Skoro 3 godine koristim TFT monitor LG L1510s(dakle upitanju je TFT LCD monitor koji ne treperi)
Koliko god da smanjim brightness posle sat vremena rada(citanja teksta) pocnu da me peckaju oci.Nekad posle kraceg nekad posle duzeg vremena.
Cesto mi se desi i da mi puknu kapilari na levom(nekad i na desnom) oku.
Da li je to normalno i da li se svima desava.
Ja sam mislio da "stedi" oci ali kod mene izgleda suprotno.
Cak brightnes drzim na 50 i manje.
GLedam ga na nekom normalnom rastojanju,u mracnoj prostoriji u 90% slucajeva.Za monitorom sam 3 sata dnevno prosecno,doduse tokom ovih zimskih meseci i 4-5 sati.Pre 2.5 godine sam bio na ocnom pregledu i konstatovano mi je da na levo oko za nijansu slabije vidim nego na desnom(0.2 dioptrija) ali mi je doktorka rekla da je to normalno,i da kada gledam sa oba oka to mogu da kompenzujem,sto je istina.Najvise se plasim da mi to nije zbog kompjutera,tj monitora,iako je TFT,mada sam tada posedovao komp tek pola godine a to je malo prekratko vreme da mi se zezne vid.
I jos nesto da li se nekom desilo da (ako nema genetske prediispoziicje) oslabi vid zbog konstantno dugog rada na racunaru ili su to price za malu decu
TFT(LCD) monitor i uticaj na vid
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- (!) Multi Level Trgovac
- Pridružio se: Sre Mar 30, 2005 12:11 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
TFT
Dok citas knjigu pomeraš je malo levo - desno pa ovako pa onako
Monotor je teže pomerati - ali se ti pomeri dok gledas u monitor
Hocu reci menjaj žižnu daljinu. Konstantna žižna daljina zamara oči.
Koristi naočare sa reflektujućim staklima.
Monotor je teže pomerati - ali se ti pomeri dok gledas u monitor
Hocu reci menjaj žižnu daljinu. Konstantna žižna daljina zamara oči.
Koristi naočare sa reflektujućim staklima.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
medicina sa malo elektronike:-)
treba da se obrati paznje kod kupovine tft monitora da razmak tackica( zirina mrezice) bude sto manja. trenutno su na trzistu dva vrednosti 0.29 i 0.26. monitor treba da ima sto je moguce vecu jacinu svetla trocifren broj: o. i ono najbitnije treba graficka karta da moze da sto brze izgradi sliku na ekranu. gradnja slike je u milisekundama, tako da se broj slika u sekundi umnozava. svaka gradnja slike ima jedan momenat koje nasa svest ne registruje ali oko da. to je momenat kada nema slike, nesto poput starih i novih televizora ( 50 i 100HZ). proveri konfiguraciju graficke karte za tvoj monitor.
treba da se obrati paznje kod kupovine tft monitora da razmak tackica( zirina mrezice) bude sto manja. trenutno su na trzistu dva vrednosti 0.29 i 0.26. monitor treba da ima sto je moguce vecu jacinu svetla trocifren broj: o. i ono najbitnije treba graficka karta da moze da sto brze izgradi sliku na ekranu. gradnja slike je u milisekundama, tako da se broj slika u sekundi umnozava. svaka gradnja slike ima jedan momenat koje nasa svest ne registruje ali oko da. to je momenat kada nema slike, nesto poput starih i novih televizora ( 50 i 100HZ). proveri konfiguraciju graficke karte za tvoj monitor.
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.