Da li neko zna da li se i gde u Beogradu moze naruciti testiranje predmeta u stanu (npr. stolovi, stolice, zidovi itd.) na toksicne budji? Ti predmeti nemaju vidljivi rast budji, ali svejedno, zeleo bih da ih prokontrolisem.
Imam dosta razloga da verujem da sam genetski predisponiran da reagujem vrlo negativno cak i na sasvim male kolicine budji i njihovih toksina (mikotoksini) koje vecina ljudi ne oseca pri tako malim koncentracijama.
Kod nas izgleda jos uvek nije sasvim poznata cinjenica da pored dosta bezopasnih postoje i vrlo opasne vrste budji (recimo, tu spadaju vrste kao sto su Fusarium, Stachybotrys Chartarum, Aspergillus itd.) koje mogu svojim toksinima da izazovu strahovite zdravstvene probleme. Ovde se ne radi o alergiji na plesni, vec o preosetljivosti na njihove toksine.
Zvanicno ta bolest se zove Mikotoksikoza. Simptomi variraju od osobe do osobe, ali medju najcesce spadaju: dezorijentisanost, glavobolje koje ne prolaze, slaba koncentracija, otezano disanje ili disanje uz osecaj pecenja u plucima, pecenje ili jak svrab na kozi, muka, nagon na povracanje, grcevi u stomaku, proliv, bolovi u misicima, slabljenje koordinacije pri kretanju, depresija, otezano pamcenje... i jos nekoliko desetina simptoma.
Pitao sam telefonom Zavod za zastitu zdravlja u Beogradu, ali nekako su mi delovali zateceni pitanjem, i rekli otprilike nesto sto se svodi na to da oni to verovatno ne rade.
Mozda neko zna za neku privatnu laboratoriju ili kliniku? Molim vas pomozite ako znate, stvar je mnogo ozbiljnija nego sto se moze uciniti na prvi pogled.[/b]
Testiranje na budji (plesni) u stanu?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Pa sad, mikotoksikoze koliko ja znam nastaju unošenjem toksina hranom, a ne inhalacijom (tako se dobijaju neke gljivične infekcije). Ako hranu držiš u frižideru i ne jedeš je buđavu, onda ne verujem da imaš mikotoksikozu. Mikotoksikoze se dobijaju jedenjem hrane koja sadrži mikotoksine. To je kod nas retka pojava. U Africi se rak jetre dovodi u vezu sa aflatoksinom koji stvaraju neki aspergilusi, a postoji u brašnu koje oni jedu. Ima još tih toksina (bez Googla napamet mi pade ochratoxin, ali sve to unosi se hranom).
Ako baš hoćeš da znaš koje gljivice imaš u okruženju, možeš u apoteci da kupiš sterilne briseve, da sa njima prebrišeš površine koje su ti sumnjive i da tražiš da se tu identifikuju gljivice. Onda nađi na internetu koji sojevi luče koji toksin i vidi da li si u opasnosti (mada mislim da ćeš džabe da daš pare). Gljivice uspešno mogu da identifikuju i u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u BGu i na Institutu za mikrobiologiju (Dr. Subotića, ne znam broj) i objasni da ne tražiš samo patogene, već sve sojeve. (to će sigurno da bude vrlo skupo)
Ako baš hoćeš da znaš koje gljivice imaš u okruženju, možeš u apoteci da kupiš sterilne briseve, da sa njima prebrišeš površine koje su ti sumnjive i da tražiš da se tu identifikuju gljivice. Onda nađi na internetu koji sojevi luče koji toksin i vidi da li si u opasnosti (mada mislim da ćeš džabe da daš pare). Gljivice uspešno mogu da identifikuju i u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u BGu i na Institutu za mikrobiologiju (Dr. Subotića, ne znam broj) i objasni da ne tražiš samo patogene, već sve sojeve. (to će sigurno da bude vrlo skupo)
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!