Stara osoba - saveti za negu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Stara osoba - saveti za negu

Post od xorg »

Zadnjih 7 meseci moja porodica i ja se brinemo o tetki staroj 82 godine koja od tada živi sa nama. Kako vreme prolazi, i njoj je sve teže da se kreće i obavlja svakodnevne aktivnosti (odlazak u toalet, kupanje - uz našu pomoć naravno...)
Voleo bih da znam sledeće: kako da obezbedim tetki kolica, kome da se obratim, mislim da socijalna služba (ili koja već) mogu da ih obezbede?
Kome se obratiti za pomoć kada mi više ne budemo bili u stanju da joj pružimo adekvatnu negu u našem stanu (kada tetka izgubi pokretljivost skroz, ako legne u krevet - i sve teškoce koje idu uz to: nevoljno pražnjenje, dekubiti, demencija...); postoji li specijalizovana bolnica za stare ili se tada hospitalizacija vrši prema dijagnozi...

Svaka informacija i iskustva ljudi koji su prošli kroz slično su dobrodošli!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Pokušajte da nabavite preko socijalnog sve što vam je neophodno, a za sve savete u vezi toga možete da se raspitate u domu zdravlja.

Inače, pri domovima zdravlja treba da postoji i "kućna nega", oni dolaze na adresu, daju potrebnu terapiju, lekove, infuzije ako treba i sl stvar, a postoji i Gerontologija u Kralja Milutina, bliže Kliničkom centru (u tom delu ulice se nalazi) i tamo treba da odete sa sivm papirima i da prijavite tetku.

Ono što znam je, da ne možete biti korisnik obe usluge (i doma zdravlja i tog centra), pa vi odlučite za šta ćete se opredeliti.

Nemojte dozvoliti da dodje do dekubita, jer on znatno otežava i ovako teško stanje. Za to je najbolja prevencija da kupite A.D. dušek (preko socijalnog se može dobiti samo ako već postoji III stepen, što je KATASTROFA!!!!!!!!!!!!), redovno menjanje pelena - ovo je OBAVEZNO, zatezanje donjeg čaršava, redovno okretanje pacijenta i bez ikakvih mrvica u krevetu, jer su smrt za nekoga ko leži. Obavezno zaštiti najkritičnija mesta na telu a to su: pete, kolena, bokovi, trtični deo, laktovi, ramena, teme i uši.

Ne znam kakvo je stanje sa bolnicama i da li postoji takva ustanova u državnom sektoru. Postoje privatni domovi za stara lica, zaista su ok uslovi i nega, ali mesečno koštaju oko 500-600 evra za nepokretna lica. Krajnje nehumano. :cry:
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Post od xorg »

majja, hvala vam na informacijama.

Još jedno pitanje, tetka je relativno zdrava osoba, osim znatno uznapredovale osteoporoze koju nije htela da leči, nikada nije htela da uzima terapiju - plašila se negativnih efekata.
Sada ima jako oticanje nogu, najverovatnije posledica srčane dekompenzacije kako smo saznali u konsultacijama sa brojnim lekarima. Problem je što tetka neće kod lekara, pored svih naših nagovaranja i suočavanja sa opasnostima takvog ponašanja, kaže da se dobro oseća i samo odugovlači posetu lekaru... Šta činiti u tom slučaju ?
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Nazalost, kad se nadjete u situaciji da brinete o nekom starom, vidite kako nas zdravstveni sistem ne brine ni najmanje o toj kategoriji stanovnistva...
Sto se tice kucne nege Doma zdravlja, to zavisi od opstine do opstine, ali vecina to gleda da izbegne, a i kad se pojave, bude nesto na brzinu i traljavo...Ne bih da vas plasim, ali sve sam to prosla sa svojom bakom, na kraju se ona oslanja samo na vas, vasu negu, trcanje po lekarima za lekove i sl, jer ona to ne moze sama, nema sanse... Morace uvek neko da bude uz nju..
Ako mozete dovedite kardiologa kuci, pa nek je pregleda i prepise odgovarajucu terapiju...
Da je smestite u bolnicu, kao staru osobu, jedino na nekoj gerijatriji i to na neko kratko vreme i za to vam treba veza, jer u principu ljudi u tim godinama, ne mogu biti izleceni i svi nekako gledaju da"operu ruke"od svega...
Ako je volite i stalo vam je do nje najvaznije je da se vi u kuci dogovorite oko brige o njoj, jer sve ostale bas i nije briga...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

dannina napisao: Ako je volite i stalo vam je do nje najvaznije je da se vi u kuci dogovorite oko brige o njoj, jer sve ostale bas i nije briga...
Sa ovim se apsolutno slažem!!!!!!!

Što se tiče domova zdravlja, ja imam iskustva sa D.Z. "Vračar" i sa predivnom doktorkom Mokranjac, za koju imam samo reči hvale i što se tiče ažurnosti i stručnosti i nadasve - ljudskosti!! Ne znam kako je u ostalima, možda sam ja imala samo sreću u nesreći, ali nemam se na šta požaliti. Doduše, najveći sam deo stvari radila sama (što se tiče sestrinskog posla) i želela sam da odradim to sama, jer sam znala da ću uraditi i bolje i nežnije nego bilo ko drugi, iako mi se grčilo sve u stomaku svaki put kada bih prišla mami da joj obradjujem dekubit. :cry: :cry:
U početku sam to radila uz nadzor lekara, jer sam želela da proverim da li sve radim ispravno, da ne bih naškodila mami još više na celu muku, a kada sam dobila potvrdu da sam "kao prava", lišila sam sestre tih obaveza.

Ali zato, što se tiče recepata za lekove - zaista su mi izlazili u susret, donosili na kuću i nakon radnog vremena, ma stvarno su bili maksimalno fer i korektni.

Xorg, dobra je ideja što je dannina dala, pozvati lekara na kuću. To mogu uraditi i ovi iz kućne nege. Dobiće terapiju (uglavnom daju Lasix, ali nemoj ovo da uzimaš kao lekarski savet, jer ja to nisam i nemojte joj davati taj lek bez konsultacije sa nekim dr).
Odgovori