Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Pozdrav svima moj problem je sledeci,Stalno izbegavam konflikte,jel postoji u psihologiji neka dijagnoza kao strah od konflikata ili slicno?Posto kad neko krene da me napada ja kao da se blokiram i zaledim ne znam kako da reaugejem iako bi mu svasta rekao to ne uradim zato sto ima sto stvari koje birekao ali su mi nekako pomesane u glave ne znam sta bi mu rekao jednostavno kao da blokiram.Takodje sam citao o anksioznosti iako imam neku frku i imam ubrzano disanje(kao da imam tremu ili tako nesto) kad treba da zovnem nekog nepoznatog na telefon npr ili kad treba da udjem da nesto pitam ili slicno... ipak po mom laickom misljenju sumnjam da sam anksiozan posto koliko sam citao po netu nemam ostalih simptoma,nemam napad panike i jos tako neke fizicke nuspojave.A inace malo i zamuckujem pogotovo kad sam u tako nekim situacijama kad treba da stupim u kontakt sa nekom novom osobom ne bitno gde i koja je osoba.
Ja sam po zanimanju ekonomista i veze nemam sa ovom tematikom tako da mi oprostite ako vam se moj post ucini u najmanju ruku...ahm.."nestrucan"
P.S nisam bio nigde na psihoterapijama i generalno vrhunac medicine je za mene fervex pa bi bilo super da mi date koji savet ako mi je potreban
Obe dijagnoze koje ste pomenuli u postu, izbegavanje konfliktnih situacija i anksioznost, su samo znak nezrele lichnosti! Manjak samopouzdanja, nepotrebni strahovi i misli.
Niko vas nije usmeravao da emotivno sazrete niti da nauchite dovoljno mehanizama za suocavanje sa svakodnevnim stresom!
Nije bitno ko je za to krivac i ko je na to uticao vec da uz razgovor sa psihologom dobijete sovoljno saveta koji ce vam zivot uchiniti mnogo lepsim i boljim.
Mlada ste osoba i sto pre pomognete sebi imacete mnogo kvalitetnije odnose sa ljudima, i zivot ce postati nesto sasvim drugachije i bolje i svetlije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala na odgovoru, kog psihologa da izaberem posto sam na netu nasao da se psiholozi specijaliziraju za pojedine oblasti kao npr Bihejvioralna terapija,gerstad(ili tako nesto),REBT i KBT itd ? koji bi najvise pomogao u mom slucaju?