu.Primetio sam da postaje sve gore.U pocetku se nije toliko osecalo,bilo je samo malo tresenje prstiju i uglavnom se javljalo pri davanju intravenskih inekcija tipa Aminofilina cije davanje traje 5 minuta najmanje i mogao sam i sa tim malim tresenjem ruku da super radim,bilo je skoro pa neprimetno.U zadnje vreme,pre nekih mesec dana,pocelo je cesce da se javlja.Desava mi se i pri nekim drugim radnjama a i pri mirovanju.Sto se tice samog tresenja,nije bas da se toliko tresu da ne mogu da drzim kasiku ili da ne mogu da pijem normalno vodu iz case ali primetno je i meni to smeta.Iako pokusavam da ne obracam paznju na ruke dok radim to se i dalje desava.Imao sam stresne situacije pre 2-3 meseca al tad su prestale i sad nemam nikakvih privatnih problema tako da ne mogu da kazem da su za to oni krivi.
Ne pijem cesto alkohol i kad pijem,ne pijem u velikim kolicinama i sutra nema razlike od predjasnjeg dana kad sam alkohol konzumirao.Molim vas shvatite ovaj moj problem ozbiljno i sto pre mi odgovorite.

Hvala vam puno unapred!!!
jucika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 23, 2010 12:31 pm

Re: Treba mi pomoc hitno

Post od jucika »

Dragi Marinko,

Nisam lekar, niti ista slicno, ali nesto tako se desilo jednoj mojoj prijateljici koja je zbog toga isla na sva moguca ispitivanja i na kraju su joj preporucili psihologa koji joj je rekao da joj se to desava zbog nedostatka seksa. Kod nje je u stvari, na kraju, to bio problem. Ona je, npr. imala problem i u prodavnici nešto da uzme, sa rafa, koliko joj je to bilo izraženo. Da uzme npr. soljicu kafe i prinese ustima. To nije bilo stalno, ali se desavalo. Na kraju je prestalo samo od sebe, a mozda i zbog recepta psihologa :)

E sada, da li si primetio kada ti se to desava najcesce? Mozda ti padne nivo secera u krvi. Mozda se nesvesno uzbudis u situacijama kada krenu da ti se tresu, to je kao neka vrsta treme. Svakako ne bi bilo lose da se i ti malo ispregledas, a mozda su to ipak posledica stresne situacije kroz koju si prosao pre par meseci, a toga nisi svestan. Mozda ti u stvari, stalno podsvesno mislis o tome da ce ruke poceti da ti se tresu, pa one tako i krenu. Ne znam, ali moj ti je savet da prvo odes lekaru opste prakse, pa se posavetuj o daljem.

Verujem da to nije nista strasno i da ces to stanje prevazici.

Puno pozdrava!
Marinko91
Novi član
Novi član

Post od Marinko91 »

Hvala ti na odgovoru jucika. :) Sto se tice sexa,nisam ga upraznjavao 8 meseci pa mozda i jeste zbog toga. :( Ruke mi se tresu najvise kad trebam da dam inekciju u venu za sta mi treba preciznost.Tad najvise primetim.Moguce je da i podsvesno vec ocekujem da ce se tresti pa tad i dolazi do toga.Bio sam kod doktora opste prakse,bas kod mene u Domu Zdravlja i ona me je tad pregledala i rekla mi da ima vise dijagnoza:tremor,iscrpljenost,privatni problemi,stres,a i pritisak mi je visi nego obicno.Nemam problema sa secerom,normalan mi je.Problem je sto zbog naseg loseg sistema zdravlja,ja ne mogu da odem u Novi Sad na kliniku kod neuropsihijatra,koji zna svoj posao,vec mogu jedino da idem kod neuropsihijatra koji pripada mojoj opstini a po prici,znam da ta osoba nije bas kvalifikovana sto se tice njegovog reona posla. :(
Ne znam sta da radim...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

jucika,
ovakve gluposti
koji joj je rekao da joj se to desava zbog nedostatka seksa
koje, zapravo predstavljaju tragi-komicnu banalizaciju nekih psihoanalitickih (psihodinamskih) objasnjenja sigurno nece nikome pomoci! naprotiv...

Marinko91,
ti si se nasao u situaciji, u kojoj se nalaze mnogi zdr. radnici pri pocetku svog samostalnog rada u struci! tu se pokrecu mnoga pitanja (da li sam izabrao pravu struku? da li sam sposoban da obavljam svoj posao? da li cu nekoga povrediti? itd..), i jos sve to u srbiji, za bedne pare...
pokusaj sam da razmotris situaciju, da "uhvatis" misli koje prethode simptomima, i da ih, recimo zabelezis na papir. onda, lepo kod kuce, razmotri koliko je realno da se dogodi to od cega strahujes, postavi se u poziciju da si ti neko ko drugome objasnjava cega se plasi..
bilo bi dobro da napravis jednu pauzu, od nekoliko dana, da ne ides na posao. za to vreme se odmaraj, ali i napravi plan za povratak na posao. napisi po redu, od najslabije do najizrazenije situacije u kojoj ti se tresu ruke, i dogovori se sa starijim kolegama, da recimo prvog dana samo prisustvujes parenteralnoj terapiji, pa sledecih nekoliko da dodajes igle, stavljas povez, itd.. pa onda da ti dezinfikujes mesto ali neko drugi da daje terapiju/vadi krv, i tako, postepeno da dodjes do toga da sam dajes terapiju.
problem je, najverovatnije plice prirode i moze da se resi ovako, kako sam ti napisao (ovo je po metodi kognitivno-bihejvioralne terapije).
mnogi tvoji vrsnjaci nisu jos uvek imali ni poljubac, a kamoli seksualno iskustvo, tako da time ne treba uopste da se opterecujes, ljubav ce doci sama po sebi, takve stvari se ne planiraju.

javi nam kako napredujes
Marinko91
Novi član
Novi član

Post od Marinko91 »

Hvala ti "drbgd" puno!
Ja se dobro snalazim u poslu i uprkos tom tresenju.Prosao sam sve to,od parenteralnog davanja pa do intravenskog.Nemam problem sa tim,vec mi smeta kad pogledam a one se tresu...Probacu to sto si mi rekao/rekla.Pa ti javljam.
Hvala ponovo na savetu.:)
jucika
Novi član
Novi član

Post od jucika »

drbgd napisao:jucika,
ovakve gluposti
koji joj je rekao da joj se to desava zbog nedostatka seksa
koje, zapravo predstavljaju tragi-komicnu banalizaciju nekih psihoanalitickih (psihodinamskih) objasnjenja sigurno nece nikome pomoci! naprotiv...

Marinko91,
ti si se nasao u situaciji, u kojoj se nalaze mnogi zdr. radnici pri pocetku svog samostalnog rada u struci! tu se pokrecu mnoga pitanja (da li sam izabrao pravu struku? da li sam sposoban da obavljam svoj posao? da li cu nekoga povrediti? itd..), i jos sve to u srbiji, za bedne pare...
pokusaj sam da razmotris situaciju, da "uhvatis" misli koje prethode simptomima, i da ih, recimo zabelezis na papir. onda, lepo kod kuce, razmotri koliko je realno da se dogodi to od cega strahujes, postavi se u poziciju da si ti neko ko drugome objasnjava cega se plasi..
bilo bi dobro da napravis jednu pauzu, od nekoliko dana, da ne ides na posao. za to vreme se odmaraj, ali i napravi plan za povratak na posao. napisi po redu, od najslabije do najizrazenije situacije u kojoj ti se tresu ruke, i dogovori se sa starijim kolegama, da recimo prvog dana samo prisustvujes parenteralnoj terapiji, pa sledecih nekoliko da dodajes igle, stavljas povez, itd.. pa onda da ti dezinfikujes mesto ali neko drugi da daje terapiju/vadi krv, i tako, postepeno da dodjes do toga da sam dajes terapiju.
problem je, najverovatnije plice prirode i moze da se resi ovako, kako sam ti napisao (ovo je po metodi kognitivno-bihejvioralne terapije).
mnogi tvoji vrsnjaci nisu jos uvek imali ni poljubac, a kamoli seksualno iskustvo, tako da time ne treba uopste da se opterecujes, ljubav ce doci sama po sebi, takve stvari se ne planiraju.

javi nam kako napredujes

Gospodine, to sto sam napisala, a desilo se mojoj koleginici, nije glupost, navela sam sta je njoj rekao psiholog, odnosno, posto sam je kontaktirala, ispostavilo se da joj je to rekao psihijatar, tako da ste prenaglili u vasem krajnje neprimerenom komentaru. Molim vas da u buduce citate ono sto neko napise, pa tek onda komentarisite. Mozda za Marinka nedostatak seksa nije uzrok, ali u ovom slucaju to jeste bio i to je zakljuceno ne napamet, vec posle sveobuhvatne terapije.

Pozdrav!

Marinko, tebi zelim da sto pre nadjes uzrok tvom problemu i da ga uspesno prevazidjes, a posto si mlad, mislim da ces uspeti u tome! Sve najbolje!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

moj komentar je potpuno primeren situaciji u kojoj ste se vi javili i napisali takvu, na ovom mestu svakako GLUPOST!!!!

takvu dijagnozu je kao validnu mogao da postavi samo i jedino neki psihoanaliticar, ili psihodinamski psihoterapeut, i to nakon minimum minimuma pola godine do godinu dana redovnih psihoanalitickih seansi! dakle, ako je isla kod nekoga od njih (ima ih oko 40-tak ili manje u citavoj srbiji) samo u tom slucaju treba da uzima u obzir sta joj je receno.

elementarna logika je dovoljna da nekome sa 19 godina, ko jos nije ni poceo pravi, redovni seksualni zivot, ovo ne treba ni spomenuti kao ilustraciju! zar ne? to bi bilo isto, kao da smo mu ilustrovali primer sta je receno nekome sa 75 godina...

Marinko91,

probaj ovo da izvedes, iako si vec prosao sve te faze rada - kreni od pocetka sa ovim uputstvima, pa se javi!
jucika
Novi član
Novi član

Post od jucika »

Drbgd,

Shvatite da sam navela slucaj za koji znam!!! Nije se lecila u Srbiji, a otkrivanje uzroka trajalo je preko godinu dana, ali na kraju je koleginica saznala u cemu je problem. Naravno da na papiru nije pisalo: podrhtavanje ruku usled nedostatka seksa, Marinku sam to tako predstavila, jer je to u sustini bio razlog.
Zao mi je sto sam svoju energiju potrosila na vas Drbgd, iako moram priznati da su vasi saveti, upuceni Marinku, korisni. Poenta je u savetu i upucivanju, a ne u neartikulisanom i krajnje neprofesionalnom i vulgarnom izrazavanju.

Marinko, izvini zbog mojih odgovora Drbgd-u na tvojoj temi. Sve najbolje!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

i meni je zao sto trosim vreme na ovakve komentare, ali poenta ovakvih mojih replika je da ljudi shvate da nestrucnim, a u ovom slucaju glupim komentarom (cija, pak, sadrzina interpolise sa nesvesnim onoga ko ga je napisao...) mogu samo da stete, onome ko pita ovakva pitanja!!!
Marinko91
Novi član
Novi član

Post od Marinko91 »

Nemojte se svadjati,hvala vam oboma.:) Javljam vam oboma kako napredujem kroz 2-3 nedelje. :)
Odgovori