teretana i puls

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
steffi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:35 am

teretana i puls

Post od steffi »

Imam 38 godina i od pre mesec dana sam pocela da odlazim u teretanu. U pocetku je sve bilo u redu, ali sada me ozbiljno brine jedna stvar. Naime, zadnja tri puta mi se desava da, kada hodam na traci, puls mi odjednom skoci sa 120 na 160, pa cak i na 180 poslednji put. To traje desetak sekundi, a onda se opet vrati na 120 ili 110. Napominjem da na to traka uopste ne reaguje, odnosno uopste mi ne smanji nagib (koji je tada oko 10). Instruktor misli da je to neka greska u samoj traci, ali ja se ipak malo uspanicim. Napominjem da ja tada ne osecam nista cudno, odnosno osecam se isto kao i pri pulsu od 120. Da li je ovo moguce i koliko je opasno. Napominjem da nikad nisam imala tahikardije, normalni puls mi je oko 70 u proseku, a imam blagi prolaps. Da li trebam da nastavim sa vezbanjem ili bi bilo bolje da prekinem, odnosno bar traku da preskocim? Inace, na drugim spravama tipa bicikl, kros nisam imala ovakve skokove, odnosno puls mi se krece u granicama normale.
Osim toga, interesuje me koliki je normalni puls ya hodanje na traci? Softver trake izracuna na osnovu godina i tezine da je to 118, a intstruktor stavi 125. Da li neko zna kako se racuna puls?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Meraci pulsa u teretani su jako nepouzdani, te masine se razdrndaju i ko zna zasto to pokazuju. Ako je po njima, ja sam vec par puta bila u predinfarktnom stanju :wink:

Ako te interesuje puls za vreme vezbe, najbolje je da kupis jedan od onih malih aparata koji se stave na misicu ili kao narukvica, koji mere broj potrosenih kalorija po pulsu, temperaturi i vrednosti koje sama unesec (kilaza i visina). U Americi su oko $50, verovatno ima i kod nas da se nadje, to je jedino pouzdano.
Korisnikov avatar
astrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 1:22 am

Re: teretana i puls

Post od astrica »

steffi napisao:
kada hodam na traci, puls mi odjednom skoci sa 120 na 160, pa cak i na 180 poslednji put. To traje desetak sekundi, a onda se opet vrati na 120 ili 110.
jel ti to pokaze aparat na masini?mogla bi u trenutku kad aparat pokaze tako veliki skok pulsa da sama sebi izmeris puls u minuti ili nek ti izmeri instruktor ako ti ne znas pa da vidis da li pokazuje tacno.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Re: teretana i puls

Post od draganvma »

astrica napisao:
steffi napisao:
kada hodam na traci, puls mi odjednom skoci sa 120 na 160, pa cak i na 180 poslednji put. To traje desetak sekundi, a onda se opet vrati na 120 ili 110.
jel ti to pokaze aparat na masini?mogla bi u trenutku kad aparat pokaze tako veliki skok pulsa da sama sebi izmeris puls u minuti ili nek ti izmeri instruktor ako ti ne znas pa da vidis da li pokazuje tacno.
Jedino logicno! :wink:
Odgovori