Steatoreja-za dr Ivicu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Steatoreja-za dr Ivicu

Post od etro »

Zanima me sta je to steatoreja i na koji nacin se ona dokazuje tacnije znam da je vezana za poremecaj u funkciji pankreasa, te ako mi mozete napisati koje analize treba uraditi i sta se podrazumeva pod funkcionalnim testovima pankreasa?
Pozdrav.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zanimljivo pitanje, steatoreju cesto opisujemo povrsno, samo kazemo da je prisutna, to je "masna stolica", zakljucimo o tome na osnovu anamnestickog podatka da se stolica lepi za WC solju ili da posle povlacenja vode ostaju na solji mesta kao posle sipanja masnoca. Steatoreja je inace cesta kod alkoholicara, kod sindroma malapsorpcije (bolesti creva), kod pankreasnih ovoljenja, ili kod poremecaja zucne kese.

Vase me je pitanje nagnao da pretrazim Internet i da otkrijem ovaj veoma cudan kvantitativni test, gde je pacijent u obavezi da sakupi sav feces tokom tri dana, a posle se u laboratoriji sve to mesa (!?) :roll: i odredjuje se u gramima nivo stolice - obicno treba da je manji od 7grama dnevno, ili dozvoljeno i do 10grama... Mislim da se ovo kod nas nigde ne radi, bar ja nisam video nikoga da u laboratoriju nosi ono sto je "izbacio" tokom tri dana. :lol:

Pankreas se standardno kod nas ispituje ultrazvukom CT-om, ERCP metodom i odredjivanjem dijastaza, pankreatiocnih amilaza u serumu i urinu. Postoji i test stimulacije sekretina, a na Internetu sam pronasao jos jedantest koji se obavja analizom stolice, odredjivanje fekalne elastaze.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Da i sama sa naletela na internetu na "cudne opise" potrebnih analiza, i svi se odnose uglavnom na analizu stolice na svarljivost materija,u ovom slucaju masti, a koliko mogu da primetim u nasim laboratorijama se uglavnom vrse uobicajene mikrobioloske analize tipa koprokulture, testa na crevne parazite i okultno krvarenje.U jednoj laboratoriji sam nasla da cak rade test na adenovirus i rotavirus iz fecesa.
E sad mene zanima da li odredjivanje nivoa gastrina putem krvi ima ikakve veze sa steatorejom(procitala sam mnogo internet clanaka na tu i neke druge teme pa sam mozda i nesto pobrljala) i koje bi to tacno druge krvne analize mogle da ukazu na taj poremecaj-odnosno hocu da znam sta da trazim od analiza da se uradi kad odem u laboratoriju.
Svakako je steatoreja prateca pojava nekog primarnog obolenja pa utvrdjivanjem tog primarnog dobijamo odgovor i na steatoreju,bez nekih "cudnovatih" analiza koje se ovde ocigledno ni ne rade.
Svakako Vam se zahvaljujem na prvom odgovoru, a u ocekivanju drugog saljem puno pozdrava.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Mislim da je standardni set biohemijskih analiza sasvim dovoljan. Dakle: krvna slika sa sedimentacijom,urin, elektroliti (Ca, K, Na, fosfati), pa biohemija: glikemija, urea, kreatinin, bilirubin direktni i indirektni, holsterol, HDL, LDL, trigliceridi, amilaze (pankreaticne, poznate i kao dijastaze), SGOT, SGPT, CPK, LDH, alkalna fosfataza, fibrinogen. Pored toga, treba uraditi obican fizicki pregled, a zatim i ultrazvuk abdomena 9jetra, zucna kesa, pankreas, bubrezi...)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori