Tigrica ili Nimfa?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Begovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2018 7:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Tigrica ili Nimfa?

Post od Begovic »

Zanima me da li da uzmem tigricu ili nimfu? Koja ptica je pametnija? Ja sam u skoli od 8:00 do 13:00! Da li one to mogu izdrzati ? Koja vise voli da se mazi? Koja je bolja za neke trikove i sve ostalo? :D :D :D
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Tigrica ili Nimfa?

Post od aaaca »

Где ти залута? Зар не постоји неки адекватан форум?

Тигрице тешко могу да се припитоме, а нимфе могу. Мада мислим да су најбољи розеколиси али они не воле да буду сами. Питомост највише зависи од тога колико младу птицу су набавио. Птичице треба да буду на слободи а не цео дан у кавезу и то је додатна обавеза. Мораћеш много боље да проучиш литературу из те области пре него што се одлучиш на тај корак.

Искрено, није ти потребна таква обавеза.
chipsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 25, 2015 12:36 am

Re: Tigrica ili Nimfa?

Post od chipsi »

Gde ti zaluta ovde sa tim pitanje.

Posto vec neko vreme skupljam informacije o papagajima, a ove godine pocinjem da ih odgajam, mogu ti dati savet.
Prvo sta treba da uradis je, da nabavis sto veci kavez (mozes i da ga napravis sam od letve i zice ali gledaj da zica bude sa unutrasnje strane kako ptica ne bi izgrizla drvo skroz) i u njega stavis dosta igracaka kako ptici ne bi bilo dosadno kad je sama, pogotovo ako je prica pitoma (ima na jutubu dosta klipova kako mozes sam napraviti igracke). Ako kupis dve ptice ili par, onda nemoras previse da ubacujes igracaka u kavez, vijace se one izmedju sebe, ljubakati i naci zabavu.
Druga stvar je, da li zelis kupiti pitomu rucno hranjenu pticu ili divlju. Divlje ptice su dosta jeftinije, njihovo pripitomljavanje zahteva dosta vremena i rada sa pticom, dok kod rucno hranjenih ptica dobijas vec pitomu i maznu pticu koja ce ti slecati na rame, glavu, ruku itd... ali su dosta skuplje. Rucno hranjena ptica zahteva svakodnevno pustanje iz kaveza i mazenje kako ne bi upala u depresiju.
Pitome tigrice se krecu oko 1500 dinara, a pitome nimfe 3000 dinara, dok su divlje tri puta jeftinije.

Ako nisi u mogucnosti da pruzis ptici nista od navedenog nemoj je kupovati.
Odgovori