Хигијена, превентива, скрининзи, здравље...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
misa506
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 9:21 pm

Хигијена, превентива, скрининзи, здравље...

Post od misa506 »

Имам једно, махом необично питање за наше балканске услове, и нашу неразвијену свест о превентиви, које не знам где и кога да питам овим овде...
Наиме занима ме како треба да изгледа једна целокупна ХИГИЈЕНА, однос према превентиви и редовним прегледима.
Сви нам говоре, боље спречити него лечити али нам нико не објашњава како се то спречава.
Сведок сам из прве руке колико је битна превентива, јер да ми мајка није пре 3 године отишла на мамограф који је организовала месна управа, она данас не би била жива.
И моје питање је како треба да изгледа све то? Свестан сам да ни у томе не треба претеривати, јер не треба редовни преглед простате детету на пример (све има своје доба), али неки тестови, попут крви, притиска, одласка код зубара, и тако даље би ваљало да се раде на 6 месеци, годину дана...
Дакле како организовати превентиву, који су то редовни тестови, какви су ти рутински скрининзи, где се, како често, и коме треба јавити за све то? Ако особа хоће после дуге неактивности да буде активна физички, које анализе ваља урадити? Ако смо у годинама, и ризик од канцера нам се повећава, који скрининг се ради на колико година? Ако смо били на дијети и хоћемо да проверимо опште стање, како? Колико често ваља отићи код гинеколога, проверити хормоне, итд? Не заборавимо и ментално здравље? И тако даље, мислим да схватате на шта циљам.
Јесте мало преопширно, и самим тим не умем да поставим најпрецизније своје питање, али се надам да ћете умети да ми одговорите, а и пуно је других особа сигурно које ове ствари занимају, јер признаћете, ми немамо ту свест...

Хвала унапред на одговору.
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Хигијена, превентива, скрининзи, здравље...

Post od milica m »

E, odlicno pitanje...i mene sve to zanima :D

Racunam da deca imaju neke sistematske u skoli, a mi odrasli...secam se da je jedne godine moj muz otisao ko dr posle recimo 10 godina i rekao da hoce sistematski (tada je imao recimo 35) a dr ga pitala u cemu je njegov problem. Na kraju ga poslala da vadi krv i na tome se sve zavrsilo.

Cinjenica je da svi pricaju na sva usta o preventivi, jos kad bi neko napravio neku skalu sta kad treba raditi bilo vi super. A nas zdr.sistem je postao takav da vise coveku muka da ode i kad je zaista bolestan , a kad je zdrav ne pada mu na pamet.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: Хигијена, превентива, скрининзи, здравље...

Post od vasa »

nisam strucan--ali reci cu svoje misljenje
Kao prvo, zube treba odrzavati zdravim uvek,
drugo, ne treba se ustrucavati otici kod lekara sta god da osetite da nije kao ranije,
trece, nije lose otici na osnovni sistematski pregled bar u 3 godine.
dalje----Ne treba preterivati u higijeni, kako kazu bolesno pedantan, koristiti previse mirisljave dezodoranse, i kupke i sapune, kozu cuva i prirodna masnoca koja treba da postoji na kozi, jer kroz kozu ulaze mnoge negativne stvari.
Hraniti se zdravo, sto znaci,,,, ne stimulisati organizam raznim aperitivima i jakim zacinima da bi vam bila ukusnija hrana. Svaka hrana ima svoj ukus koji je sasvim dovoljan da bi zadovoljio potrebe organizma, nikad se ne prejesti i nikad ne pregladneti. Redovna fizicka aktivnost i rekreacija psihicka i fizicka.RELAX je mnogo vazan, ali da imas posle cega da se relaksiras.Postuj svaciji savet, a prilagodi svojoj licnosti sta mozes. NI U CEMU NE PRETERUJ
to je ukratko, srecnooooo
Odgovori