Syndroma caudae equinae

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zexy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 15, 2004 9:33 pm

Syndroma caudae equinae

Post od zexy »

Na VMA Beograd primljen sam sa dijagnozom tumor sacruma, nakon 2 operacije zbog biopsije utvrdjeno je da to sto me muci nije tumor. Pri drugoj operaciji su mi i osteceni neki zivci, tako da i sada vec nekih 5 meseci posle osecam velike tegobe. Otpusna dijagnoza je Syndroma caudae equinae . Ali niko od lekara nije se potrudio da mi objasni o cemu je rec tacno. Ako neko moze da mi poblize objasni ovu dijagnozu i da mi predlozi neki nacin lecenja bio bih veoma zahvalan.
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Hektor_bgd »

Kicmena mozdina ne prolazi celom duzinom kicmenog kanala vec se u donjem delu zavrsava kicmenim zivcima i to onako laicki receno izgleda kao konjski rep(ili latinski cauda equina). Ti zivci izlaze iz kicmenog kanala i grade spletove zivaca. Iz tih spletova polaze nervi koji su zaduzeni za prenos osecaja (tako se ima osecaj dodira,toplog,hladnog,pritiska itd.) iz donjeg dela tela. Takodje se ovim nervima prenose motorni signali za pokretanje misica. Malo je tesko objasnjavata a neupotrebljavati strucnu terminologiju ali pokusavam da govorim sustinu i nadam se da cete razumeti! E sad ako postoji neki tumor ili cesce prolabiran (izasao iz svog lezista) diskus najcesce u slabinskom delu oni mogu vrsiti pritisak na caudu equinu i dati motorne ispade i ispade senzibiliteta! Sta to u sustini znaci? Pa ako postoji ispad senzibiliteta on postoji u obliku tzv. "jahacih caksira" odnosno pacijent ne oseca dodir oko svog anusa,oko svojih genitalija,sa unutrasnje i zadnje strane butina! Takodje postoje parestezije (osecaj mravinjanja i paljena) i bolovi u krstima,opet oko anusa i duz noge. Mogu postojati i problemi sa mokrenjem i defekacijom kao i seksualna disfunkcija! Ovo je sindrom caude equine! Uklanjanem tumora ili vracanjem diskusa uklanja se i pritisak na navedene nerve pa se ocekuje i povlacenje problema! Ali ako su ti nervi ireverzibilno (nepovratno) osteceni problem postoji i posle intervencije! Ovo su sad dva krajnja primera i ne mogu govoriti sta je tacno kod vas jer ne znam ni uzrok a ni eventualno ostecenje nerava!
P.S. Ja sam student medicine i pokusao sam da vas informisem o onome sto je u granicama mog znanja! Naravno ako postoje neurolozi i hirurzi oni ce reci i nesto vise i sta dalje! Puno srece!
zexy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 15, 2004 9:33 pm

Post od zexy »

Veliko hvala na objasnjenju.Ne bih zelio ispasti nezahvalan ali dati cu jos par podataka,pa ako mozete vi ili neko drugi da mi odgovori , bio bih jos vise zahvalan.
Simptomi su jako dobro opisani. Neke od njih imao sam i pre operacije, ali u mnogo blazem obliku,ali nakon opeeracije (biopsije) pojavili su se svi, i to veoma izrazeni. S obzirom na to da lekar koj je vrsio biopsiju (ortoped) kaze da je izvesti operaciju otklanjanja tkiva koje vrsi pritisak na nerve maltene nemoguce i da ne zeli izvrsiti takav zahvat, kakve sanse i uz koju terapiju imam za potpun oporavak? I samo jos jedno pitanje, koliko bi taj oporavak mogao potrajati, posto je od operacije proslo gotovo 6 meseci, a ja i dalje ne osecam neki napredak.
Ponavljam, veoma sam zahvalan na datom objasnjenju, jer iako sam trazio internetom i nasao neka objasnjenja, sva su na engleskom, pa iako dobro poznajem ovaj jezik, nisam uspeo bas najbolje shvatiti ocemu se radi, tako da tek sad mogu reci da mi je jasno sta je sta. Hvala jos jednom,i voleo bih ako mogu dobiti odgovore i na ova pitanja.
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Hektor_bgd »

Ja sam vam rekao ono sto je u mom opsegu znanja a ne verujem da bi vam ni neko strucniji sa ove pozicije nesto vise rekao jer bi moralo mnogo vise podataka da se uzme od vas a to nije sve moguce preko neta! Ako niste u mogucnosti da dobijete informacije od lekara koji vas je lecio (a od njega bi bilo najbolje sve da saznate sto vas interesuje) otidjite kod nekog neurologa i on ce vam reci sta dalje i sta bi trebalo da se dalje uradi,znaci cisto onako konsultativno! To bi bilo najbolje!
Odgovori