Tetalpan posle godinu dana
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Tetalpan posle godinu dana
Dakle pre nekih godinu i po dana - dve imao sam neku povredu i primio tetabulin + tetalpan, pa potom na mesec, 3 i 6 meseci tetalpan (ako se ne varam) i ostalo mi je da tetalpan primim jos jednom posle godinu dana (u julu je doduse bilo godinu dana ali koliko sam se raspitao nije strasno ako se zakasni). Ono sto mene zanima je da li je preporucljivo primiti sad opet tu preostalu vakcinu ili je preskociti. Koliko sam ustvari zasticen bez nje? U principu nisam ljubitelj pelcovanja (nemam strah od igala niti bilo sta slicno) te sam u dilemi da li dovrsiti proces ili zaboraviti na njega. Svaki savet dobrodosao. Hvala i pozdrav.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: Tetalpan posle godinu dana
Zanimljivo pitanje, jer retko ko sme da se zakune koliko traje zastita. Zanimljivo je da ste primili Te na 3. mesec - to se ne radi....? U svakom slucaju, na godinu dana posle poslednje vakcine nije lose primiti jos jednu, i posle toga ste, makar teorisjki, mirni 5 godina.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Imam jedno pitanje !
9. februara sam primila prvi tetavaxalt, drugi deo sam trebala primit 9.marta, medjutim primila sam15. marta. Da li u ovom slucaju vredni nesto vakcina? Da li sam zasticena ovako ?
9. februara sam primila prvi tetavaxalt, drugi deo sam trebala primit 9.marta, medjutim primila sam15. marta. Da li u ovom slucaju vredni nesto vakcina? Da li sam zasticena ovako ?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Naravno da ste zaštićeni... tetavaxal se prima inicijalno u vreme povrede, zatim se prima revakcina u narednih 1-3 meseca, i još jedna za 12 meseci od prve doze i onda ste apsolutno zaštićeni u narednih 5 - 10* godinaCox123 napisao:Imam jedno pitanje !
(* Ako prođe od 5 do 10 godina od poslednje doze vakcine, neophodno je primiti tzv. "booster" dozu ukoliko se ponovo povredite)

- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
da se nadovezem. .
primila sam posledni put tetalpan '94. godine kada sam imala povredu. mislim da je posle nisam primila sa vrsnjacima jer sam je primila pre toga, pa nije imalo potrebe.
posle toga je vise nisam primala, a proslo je 17 godina. . .
posto sam sada u drugom stanju, zanima je postoje li neki rizici priliom porodjaja zbog cega bi bilo bolje da sam zasticena i da li je pozeljno primati je u trudnoci?
primila sam posledni put tetalpan '94. godine kada sam imala povredu. mislim da je posle nisam primila sa vrsnjacima jer sam je primila pre toga, pa nije imalo potrebe.
posto sam sada u drugom stanju, zanima je postoje li neki rizici priliom porodjaja zbog cega bi bilo bolje da sam zasticena i da li je pozeljno primati je u trudnoci?
-
- Aktivan član
Ako se budete porađali na njivi ili na nekoj livadi koja se đubri stajskim đubrivom moglo bi da bude opasno ako se niste skoro vakcinisali protiv tetanusaandjelija81 napisao:da se nadovezem. .

Što se tiče antitetanusne vakcinacije u trudnoći, smatra se da je bezbedna po majku i plod... A mene jako interesuje ko je i zašto navalio da Vas vakciniše (Ako sam dobro razumeo imali ste povredu? Nadam se da nekom nije palo na pamet da Vas vakciniše samo zato što je od poslednje revakcine prošlo 17 godina, a vi ste trudni?

- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
'94. te zgazila na polomljenu pivsku flasu i opasno isekla nogu, pa su me usivali i primila sam vakcinu.
sada mi niko nije preporucivao, samo pitam ima li neke opasnosti za mene posto sam nezasticena.
ne bih primala u trudnoci to, ako ne moram.
sada mi niko nije preporucivao, samo pitam ima li neke opasnosti za mene posto sam nezasticena.
-
- Aktivan član
Nema razloga za brigu....andjelija81 napisao:'94. te zgazila na polomljenu pivsku flasu i opasno isekla nogu, pa su me usivali i primila sam vakcinu.

Nije neophodno da se vakcinišete pošto se u detinjstvu uredno vakcinisani... (naravno ako se ne budete porađali u nekim ekstremnim uslovima...)

Potrebna mi je mala pomoc.U oktobru prosle godine sam primila vakcinu tj. tetalpan i tetabulin,pa posle mesec dana jos jednu,sada trebam da primim ponovo,zanima me da li se taj razmak od 6 meseci racuna od prve ili druge vakcine.Hvala unapred.
-
- Aktivan član
Koliko se ja razumem u medicinusrecica84 napisao:Potrebna mi je mala pomoc.U oktobru prosle godine sam primila vakcinu tj. tetalpan i tetabulin,pa posle mesec dana jos jednu,sada trebam da primim ponovo,zanima me da li se taj razmak od 6 meseci racuna od prve ili druge vakcine.Hvala unapred.

Veliki pozdrav

Pozdrav svima! Izvnjavam se ako mi je rukopis necitak, povredio sam kaziprst, pa...
Elem, posekao sam se na konzervu pastete i iskasapio jagodicu kaziprsta. Zaustavio sam krv, poprskao embecinom, otisao u dom zdravlja gde su mi previli prst i uputili me da dodjem sutra kod svog doktora da dobijem antitetanus terapiju. Sta sam hteo da pitam? Citao sam u ovih sat vremena raznorazne tekstove o zastiti i vakcinaciji i jedno mi nije jasno. Mogu li ja nekako da izbegnem bockanje iglom u debelo meso? Znaci, bilo kake egzibicije dolaze u obzir, rame, noga, itd... samo ne straznjica! Naravno, ako moze. Ako ne, smem li da popijem nesto za smirenje pre toga, jer stvarno imam fobiju od injekcije? Da napomenem da samo pretpostavljam da sam bio vakcinisan u osnovnoj skoli protiv tetanusa, a sad mi je 36 godina.
Hvala unapred na odgovoru!

Elem, posekao sam se na konzervu pastete i iskasapio jagodicu kaziprsta. Zaustavio sam krv, poprskao embecinom, otisao u dom zdravlja gde su mi previli prst i uputili me da dodjem sutra kod svog doktora da dobijem antitetanus terapiju. Sta sam hteo da pitam? Citao sam u ovih sat vremena raznorazne tekstove o zastiti i vakcinaciji i jedno mi nije jasno. Mogu li ja nekako da izbegnem bockanje iglom u debelo meso? Znaci, bilo kake egzibicije dolaze u obzir, rame, noga, itd... samo ne straznjica! Naravno, ako moze. Ako ne, smem li da popijem nesto za smirenje pre toga, jer stvarno imam fobiju od injekcije? Da napomenem da samo pretpostavljam da sam bio vakcinisan u osnovnoj skoli protiv tetanusa, a sad mi je 36 godina.
Hvala unapred na odgovoru!