stomacno pitanje ali fizicke prirode

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
virtual
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2007 11:16 pm

stomacno pitanje ali fizicke prirode

Post od virtual »

Vezbajuci trbusne misice u poslednje vreme sam primetio da na kraju treninga osecam napetost u predelu donjeg stomaka(oko 15 cm od pupka dijagonalno i na levoj i desnoj strani),ili to mozda i ne spada u donji stomak:)...elem...takodje sam cak i pod rukom osetio tu napetost...a deluje mi kao da je izrazenija sa leve strane(gledajuci iz moje perspektive)...rec "napetost " sam iskoristio u nedostatku bolje reci ali opisno receno kao da neku "stvar" mogu da napipam ispod sloja koze (ni ja neznam tacno o cemu pricam ali recimo da lici na nesto valjkastog oblika)...zanima me da li neko zna o cemu pricam,koliko je sve to ozbiljno a i savet bi mi dobro dosao...i da napomenem da imam iskustva sa vezbanjem, da zagrevanja ne preskacem i da mi se taj fenomen pojavljuje iskljucivo posle tih vezbi( trbusnjaka) i da je sve ok ako njih preskocim...unapred hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

prilichno si konfuzno sve ovo objasnio!

izgleda da vezbanjem napregnesh trbushni mishic i uz njega i musculus obliqus externus i internus koji se pripajaju tu gde ih opipavash, to znachi samo da se forsirash previshe i da ne pravsh pauze dok radish trbushnjake pa stvorish u tim mishicima hipertonus!

ako nemash neki poremecaj funkcije ili bolove u tom delu onda je u pitanju samo hipertonus tih mishica i potrebno je samo da pravish dovoljno velike pauze dok radish vezbe!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

a nadam se da znash gde se sve nalazi trbushni mishic i gde se pripaja?

Slika
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

virtual
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2007 11:16 pm

hvala ti

Post od virtual »

hvala ti na jako brzom odgovoru i posebno na ovim slikicama....ja sam se stvarno potrudio da opisem taj problem sto je bolje moguce ali posmatrajuci ovu drugu sliku, shvatio sam da mi to nikako nije poslo za rukom:) ...
sto se tice pauza izmedju serija to cu povecati obavezno....
ali jos jedna stvar me zanima....nekako analizirajuci ovu sliku i mesto gde mi se javlja ta napetost,cini mi se da bi recimo to sto ja uspem da napipam mozda mogao da bude ligament-inguinal ligament(ako sam dobro to napisao)...predpostavljam da to ne bi trebalo da bude neki problem,tj mislim da se sve to moze smanjiti povecanjem pauza...molim te ,ispravi me ako gresim...hvala jos jednom puno
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

upravo ligamentum ingvinale je mesto gde se musculus obliqus externus pripala za karlicu, i jako su cheste povrede ovog ligamenta!
ovaj mishic prvenstveno radi pokret okretanja trupa u stranu tj lateroflexiju trupa.

odmori malo za trbushnjacima i nemoj da ih radish brzo tipa da se pumpash poshto tako samo izazivash da mishish bude stalgo zgrchen i da se pojachava povreda!

sve vezbe radi polako i valjda znash pravila za vezbanje, koliko vremena vezbash ii radish seriju vezbi pola od tog vremena mora da traje odmor!
Odgovori