Pozdrav!
Imam sledeći problem:
Moja sestričina (11 godina) je pre dve nedelje zbog temperature (37,5°) i "čvorića" na obrazu (otprilike na mestu zuba šestice dole desno), veličine otprilike 1,5-2 cm, posetila pedijatra i dijagnoza je da su upaljene limfne žlezde. Takođe je uvećana i crvena žlezda (mislm da je pljuvačna) ispod jezika desno. Stomatološki pregled urađen i dijagnoza je ista. Sutradan je urađena analiza krvi, ALT je bio oko 90, bilirubini povišeni. Na ultrazvuku abdomena je uočeno blago uvećanje (pretpostavljam jetre).
Na ponovnoj analizi krvi (juče) ALT je bio 160. Temparatura je normalna, "čvorić" se primetno smanjio, žlezda ispod jezika se takođe povukla. Devojčica nije malaksala, dobro se oseća, nije žuta, beonjače su bele. Terapija prvih nekoliko dana je bila antibiotikom (neznam kojim), a posle toga je samo striktno mirovanje i vitamini.
Otprilike, desilo se to da je "protutnjao" neki virus kroz organizam, upalio limfne žlezde i nestao. Sada se žlezde polako smiruju, klinička slika je dobra, ali nije jasno zbog čega je ALT visok i zašto je uopšte skočio. Tako sam ja razumeo moju sestru (njoj su tako objasnili lekari).
Interesuju me dalji koraci. Možete li iz opisanog zaključiti o čemu se radi? Da li je dijagnoza dobra? Da li je potrebno raditi neke dodatne analize i koje?
Unapred hvala!
Transaminaze
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Transaminaze
Ako su joj rekli da je virus zasto su joj dali AB??? Ko je tu blesav??? Meni bi ovo vise licilo na EBV, posebno zbog SGOT i SGPT koji su uvecani a pride i lymph nodes...
PredragG napisao:Pozdrav!
Imam sledeći problem:
Moja sestričina (11 godina) je pre dve nedelje zbog temperature (37,5°) i "čvorića" na obrazu (otprilike na mestu zuba šestice dole desno), veličine otprilike 1,5-2 cm, posetila pedijatra i dijagnoza je da su upaljene limfne žlezde. Takođe je uvećana i crvena žlezda (mislm da je pljuvačna) ispod jezika desno. Stomatološki pregled urađen i dijagnoza je ista. Sutradan je urađena analiza krvi, ALT je bio oko 90, bilirubini povišeni. Na ultrazvuku abdomena je uočeno blago uvećanje (pretpostavljam jetre).
Na ponovnoj analizi krvi (juče) ALT je bio 160. Temparatura je normalna, "čvorić" se primetno smanjio, žlezda ispod jezika se takođe povukla. Devojčica nije malaksala, dobro se oseća, nije žuta, beonjače su bele. Terapija prvih nekoliko dana je bila antibiotikom (neznam kojim), a posle toga je samo striktno mirovanje i vitamini.
Otprilike, desilo se to da je "protutnjao" neki virus kroz organizam, upalio limfne žlezde i nestao. Sada se žlezde polako smiruju, klinička slika je dobra, ali nije jasno zbog čega je ALT visok i zašto je uopšte skočio. Tako sam ja razumeo moju sestru (njoj su tako objasnili lekari).
Interesuju me dalji koraci. Možete li iz opisanog zaključiti o čemu se radi? Da li je dijagnoza dobra? Da li je potrebno raditi neke dodatne analize i koje?
Unapred hvala!
Hvala lepo na odgovorima, ali bi bilo dobro da su na srpskom da mogu da ih razumem.
Devojčica je bila danas kod infektologa i evo njegovog izveštaja:
"Pre petnaestak dana "zbog uaple LGL-a" primala Palitr
Od 7. V u Lab.nalazima: limfocitozauz mi ne Le.
Transeminaze:AST:66 ALT:97
Sada bez tegoba.
U obj.nalazu prisutan lako edem gingiva.
Lab.nalazi: AST:73 ALT:166
Eho abdomena:nalaz uredan
Dg: HSV infectio
Th:ø mishrana po uputu
Kontrola tranaminaza za 10 dana.
U školi osloboditi nastave fizičkog vaspitanja
do kraja školske godine"
Možete li iz ovoga da zaključite o čemu se radi? Da li je dijagnoza dobra i šta dalje?
Sada bez tegoba.
do kraja školske godine"
Možete li iz ovoga da zaključite o čemu se radi? Da li je dijagnoza dobra i šta dalje?
EBV-Epstein Barr Virus, infektivna mononukleoza. SGOT i SGPT su transaminaze ALT i AST
Receno je da je dobila Palitrex, da ima heapatae reactiva (hepatitis, upala jetre, uvecani enzimi), limfocitozu (uvecani leukociti) sumnja se na HSV (Herpes Simplex Virus). Dakle, generalno nista ozbiljno...raditi na jacanju imuniteta a ne piti bezveze AB per os
Receno je da je dobila Palitrex, da ima heapatae reactiva (hepatitis, upala jetre, uvecani enzimi), limfocitozu (uvecani leukociti) sumnja se na HSV (Herpes Simplex Virus). Dakle, generalno nista ozbiljno...raditi na jacanju imuniteta a ne piti bezveze AB per os
PredragG napisao:Hvala lepo na odgovorima, ali bi bilo dobro da su na srpskom da mogu da ih razumem.
Sada bez tegoba.
do kraja školske godine"
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Antibiotska terapija se daje kod ovakvih infektivnih stanja, u profilakticke svrhe, obzirom na ivirusom izmenjen imunostatus i opasnost da se uslovnopatogene bakterije u orofarinksu, urotraktu i na drugim mestima u organizmu razmnoze i naknadno komplikuju klinicku sliku. Predrasuda da se antibiotici daju samo kod verifikovanog prisustva bakterija je nastala pogresnim i nepotpunim prepricavanjem izjava medicinskih strucnjaka od strane laika.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pa, ne bas, po toj logici bi pre trebala da uzima antimikotike jer ce isti taj disbalans usled AB-a uticati na prenamnozavanje gljivica usled dodatno imunokompromitovanog stautusa. Profilaksa bi bila imunoglobulini ili interferoni nakon ustanovljenja tipa virusa a ne ovako napamet nabadati. Lako moze biti EBV i HSV a HBV i HCV po ovom hronicitetu je moguce zakaciti jedino kod zubara...jer ovo nije akutna slika hepatits A virusa.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Profilaksa BAKTERIJSKIH infekcija sirokospektralnim antibioticima nije isto sto i imunoglobulinska ili interferonska terapija VIRUSNIH infekcija. Profilaksa gljivicnih infekcija dolazi u obzir kod produzene antibiotske terapije kod osoba koje su ranije imale verifikovane gljivicne infekcije - na primer kod zena u reproduktivnom periodu koje su ranije na antibiotsku terapiju reagovale dobijanjem 6. grupe sekreta. Nije potrebno pokusavati sa konstruisanjem sopstvenih "logicnih" protokola, protokoli u razvijenoj medicini su rezultat veoma obimnih klinickih ispitivanja. Ne postoji, zaista, potreba za antibiotskom profilaksom kod svih virusnih infekcija, niti je to pravilo, ali u mnogim slucajevima, kada klinicka slika ukazuje na mogucnost razvoja bakterijske superinfekcije, ordiniranje antibiotika je sasvim oprevdano. U konkretnom slucaju, natecene gingive su sasvim dovoljan podatak, koji upucuje na mogucu brzu promenu bakterijske flore usta u smeru razvoja uslovno patogenih bakterija. [/b][/u]
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine