Transglutaminska antitela

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
maya.k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 4:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Transglutaminska antitela

Post od maya.k »

Interesuje me svrha ovih antitela u organizmu, kao i sta znace odstupanja od normalnih vrednosti (ako se njihovo postojanje uopste i tolerise), tj na koja oboljenja ukazuju.Hvala unapred.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Re: Transglutaminska antitela

Post od etro »

maya.k napisao:Interesuje me svrha ovih antitela u organizmu, kao i sta znace odstupanja od normalnih vrednosti (ako se njihovo postojanje uopste i tolerise), tj na koja oboljenja ukazuju.Hvala unapred.
Transglutaminska i antiglijadinska antitela sluze za dokazivanje celijakije odnosno intolerancije na gluten odnosno glutenske enteropatije....ima vise naziva ovog stanja.

Kod osoba kod kojih je dokazana celijakija sprovodi se dozivotna dijeta bez glutena.
Mislim da je na forumu bilo jos tema o celijakiji pa mislim da bi vam opcija trazi za pocetak pomogla u informacijama.

P.S.Bez obzira da li su pomenuta antitela povisena glutenska enteropatija se dokazuje i potvrdjuje biopsijom i patohistoloskom analizom tankog creva.
Postoji jos jedna specificnija analiza putem krvi - endomizijalna antitela, a ona se koliko sam primetila rade jedino u Klinickom centru Srbije na imunoloskom odelenju.
Pozdrav.
maya.k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 4:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od maya.k »

Pronasla sam i procitala par tema ... Sada su neke stvari jasnije . Hvala . :)
Maka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 05, 2005 11:38 am

Post od Maka »

Na bezglutenskoj sam dijeti vec 1,5 godinu. Vodim maksimalno racuna. Ne jedem ni jedan industrijski proizvod. Nikakvi zacini, pazim na sirce i sl.
I opet imam povecana antitela. Transglutaminska IgA su mi 26,5, a IgG 3,16 (ona nisu povecana).

Da li neko zna o cemu se radi.
Nemam snage da vise idem kod lekara, gde ce mi samo reci da jedem nesto sa glutenom. I ovako se mucim sa hranom, tako da ne znam sta bih vise mogla da iskljucim od hrane.
Odgovori