TMZ problem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
5kuLL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 21, 2013 8:34 pm

TMZ problem

Post od 5kuLL »

Imam problem sa temporomadibularnim zglobom, kada otvaram usta, kod uveta mi se cuje kliktanje, odnosno, mogu da otvorim oko 2cm a zatim moram vilicu blago u stranu, zatim se cuje to "kvrc" i onda mogu da otvorim usta potpuno, takodje tako kad zatvaram usta, isti proces se desava i opet se cuje to kvrc -.-

Jel moze neko da mi objasni sta mi se to desava, kako se leci i kako je sve to nastalo?
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm

Re: TMZ problem

Post od RehabFizio »

@5kuLL

U pitanju je dislokacija temporomandibularnog zgloba i/ili dislokacija menuskusa koji se nalazi u istom zglobu. Nastaje zbog asimetrije kostiju lica i zuba, zatim povreda tj direktnih udaraca u zglob ili vilicu, povrede vrata, spazma viličnih mišića, anksioznosti, degenerativnih promena u samom zglobu i još nekih drugih faktora.

Konzervativna terapija podrazumeva nameštanje zgloba i neke druge tehnike manuelne terapije, vežbe, samomasažu i medikamente.
5kuLL
Novi član
Novi član

Post od 5kuLL »

Hvala na odgovoru. Bio sam kod maksilofacijalnog i dobio sam vezbe, ali mi nista ne pomazu, cak mi se desava da ne mogu da otvorim usta. Problem je u tome sto ja ne znam koji mi je pravilan polozaj vilice. Da li pre "kvrc" ili posle, pa da u tom polozaju radim vezbe? Cini mi se da je moj MF malo neiskusan :S
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm

Post od RehabFizio »

5kuLL napisao:Hvala na odgovoru. Bio sam kod maksilofacijalnog i dobio sam vezbe, ali mi nista ne pomazu, cak mi se desava da ne mogu da otvorim usta. Problem je u tome sto ja ne znam koji mi je pravilan polozaj vilice. Da li pre "kvrc" ili posle, pa da u tom polozaju radim vezbe? Cini mi se da je moj MF malo neiskusan :S
Nema na čemu. Ne verujem da je neiskusan već je doktoru u polju interesovanja više hirurgija. Neznam koje ste vežbe dobili i u kom položaju Vam je vilica ali možete da dosta pomognete sebi tako što ćete masirati mišiće obraza (m. buccinator) s obe strane i mišiće za žvakanje (m. masseter), tj one mišiće vilice koju su napeti. Takođe, obratite pažnju kad jedete i koncentrišite se da ne radite pokrete koji izazivaju bol, mada siguran sam da to već znate.
5kuLL
Novi član
Novi član

Post od 5kuLL »

MF mi je rekao da drzim jezik na granici izmedju tvrdog i mekog nepca a zatim da otvaram i zatvaram usta, radim tu vezbu vec 3 meseca i nista, apsolutno nikakva promena. Jos mi je predlozio da kupim neku injekciju za koju je rekao da jeftinija varijanta kosta oko 6-7 000 din ili da me posalje na konzilijum u Beograd -.-
Odgovori