stres, napetost, uzbudjenost

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

stres, napetost, uzbudjenost

Post od aberdojdedonke »

ovako, radi se o slijedecem, moja djevojka nedavno mi je priznala da pati od tih stvari.

uspjesno je to skrivala od mene odredjeno vrijeme. dakle, kaze da dugo pati od toga- ubrzano kucanje srca, napetost, stres, osjecaj uzbudjenosti. kaze da je problem u tome sto se ta stanja pojavljuju u situacijama koje nisu nimalo stresne, dakle u mirnim i stalozenim danima, bez ikakvog razloga ona ima takve simptome. to rezultira nesanicom i, naravno, umorom i razdrazljivoscu iduci dan. pokusavala je da svjesno kontrolise ta stanja, ali kaze da jednostavno nema kontrolu nad njima.

situacija se multiplicira u situacijama koje su stvarno stresne. tada su ovi simptomi toliko izrazeni da stvaraju ozbiljne probleme, posebno sa spavanjem...

ovo uzbudjenje ne prestaje brzo, i potrebno je vise dana da se ponovo vrati u normalu...

ne pusi, ne pije, zdravo se hrani, obrazovana, realisticna u odnosu na svijet oko sebe....

o cemu se tu moze raditi?

puno hvala na odvojenom vremenu!

pozdrav
Valkira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 08, 2008 11:31 pm

Post od Valkira »

Dragi Aberdojdedonke (nisi mogao neki duzi nick da smislis :wink:)....Setajuci malo po ovom forumu vidim da su ovakve i slicne teme dosta ceste. Mozda bi i ti trebao malo da pogledas ostale teme (kategorija neuropsihijatrija). Iskreno, nova sam na ovom forumu, i ima dosta strucnih ljudi ovde (ipak sam ja laik, ali sa slicnim iskustvom kao i tvoja devojka)ali ako vec tvoja devojka sama kaze da je napeta i nervozna onda vrlo verovatno da je rec o anksioznosti (ne znam bas da li se radi o panicnom poremecaju posto su simptomi koje si naveo dosta skromni u odnosu na one koji prate paniku). Za GAP (generalizovani anksiozni poremecaj- ne zelim da kazem da je to u pitanju kod tvoje devojke, ipak takvu dijagnozu treba da da strucnjak) inace i jeste karakteristican konstatni osecaj napetosti, uznemirenosti, tenzije, sa pratecim simptomima poput lupanja srca, nedostatka vazduha, vrtoglavice i tome slicno i NE MORA,a vrlo cesto i nije povezan samo i iskljucivo sa stresnim situacijama, nego se javlja i van njih (nekad i dosta vremena nakon sto prodje neka stresna situacija). Tako da, mozda ne bi bilo lose da se tvoja devojka javi nekom od doktora specijalista (cisto da provere to lupanje srca, da ipak ne postoji neki organski uzrok), a onda ako se ustanovi da je sa organske strane sve ok, pravac kod nekog psiho-terapeuta koji ce joj na strucan nacin pomoci u savladavanju te dosadne anksioznosti, za koju i sam kazes da je vec dugo prisutna.
Inace, sve ovo ti govorim iz nekog mog iskustva, posto sam i sama anksiozna i imam slicne, i jos izrazenije simptome nego sto si ti opisao+neke koje nisi ni spomenuo. Umor i razdrazljivost koje spominjes su takodje odlika anksioznosti...Meni je ranije dok je ta anksioznost bila narocito izrazena smetala i buka, mesta gde ima puno ljudi itd. Inace, nije neuobicajeno da se to desava i ljudima koji vode relativno zdrav zivot (jer ni ja ne pusim, ni ne pijem, gledam da se krecem ili bavim rekreacijom, i da se sto zdravije hranim) ali eto, ipak imam taj problem. Moze se prevazici ali, bome, treba mnogo vremena i strpljenja. Ja svoju jos uvek nisam uspela da prevazidjem:(
Ali ono sto mislim da je, takodje, veoma bitno jeste tvoje razumevanje za te njene probleme kao i tvoja podrska u njihovom prevazilazenju, jer i sama znam koliko mnogo ljudi koji nemaju takve ili slicne tegobe nemaju bas razumevanja i ustvari ne znaju kroz sta ta osoba prolazi i u kakvom se stanju nalazi (ne racunajuci psiho-terapeute koji su upoznati sa ovim fenomenom).Samim tim sto si se obratio za pomoc ovde na forumu govori o tome da zelis da joj pomognes, barem sam ja tako shvatila i bilo bi lepo da tako i ostane. Mnogo je lakse kad oko sebe imas ljude koji te razumeju i spremni da ti pomognu.

Samo napred i uz punu podrsku, i nadamo se da ce se problem vrlo brzo resiti :wink:

Ako sam nesto pogresno napisala, nadam se da ce me neko od strucnjaka prisutnih na forumu ispraviti i dati ti jos detaljnije objasnjenje.

Veliki poz i sve najbolje :wink:
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

Post od aberdojdedonke »

puno hvala na odgovoru!

jos sam zaboravio spomenuti da uz sve to pati i od hiperprolaktinoze koja uzrokuje izostanke menstruacija. imam osjecaj da su te dvije stvari povezane....

:-?
slobodazavasnos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2012 10:38 pm

Re: stres, napetost, uzbudjenost

Post od slobodazavasnos »

Vec mesec dana imam osecaj nedostatka vazduha,isao sam kod doktora opste prakse i radio sam EKG koji je bio uredu dala mi je inhalacije i prospan i nikakva pomoc,to mi se prvi put desilo kada sam legao da spavam.....pre jedno par dana me je pocelo grlo boleti i nos mi je zapusen sve vreme,imao sam dosta problema sa psihom...opadala mi je kosa na pecate i par godina kasnije kada kod se priblizim skoli osecam grceve u stomaku mada je to proslo,nzm da li je i ovo na psihickoj bazi mada samo da kazem da se jako nerviram za sve zivo i da se jako plasim bilo kakve bolesti,cesto sebi merim pritisak i puls cim nesto osetim.........najgore mi je kada mislim na to,disanje treba da bude nesvesno ali kod mene je to tesko,stalno mislim na to i kada previse razmisljam padne mi pritisak i osecam kako mi celo telo trne.....isao sam opet kod lekara opste prakse rekla mi je samo da imam upalu grla i da mi je zapusen nos i dala mi da vadim krv,slusala mi pluca i sve uredu.....nzm da li je to neka ne prelezana bolest ili sto se tice disanja ja samo umisljam vec iz gore navedenog vidite da sam veliki hipohonder,jedno nedelju dana mi bilo odlicno,ali cim mi se zapusio nos i grlo mi se upalilo opet isti problemi sa disanjem....Vakira da li mozes nekako da pomognes :D
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: stres, napetost, uzbudjenost

Post od vasa »

stvarno bi mogli da smislite neki kraci nik--
Valkira je sasvim lepo napisala--pomoc osobe koja je pored vas mnogo znaci al morate se i sami truditi (kad osetite da mozete) jer kad ne ide onda je tesko pokrenuti pozitivu-
Znaci-sve se ovo desava osobama koje nisu nacisto sa sobom po nekom pitanju pa postaju preosetljive ili na situaciju ili na stres koji nekad ni sami nisu svesni i jako je bitno da imaju neku osobu koja ce ih podrzati-no nazalost verujem da je to bas najveci problem, sto zapravo ne osecaju da ih iko razume i podrzava ili jos gore da omalovazava i ismeva njihove probleme.
Druga stvar je sto takve osobe moraju sto vise biti zauzete nekim obavezama-poslom,hobijem i sto manje vremena da razmisljaju o tom problemu i manje i pocece sve manje da osecaju tegobe.Probajte samo sebe testirati--kako vam je kad ste negde u dobrom ambijentu koji vam potpuno odgovara-negde na letovanju,godisnjem odmoru ili u gostima kod drage osobe sa kojom nemate tajni--a TAJNE su poseban problem-ako imate neku tajnu--vaznu u vasem zivotu i morate da je cuvate i nikom ne kazete to zna da optereti samu psihu da svakako dodje do poremecaja..zato potrudite se da svaku tajnu imate kome poveriti.To vazi i za tvoju devojku ABERDOJDEDONKE-jedva ga sroci brate-
AKO SVE OVO NE MOZETE PREVAZICI SAMI ONDA BRATE IMA DOKTOR PA PRAVO KOD NJEGAAAA---srecno
Odgovori