Stitna zlezda
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Stitna zlezda
Cela porodica sa mamine strane mi ima problema sa stitnom zlezdom. Mama je u pocetku imala povecan rad a sada ima smanjen.
Sa mojom je bilo sve u redu do skoro, redovno je kontrolisem. Medjutim mama je za sebe skoro nasla neku doktorku koja je pored analiza TSH, T3 i T4 rekla da se uradi i FT4 i antitela. Stigao je rezultat i sve mi je u redu osim
ATG-At koji je 149,8 a normalno je 0,0-25,3 IU/ml. Da li biste mogli da mi kazete sta je to u stvari, u ambulanti su mi rekli da su to "neka antitela stitne zlezde"? Pored toga zanima me i sta znaci to povecanje?
Hvala puno unapred.
Sa mojom je bilo sve u redu do skoro, redovno je kontrolisem. Medjutim mama je za sebe skoro nasla neku doktorku koja je pored analiza TSH, T3 i T4 rekla da se uradi i FT4 i antitela. Stigao je rezultat i sve mi je u redu osim
ATG-At koji je 149,8 a normalno je 0,0-25,3 IU/ml. Da li biste mogli da mi kazete sta je to u stvari, u ambulanti su mi rekli da su to "neka antitela stitne zlezde"? Pored toga zanima me i sta znaci to povecanje?
Hvala puno unapred.
Obzirom da je prvo imala hipertirozu a sad ima hipotireozu u povecana antitireoglobulinska anititela,najverovatnije se radi o limfocitnom Hashimoto tireoiditisu,gde imuni sistem unistava stitnu zlezdu pa inicijalno zbog povecanja hormona pacijenti imaju hipertireozu, a kada stitna zlezda propadne skroz ulaze u hipotireozu.
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
GFN tako je i meni (ali i mojoj mami). Meni rekoše da je dijagnoza Latentni Hašimoto. Išla sam na UZ, sve je u granicama normale tj. reče mi dr da mi je malo smanjena žlezda, ali je dodala komentar i da sam sva "gracilna"girl_from_nowhere napisao:Hvala na odgovoru ali niste me razumeli.
Povecan pa smanjen rad je imala moja mama a rezultat koji sam napisala je moj, s tim da ja nikad nisam imala probleme sa stitnom zlezdom... Imam 20 godina. Da lito menja nesto od ovoga sto ste napisali, ili sve to vazi i za mene?

Nisam dobila nikakvu terapiju, iako često imam tahikardije (puls mi iz čista mira "ode" i na 140, dosta sam nervozna i sklona promenama raspoloženja i sve ostalo što si i ti navela.
At se smanjuju sama od sebe, za to se ne dobija nikakva terapija, samo priušti sebi što manje stresa i trudi se da živiš zdravo. Ovo rekoše meni, pa tako sada i ja tebi.
Pozz, majja

-
- Aktivan član
majjo, hvala puno na odgovoru. Ne znam da li sam te dobro razumela... I ti od svih analiza imas uvecano samo ovo sto sam i ja navela?
Sta uopste znaci kad je to poviseno? Mislim sta se desava u organizmu pa je poviseno?
Ja nemam tahikardile ali imam ekstrasistole, mada ne znam da li to moze od ovoga da bude ili je ipak samo od stresa.
Sta uopste znaci kad je to poviseno? Mislim sta se desava u organizmu pa je poviseno?
Ja nemam tahikardile ali imam ekstrasistole, mada ne znam da li to moze od ovoga da bude ili je ipak samo od stresa.
-
- Stalni član
Dobro si me razumela, i meni su samo ta antitela povišena.girl_from_nowhere napisao:majjo, hvala puno na odgovoru. Ne znam da li sam te dobro razumela... I ti od svih analiza imas uvecano samo ovo sto sam i ja navela?
To znači da imam Hašimoto tireoiditis-autoimuno oboljenje štitne žlezde (štitna se uništava sama od sebe-narodski rečeno

-
- Aktivan član
-
- Stalni član
Na prvom pregledu je bilo 600 i 300girl_from_nowhere napisao:Hvala ti, sad znam dijagnozu i bez lekara![]()
NEgo, koliko je tebi poviseno?
a nakon 6 meseci 300 i 100 (otprilike, ti ovo pišem, bilo je recimo 311...otprilike).
Al nemoj se ti uzdati u ovo moje, mislim sigurno je isto, ali moraš odraditi i UZ,a to ne mogu ja ovako preko neta!!!

Ajd pa javi rezultate.

-
- Aktivan član
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 11:35 pm
Evo i mene sa slicnim problemima
. Moja stitna zlezda povecala se 5mm, sto kazu lekari ne mora nista da znaci. Cak kazu da ako je UZ radio drugi lekar mogu biti razlicite dimenzije. Ali rezultati krvi su sledeci: ft4 12,0
ft3 5,8
tg 0,90 ug/ml
tg at 1:1212,0 (to je pozitivno)
zbog malo neredovnijeg ciklusa uradjeno je i ovo: fsh 4,6 lh 17,0 prolaktin 430,0
Doktorka mo je rekla da narednih mesec dana merim temperaturu u 18h. Merim nekoliko dana i imam 37,1. I kazala je da uzimam aspirin.
U porodici majka ima 30 godina problem sa antitelima i uzima lekove.
Inace imam lupanje srca , nicim izazvanu nervozu
,i osecam veliki umor.Sta treba raditi u ovom slucaju?

ft3 5,8
tg 0,90 ug/ml
tg at 1:1212,0 (to je pozitivno)
zbog malo neredovnijeg ciklusa uradjeno je i ovo: fsh 4,6 lh 17,0 prolaktin 430,0
Doktorka mo je rekla da narednih mesec dana merim temperaturu u 18h. Merim nekoliko dana i imam 37,1. I kazala je da uzimam aspirin.
U porodici majka ima 30 godina problem sa antitelima i uzima lekove.
Inace imam lupanje srca , nicim izazvanu nervozu

unapred hvala