Postovanje,
Imam 18 godina,na prvoj godini sam fakulteta ali problem o kojem zelim da Vam pisem traje jos kad sam prvi put pocela da razmiljam o tome sta bi trebalo da upisem[od 3. srednje]. Mislim da sam tim pitanjem otvorila jos novih pitanja kao sto je Sta je sustina zivota? Sta coveka cini srecnim? Da li covek moze da voli...
U svakom slucaju predaleko sam otisla i trenutno nemam zelju za zivotom i ne znam kako da se ponovo "vratim u zivot". Od tada sam se ugojila 10kg,po ceo dan pokusavam da uradim nesto korisno ali ne mogu. U potpunosti sam prestala da brinem o sebi i svom izgledu. Poslednji put kada sam sredjivala nokte stvorila sam sebi zive rane..koje sam tek kasnije vidla [kada me je majka pitala o cemu se radi] Par puta mi se desilo da se "iskljucim" i da pocnem da grickam nokte a onda se trgnem i vidim da sam napravila ranu i da mi tece krv. Osim ruku,grebem i lice. Ne idem vise na predavanja jer ne mogu ovakva da odem pred drustvom. Izgubila sam prijatelje cak sam i sa roditeljima pocela da se svadjam.Pokusavala sam da se bavim sportom,da slusam muziku,igram,isla sam na plivanje ali sve to kratko traje i onda se ponovo vratim na isto i svaki put sve gore i gore. Ne znam sta da radim...
Hvala Vam odovojenom vremenu!
Pozdrav
Da li treba da odem kod psihologa?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Da li treba da odem kod psihologa?
Treba svakako da odes. Moj savet je da odes kod psihijatra-psihoterapeuta. Ako studiras u Beogradu, doktorka u studentskoj poliklinici je dobra, imam bas lepe povratne informacije. Otidji svakako, nemoj se miciti, nema potrebe za tim. Sve ce biti dobro.
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Да се вратиш у назад не можеш што значи да мораш само напред. Ако већ постављаш тако крупна питања онда не треба да се понашаш као нека балавица. Док не добијеш одговоре на своја питања нема никакве потребе за паником.
radi se o psiholoskom poremecaju, lici mi na dermatilomaniju tj. poremecaju kontrole impulsa...karakterise ga ponavljana potreba za kopanjem koze, najcesce do te mere, dok ne nastane vece ili manje ostecenje koce... to je, zapravo, stanje zavisnosti, u kojem osoba upadne u neku vrstu "transa" i ne moze se svesno odupreti potrebi za kopanjem i najsitnijih detalja koze....dakle dermatilomanija je u principu kod svakog ista, samo sto se manifestuje na razlictim delovima tela... meko se, npr., fokusira samo na noge pa kopa urasle dlake, a ostatak tela ne dira.... medjutim, kod vecine obolelih se najcesce ipak manifestuje na licu...vvisokorizicna skupina su zene, ali javlja se i kod muskaraca.., uzrok je stres, anksioznost, teskoba, depresija itd., a kopanje koze sledi kao olaksanje i smirenje. ,,,terapije koje se koriste u lecenju su: psiholoski tretmani (razne bihevioralne terapije) i primena lekova (antideprsivi-SSRI).