Pozdrav svima, interesuje me jedna tema već duže vreme, možda bi se mogla podvesti pod oblast toksikologije, ali tog podforuma nema.
Elem, često naletim na članke koji govore o štetnosti hemikalija koje se nalaze u parfemima, dezodoransima, mirisnim svecama i svemo što je mirišljavo da kažemo. Osim ljudima koji su alergični pa očevidno stvaraju probleme, navodi se da duže izlaganje gore pomenutim stvarima može izazvati čak i malignitete i neke druge teške bolesti.
U parfemima se nalazi prvenstveno mirisno ulje koje se navodi kao štetno, jer se sva sintetička mirisna ulja prave od petroleuma (nekad su korišćena prirodna eterična ulja), ali to je ono što se navodi kao manje štetno.
Ono što je opasnije jesu pojačivači arome i fiksatori kao npr. Musk ketone, Iso e Super, Acetaldehyde... koji su navodno kancerogeni.
Iako se jesam dublje zainteresovao za temu, nisam našao adekvatan akademski članak koji daje konkretan odgovor na pitanje.
Toksičnost hemikalija iz parfema
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Toksičnost hemikalija iz parfema
to te brine jel ? a ne brine te sto se nezdravo hranis, kupljeni hleb koji je pun hemije i gluposti, jedes pljeskavice, jedes kobasice, i ostala sranja....i sto pusis cigarete...
nezdrava ishrana pusenje i alkohol je obuhvata 90% smrtnih slucajeva... otidji na jedno groblje... 50% sto vidis su umrli od srca
nezdrava ishrana pusenje i alkohol je obuhvata 90% smrtnih slucajeva... otidji na jedno groblje... 50% sto vidis su umrli od srca
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jan 05, 2017 1:09 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Ovakav odgovor sam mogao dobiti od kvazi-doktora koji glavni uzrok bolesti uvek nalazi u pušenju i piću.
Inače sam vegetarijanac (doista, ribu jedem), ako ćemo već o zdravoj ishrani niti pušim niti pijem. Zaista bi bilo suludo da neko ko ne vodi računa o zdravlju postavlja ovakvo pitanje. Molio bih konkretan odgovor, ako iko zna.
Hvala
Inače sam vegetarijanac (doista, ribu jedem), ako ćemo već o zdravoj ishrani niti pušim niti pijem. Zaista bi bilo suludo da neko ko ne vodi računa o zdravlju postavlja ovakvo pitanje. Molio bih konkretan odgovor, ako iko zna.
Hvala
pa ako se zdravo hranis, sta ce ti parfem? okupas se domacim sapunom i mirasces ....nema onaj otrovni znoj da izbacujes iz sebe i da zaudara... zdrava ishrana, fizicka aktivnost.. domaci sapun i gotovo... kakvi parfemi kurci palci... kaze "jedem ribu" pa jedes ove iz supermarkete koje su zaledjene po godinu dana
a i btw ovo pitanje koje si okacio je toliko glupo, zaista jako retko glupo pitanje, cime se ti bavis boze ti mene sacuvaj, mirisima i da li su zdravi ili stetni...sta ima da budes "dublje" zainteresovan za temu kada i sam znas da su stetni... boze lika, auu gospode boze

- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
Не знам за конкретно те састојке али знам да су антиперспиранти изузетно штетни због алуминијума. Запушавају се одводни знојни канали и то доводи до таложења отрова уместо да се излуче преко зноја. Због тога ја онолика поплава тумора дојки код жена а све више и код мушкараца. Не би хтели да се зноје. Е па онда добију рак.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jan 05, 2017 1:09 am
Tačno u potpunosti, sreća pa postoji solidna alternativa, dezodorans od magnezijum ulja i prirodni stik sa kokosovim uljem, one koje interesuje nek izguglaju, jednostavno se prave).
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
Мени су довољни они обични дезодоранси који имају алкохола у себи. Да ли грешим?