Pravo da ti kažem, ne smatram ovo "čudo" tumorom. Mislim, zna se šta je "tumor"... Ovo je obično "smetalo".
Nego, konkretno, šta sam u međuvremenu uradila...
Dakle, nakon punkcije koja je uzrokovala trenutno nestajanje gangliona, on se vratio. Imala sam prilike da se upoznam sa jednim orto-hirurgom koji mi je rekao da mogu da dođem kad god hoću, on će mi to srediti za "čas posla", tako da opcija operacije i dalje stoji otvorena.
No, od punckije, ganglion je stalno prisutan. Istina, sada ga koliko-toliko kontrolišem. Naime, pustim ga da malo poraste, 5-6 dana, a onda dobro fiksiram zglob isto 5-6 dana, nakon čega se ganglion znatno smanji, i skoro je nevidljiv (ali ipak je tu, što se vidi kada se savije zglob, ali jedva). Za kakvu-takvu imobilizaciju zgloba koristim oprobane kineske artikle.

Znači, prvo ide onaj klasičan steznik za zglob i šaku (cena od 100 do 200 dinara), koji u principu ne predstavlja ništa drugo nego rukavicu bez prstiju, koja obuhvata zglob i šaku. A preko toga ide opet kineski steznik za sam zglob, koji se sastoji od elastične trake, koja se zategne i obmota oko zgloba (ima čičak-traku, pa može da se reguliše koliko jako stisne... plaćen 150 dinara, isto kod Kineza)... E, sad, ja ga stisnem baš jako, ali ne toliko da trnu prsti.
I, da, ponekad ga masiram, ali preko tih steznika... Ponekad ga čak i drmnem drugom rukom, onako, "bitch-slap".
No, ovaj tvoj drugar je fakat veći od moga. Možda ne bi bilo loše da ga središ aspiracijom, koja je stvarno bezbolna... A i kada se jednom skroz smanji, čak i ako se vrati, biće ti lakše da ga kontrolišeš.
PS Ja ću ovo moje čudo sigurno operisati, ako ga bude i u septembru. Prijalo bi mi par nedelja bolovanja, taman da spojim sa godišnjim.