Transglutaminska antitela
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 4:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Transglutaminska antitela
Interesuje me svrha ovih antitela u organizmu, kao i sta znace odstupanja od normalnih vrednosti (ako se njihovo postojanje uopste i tolerise), tj na koja oboljenja ukazuju.Hvala unapred.
Re: Transglutaminska antitela
Transglutaminska i antiglijadinska antitela sluze za dokazivanje celijakije odnosno intolerancije na gluten odnosno glutenske enteropatije....ima vise naziva ovog stanja.maya.k napisao:Interesuje me svrha ovih antitela u organizmu, kao i sta znace odstupanja od normalnih vrednosti (ako se njihovo postojanje uopste i tolerise), tj na koja oboljenja ukazuju.Hvala unapred.
Kod osoba kod kojih je dokazana celijakija sprovodi se dozivotna dijeta bez glutena.
Mislim da je na forumu bilo jos tema o celijakiji pa mislim da bi vam opcija trazi za pocetak pomogla u informacijama.
P.S.Bez obzira da li su pomenuta antitela povisena glutenska enteropatija se dokazuje i potvrdjuje biopsijom i patohistoloskom analizom tankog creva.
Postoji jos jedna specificnija analiza putem krvi - endomizijalna antitela, a ona se koliko sam primetila rade jedino u Klinickom centru Srbije na imunoloskom odelenju.
Pozdrav.
Na bezglutenskoj sam dijeti vec 1,5 godinu. Vodim maksimalno racuna. Ne jedem ni jedan industrijski proizvod. Nikakvi zacini, pazim na sirce i sl.
I opet imam povecana antitela. Transglutaminska IgA su mi 26,5, a IgG 3,16 (ona nisu povecana).
Da li neko zna o cemu se radi.
Nemam snage da vise idem kod lekara, gde ce mi samo reci da jedem nesto sa glutenom. I ovako se mucim sa hranom, tako da ne znam sta bih vise mogla da iskljucim od hrane.
I opet imam povecana antitela. Transglutaminska IgA su mi 26,5, a IgG 3,16 (ona nisu povecana).
Da li neko zna o cemu se radi.
Nemam snage da vise idem kod lekara, gde ce mi samo reci da jedem nesto sa glutenom. I ovako se mucim sa hranom, tako da ne znam sta bih vise mogla da iskljucim od hrane.