Svrab i peckanje unutar nosa i grla

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Svrab i peckanje unutar nosa i grla

Post od Iwa »

Šta bi moglo biti?
Već duže vreme (nešto malo više od mesec dana) osećam tegobe u vidu svraba unutar nosnica. Isprva je svrbelo unutar leve nosnice, da bi se kasnije proširilo i na desnu. Sluzokoža pecka na dodir.
Od pre nekoliko dana prisutno je i peckanje grla koje je crveno.
Povremeno kašljem. Kašalj je suv, a izaziva ga grebanje u dušniku.
Često i oči zasvrbe, otprilike u predelu suznog kanala.
Ne znam da li je sve to povezano.
Početkom septembra na ruci (gornjoj strani podlaktice) mi se pojavio plik koji je izgledom podsećao na ujed komarca. Potom se pojavila krasta. Nakon što je otpala, plik se počeo širiti i izgledao je kao opekotina. Jako je svrbeo. Ubrzo su mi se isti takvi plikovi javili na levoj potkolenici i kuku, desnoj butini i na laktu druge ruke. Dermatolog mi je prepisao Daktanol kremu od kojih su se plikovi počeli povlačiti. Ostale su samo fleke. Doktor nije postavio dijagnozu, a uzročnik je pretpostavljam neka gljivica čim je antimikotik imao efekta.
Pre neki dan su mi se pojavila dva nova plika, jedan na ruci odmah kraj prvospomenutog, drugi na leđima.
Brinem da su plikovi na koži i svrab nosa i grla u vezi.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Re: Svrab i peckanje unutar nosa i grla

Post od unka »

Može biti alergija svakako bi trebalo uraditi bris nosa i grla i onda ako su prisutne bakterije u nosu i grlu lekar će odrediti terapiju.
Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Predvece je strasno pocelo da me svrbi unutar nosa. Vec pet nedelja sam prehladjena, kijem i kasljem, jutros bas bila kod lekara koji rekao da je sve ok, ali ovo mi se javilo tek veceras. Nesto cisto sumnjam da je alergija (mada nije iskljuceno). Pretpostavljam da ako je neka bakterija mora da se leci antibioticima ili postoji i neka druga mogucnost?
Za sad sam stavila kapljice za nos (morska voda za ispiranje i vlazenje sluzokoze) i namazala neku bas posebnu mast (bepanten) za nos. Za sad nikakvog poboljsanja.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Moja malena je imala Stafilokoku u nosu zaradila je u porodilištu. Posle smo ja i muž išli na kontrolu i mi smo je imali pa smo izlečili ja sam imala i neku u grlu. Lečili smo Palitreksom, Eritromicinom i Hloramfenikol mast mazali u nos. Terapiju je dao lekar.
Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Imala je i moja mala Stafilokoku, pre jedno pola godine, ali naravno lekaru nije palo napamet da to leci.
Imam kuci Hloranfenikol, ali nerado koristim lekove na svoju ruku....
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Sve mi to ipak veoma liči na neku alergiju.
Ispitajte Vi to malo podrobnije.
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

U međuvremenu su se javile i poteškoće sa disanjem. Doktorka mi je prepisala Diazepam 2 puta dnevno po 5mg nakon što sam rekla da sam ranije imala napade panike. Ovom peckanju i svrabu nije pridala nikakav značaj. Diazepam sam uzimala 2 dana i prestala, jer sam bila potpuno nefunkcionalna, odn. spavala sam mnogo i bila preterano umorna.
Svrab i peckanje su se povukli sami od sebe nakon nekoliko dana. I tegobe s disanjem su prestale.
Ipak, iritaciju u predelu dušnika sam povremeno osećala.
U poslednja 3 dana ta iritacija (čak bih mogla napisati blagi bol) je postala intenzivnija. Povremeno kašljem bez iskašljavanja. Danas mi se temperatura povisila na 37.1.
Ono što nisam napomenula u prvom postu - sredinom oktobra sam preležala slabiji grip. Tada temperatura nije prelazila 37.9. Spustila se spontano, bez upotrebe antipiretika.
Od tada mi se javljaju ove tegobe - te peckaju nosnice, te grlo, pa procuri nos. Onda bude nekoliko dana bez tegoba, pa sve ponovo.
Ujutro idem ponovo kod lekara. ovoga puta me mora uputiti na dodatne analize. Mislim da je to trebala uraditi odmah.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

I meni je svrab prestao posle jedno dva dana sam bez lekova. Sad imam malo osecaj suvoce u nosu i kad ga izduvam ispadaju neki parcici, ali bar vise ne svrbi. Pitala sam u apoteci sta bi mi oni za taj problem preporucili i oni su isto razmisljali u pravcu lekova za alergiju.
Odgovori