sta da radim?moze neki savjet???

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
sevcenko7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 2:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

sta da radim?moze neki savjet???

Post od sevcenko7 »

naime,otvarao sam ovde temu radi "crvenila ruke" i neko mi rece da je moguci "morbus sudek",otisao sam kod ortopeda i on je na to posumnjao i poslao me kod fizijatra u banji,elem,kada sam tamo dosao,rekao mi je da ne vidi tragove sudeka i nije mi dao niti jednu terapiju,kaze da je desna ruka zdrava!

e sada mene interesuje zasto mi je i dalje desna ruka otecena i crvena i zasto onda osjecam duboki bol,cini mi se da su to sve simptomi sudeka.Sta sugerisete da uradim,kontao sam ici ili na Banjicu ili u NS kod ortopeda.

Desni rucni zglob je napukao 25.9,a gips je skinut 30.10 i od tada vidim da je ruka desna stalno crvena!

Mozda i zaista mi nije nista,ali zelio bi da se uvjerim da je sve OK !

hvala najljepsa!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

snimi taj deo ruke i obrati se josh nekom fizijatru, svi simptomi koje si mi naveo govore da je u pitanju prva faza sudeka.

1. faza je faza hiperemije - crvenilo koze, otok, dol, poremecaj funkcije.

Bolest pochine obichno nedelju do 7 nedelja posle primarne povrede.
Pacijent se zali na neobichno jak bol, povishenu temperaturu segmenta, osecajem otezalog segmenta. Mnogo pacijenti osete bol pri jako jednostavnim aktivnostima. Mogu se javiti i parestezije tj trnjenje.
Deo tela koji je zahvacen je primetno otechen i crven. Taj deo tela moze imati nedostatak kosmatog dela i znojenja, poremecaj perspiracije koze.
Iako ej zglob ovakav, pod zapaljenjem, u krvi se nece pronaci nikakvi posebni pokazatelji. Radioloshki mogu se prikazati promene, sitne dekalcifikacije oko i u samom zglobu ali tek posle par nedelja mada postoje sluchajevi kod kojih se promene rendeskim snimkom ne primecuju chak ni posle nekoliko meseci.

Ova akutna ili vrela faza traje u proseku od 2 do 8 meseci.

2. faza je faza distrofije - crvenilo je josh prisutno ali mnogo manje, bol posustaje, dolazi do oshtecenja cirkulacije i do ishemije.

U toj drugojfazi, hladnoj fazi oboljenja, smanjenje otoka dolazi upravo zbog tog takozvanoh hladjenja tkiva. Koza postaje primetno sjajna, cakli se, blago crvene boje, nema dlaka na zahvacenom delu. Moguc je i potpun prestanak bola. Pokretnost u zglobu je ogranichena, smanjena, i samo napreduje do potpune ankiloze zbloba koaj nastupa u trecoj fazi. U ovoj fazi deshavaju se promene i na ligamentima, mishicima podkoznom tkivu, svi gube svoju elastichnost.

3. faza je faza atrofije - tada se tkivo vec menja skoro nepovratno, nema bola i crvenila, zglobne veze i ligamenti postaju kruti i zadebljani i gube svoju elatichnost i time ogranichavaju pokretljivost.

U ovoj fazi zblob postaje rigidan. Koza, ligamenti i mishici se skracuju, nastaju kontrakture. Koza moze bii cijanotichna, modro plava. Bol nestaje.
Na snimcima moze da se vidi osteoporotichna promena zgloba.
U ovoj fazi bolest se ne moze potpuno izlechiti.

Prelasci iz jedne u drugu fazu su jako chesto neprimetni tj nemoguci za primetiti poshto ne pochinje svaki sudem otok i bolom, nekada moze pocheti i osecajem hladnoce u zglobu.

Sudek se do druge faze moze lechiti i izlechiti u prvoj fazi kako ne bi doshlo do kasnijih komplikacija, pogotovo je pogodno shto pacijenti iz druge faz emogu vrlo lako da opet predju u prvu fazu tokom lechenja i tada je sve lakshe za lechiti. Takod a pacijenti sa prvom fazom sudeka, iako ona moze da traje i nedeljama, mesecima ponekad i godinama mogu biti uspeshno izlecheni, ali isto tako ako nije lechen moze ostaviti velike posledice.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
sevcenko7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 2:08 pm

Post od sevcenko7 »

hvala tamara jos jednom,sutra idem u NS kod ortopeda Milankova....pa cemo da vidimo sta on kaze....
Odgovori