Uf

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Dambo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2005 3:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Uf

Post od Dambo »

Znate li sa kojom dioptrijom ne mora da se ide u vojsku? :D Dakle, da li postoji neka granica posle koje nisi sposoban za vojsku?
"Nije laz ukoliko stvarno verujes u to"
ARENIJUS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 04, 2005 2:11 pm

DOBRO PITANJE

Post od ARENIJUS »

Dok nisam stasao za vracanje duga otadzbini verovao sam da ljudi sa velikom dioptrijom nisu u obavezi da se oduzuju. Medjutim, u mojoj jedinici je bio momak oji je imao verovao ili ne, dioptriju "-5". Kao dance od koka-kole.

Pozz...
gupika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 1:00 am

Re: DOBRO PITANJE

Post od gupika »

ARENIJUS napisao:Dok nisam stasao za vracanje duga otadzbini verovao sam da ljudi sa velikom dioptrijom nisu u obavezi da se oduzuju. Medjutim, u mojoj jedinici je bio momak oji je imao verovao ili ne, dioptriju "-5". Kao dance od koka-kole.

Pozz...
Ne pričaj gluposti, -5 jeste velika dioptrija, ali ne toliko kako ti pričaš....i imaj malo obzira prema ljudima koji imaju potrebu za korekcijom vida...dance od koka-kole...mislim stvarno
Dambo
Novi član
Novi član

Post od Dambo »

Heh, - 5, kao što reče gupika nije toliko velika dioptrija, tj debljina stakala ne mora da bude velika (iako si prilično ćorav sa tom dioptijom - znam, jer ja imam - 4 i ne vidim mnogo bez cvikera).

Negde sam načuo da oni sa dioptrijom -/+ 7 i više (mada se navodno toleriše i preko 6) ne moraju da idu u vojsku!??
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

:roll: Nekada je bilo sramota na ovako jeftine fore pokušavati izbeći vojsku... a nekada je vojska i bila nešto. Uopšte mi više nije jasno što ljudi toliko kukaju. Svi koji su je odslužili normalno kasnije su bili vrlo zadovoljni tom činjenicom, jer su upoznali gomilu ljudi, ostali u kontaktu sa nekolicinom i upoznali mentalitet onih među kojima žive.

Moj prijatelj je bio oslobođen vojske zbog vida, ali njegova je dioptrija dvocifrena.

ŽArka mi je zelja da uvedu zakon po kom bi onaj ko je zbog ovog razloga bio oslobođen vojske, bio "oslobođen" i prava na polaganje vozačkog ispita. ;-)
Dambo
Novi član
Novi član

Post od Dambo »

Uh, ti si jedan od onih koji misle da je dobro ići u vojsku zbog raznih razloga?? :o :roll: Prijatelju, ta vremena su prevaziđena; odavno. Civilizacija napreduje, ljudi bivaju sve svesniji i obrazovaniji te manje skloni manipulaciji, sistemi vrednosti se takođe menjaju... znaš ono: napredak, rast, evolucija... :D

Vojska je iz toliko mnogo razloga besmislena da je totalno suvišno o tome raspravljati.
ARENIJUS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 04, 2005 2:11 pm

Post od ARENIJUS »

Prijatelju, veruj mi, ima kud i kamo vishe besmislenijih stvari koje ljudi rade pa nikom nishta. Poshtujem svachije mishljenje, ali anema potrebe za vojskom kao institucijom, ista ne bi ni postojala. Navedi mi primer jedne drzave koja nema vojsku? E sad "a propo" te dioptrije, za svakog ima mesta u vojsci. I ja imam dioptriju u minusu (-1) pa sam odsluzio svoje. Niko te nece terati da radish ono shto ne mozesh. Ja sam oboleo u toj istoj vojsci, i izlezavao se na VMA mesec i po, pa mi ne pada na pamet da je blatim. Nisam nikoga mislio da omalovazavam zbog medicinskih anomalija (moja boljka je kud i kamo veca od velike dioptrije pa ne pljujem po vojsci). Veruj mi da nije vojska toliko losha koliko je omalovazavaju. :wink:
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Dambo napisao:znaš ono: napredak, rast, evolucija... :D

Vojska je iz toliko mnogo razloga besmislena da je totalno suvišno o tome raspravljati.
Da se ne bi zapodenula rasprava na ovom prilično korisnom forumu, neću ti sad naširoko objašnjavati moj stav, niti skretati specijalno pažnju na to koliko ono gore može biti uvredljivo.
Prvo, ja nisam muško! Ja izvodim zaključke posmatrajući ljude oko sebe i do sada sam malo kad (zapravo samo jednom) omanula u svojim zaključcima.
Priča o nepotrebnosti vojske možda i jeste na mestu. Ja sam prva koja je za profesionalnu, plaćenu vojsku, a ne ovo nakaradno regrutovanje sa svih strana. Nisu svi za vojsku i to ne pobijam.
Pozitivna strana vojnog roka JESTE to što uspeš, ako si imalo inteligentno biće, da sagledaš u kakvom društvu živiš, među kakvim ljudima i šta će ti biti potrebno da se kroz život provučeš figurativno i bukvalno neozleđen.

Smisao mog posta nije bio u tome je li vojska dobra ili ne - smisao je bio u sledećem:
ako zbog slabog vida nisi sposoban da ideš u vojsku, nisi iz istog razloga nikako poželjan za volanom. To je to.
Svakom ko mi traži oslobađanje od vojske na konto toga, ja bih dozvolila, sa nabrojanim posledicama. Ako ne vidiš - ne vidiš. Ne može sad malo vidi, malo ne vidi.
Oće piški - neće piški.
Dambo
Novi član
Novi član

Post od Dambo »

neverending napisao:
Dambo napisao:znaš ono: napredak, rast, evolucija... :D

Da se ne bi zapodenula rasprava na ovom prilično korisnom forumu, neću ti sad naširoko objašnjavati moj stav, niti skretati specijalno pažnju na to koliko ono gore može biti uvredljivo.
Prvo, ja nisam muško! Ja izvodim zaključke posmatrajući ljude oko sebe i do sada sam malo kad (zapravo samo jednom) omanula u svojim zaključcima.
Priča o nepotrebnosti vojske možda i jeste na mestu. Ja sam prva koja je za profesionalnu, plaćenu vojsku, a ne ovo nakaradno regrutovanje sa svih strana. Nisu svi za vojsku i to ne pobijam.
Pozitivna strana vojnog roka JESTE to što uspeš, ako si imalo inteligentno biće, da sagledaš u kakvom društvu živiš, među kakvim ljudima i šta će ti biti potrebno da se kroz život provučeš figurativno i bukvalno neozleđen.

Smisao mog posta nije bio u tome je li vojska dobra ili ne - smisao je bio u sledećem:
ako zbog slabog vida nisi sposoban da ideš u vojsku, nisi iz istog razloga nikako poželjan za volanom. To je to.
Svakom ko mi traži oslobađanje od vojske na konto toga, ja bih dozvolila, sa nabrojanim posledicama. Ako ne vidiš - ne vidiš. Ne može sad malo vidi, malo ne vidi.
Oće piški - neće piški.
Malo zanimljive diskusije, valjda, nije na odmet? :wink:

Ako neko ne može da sagleda u kakvom društvu živi i bez odlaska u vojsku, onda taj teško da će isto da spozna i u vojsci, tj takvima je i mesto u vojsci. Iskreno se nadam da ti to nije jedini argument ZA vojsku?
Vojska, ovakva kakva i dalje jeste, je jedna zaostavština prošlih, prevaziđenih vremena koja su imali suštinsko drugačije sisteme vrednosti. Sama si rekla da je nekada bilo sramota izbegavati vojsku, što meni, uz to da si žensko, dosta govori. Danas, jednom obrazovanom, urbanom, kulturnom mladom čoveku ne bi trebalo da pada na pamet da je odlazak u vojsku pozitivna stvar!
Zašto da idem u vojsku: zbog toga što ne mogu da se tuširam (ili Duširam, ako ćemo pravilno), zbog toga što je hrana užasna, zbog toga što živim i treba da komuniciram sa primitivnim seljacima, zbog toga što treba da me neki kreten zajebava od ranog jutra, zbog toga što u takvoj atmosferi treba da izgubim godinu dana života, zbog toga što tamo mogu da dobijem kojekakve boleštine (imaš i primer koji post pre i da iole znaš o čemu pričaš, znala bi još mnogo primera) i još mnogo mnogo toga (da ne davim).
Ispiranje mozga mi, hvala, ne treba, a vojska je upravo to.

Inače, oko vida i vožnje se slažem sa tobom. :) Iako, ću učiniti sve da izbegnem idiotizam zvan vojska.
Dambo
Novi član
Novi član

Post od Dambo »

ARENIJUS napisao:Prijatelju, veruj mi, ima kud i kamo vishe besmislenijih stvari koje ljudi rade pa nikom nishta. Poshtujem svachije mishljenje, ali anema potrebe za vojskom kao institucijom, ista ne bi ni postojala. Navedi mi primer jedne drzave koja nema vojsku? E sad "a propo" te dioptrije, za svakog ima mesta u vojsci. I ja imam dioptriju u minusu (-1) pa sam odsluzio svoje. Niko te nece terati da radish ono shto ne mozesh. Ja sam oboleo u toj istoj vojsci, i izlezavao se na VMA mesec i po, pa mi ne pada na pamet da je blatim. Nisam nikoga mislio da omalovazavam zbog medicinskih anomalija (moja boljka je kud i kamo veca od velike dioptrije pa ne pljujem po vojsci). Veruj mi da nije vojska toliko losha koliko je omalovazavaju. :wink:
Naravno da je vojska kao institucija potrebna svakoj državi - tu nema spora. Moja poenta je da nije svako za vojsku i da ne treba svako da ide u vojsku. I sam si svestan da postoji veliki broj ljudi koji jedva čekaju da idu u vojsku iz raznih razloga - neka, bre, idu oni.
Ne treba smetnuti s vida, da potreba za vojskom kakva je nekada bila više ne postoji. Vojska treba znatno da se smanji i učini profesionalnom! Uslovi života u istoj treba da se poprave, ljudi koji je vode treba da se promene i da dođu obrazovani civilizovani pojedinci, a ne oni seljaci iz prošlih vremena...

Vremena se menjaju, a vojska je u znatnoj meri ostala ista, i to je suštinski problem i poenta mojih postova. Ja kao mladi obrazovani čovek, neko ko je završio fakultet, koji treba da se bavi drugim stvarima, nemam šta da tražim u vojsci pod uslovima koji trenutno postoje. Radi se o elementarnom poštovanju prema običnom vojniku, koje, nadam se da ćeš se složiti, ne postoji. Ne postoji!! Šta je vojska učinila u poštovanju vojnika? Malo, ili ništa - zavisi od perspektive.

Kako vojska nije loša: ne mogu da gledam filmove, da čitam knjige (svako ko je bio u vojski zna da je teško bilo šta raditi), izdvojen sam od života i dešavanja, gubim godinu koju sam mogao da iskoristim tako što ću naći posao i krenuti da zarađujem i stičem iskustvo koje će mi zaista trebati u životu...
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Kontakt:

Post od admin »

Ok, svaka dalja diskusija na ovu temu ce biti obrisana ukoliko nije odgovor na pocetno pitanje.
Odgovori