sta dalje
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
sta dalje
moja devojcica ima 2 god i krivi glavu na jednu stranu,fizijatar i hirurg su se slozili da nema tortikolis ,proverili smo i vid i sluh i navodno je sve u redu posle brojnih snimanja i pregleda i dalje je sve u redu ali pedijatar nas ponovo salje kod fizijatra i tako sve u krug.Ako je tortikolis da li smo mnogo zakasnili sa lecenjem imi li nade
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Okt 12, 2004 1:13 pm
Draga Snow,
ovo je sve što sam za sada pronašla (što ne znači da nema još toga) na Internetu, a da govori o uzrastu pogodnom za lečenje ovog oboljenja:
TORTIKOLIS
M. Jolić, N. Ristović
Zdravstveni centar Zaječar, Dečja hirurgija
Prinudni položaj glave na jednu stranu - tortikolis može biti posledica brojnih oboljenja. Najčešće nastaje zbog pojave fibroze ujednom sternokleidomatoidnom mišiću. Značajno je početi sa fizikalnim tretmanom što pre kako bi se izbegle sekundarne posledice nagnutosti glave: plagiocefalia, hemihipotrfija lica i atrofija m. trapezijusa sa obolele strane. U slučaju neuspeha konzervativnog lečenja neophodno je hirurškim putem osloboditi izmenjeni mišić. Na našem odeljenju operisano je 12-toro dece uzrasta od 3 do 14 godina sa relativno zadovoljavajućim rezultatima.
P.S.Poljubac za tvoju devojčicu, možda je ipak u pitanju nešto bezazlenije.
ovo je sve što sam za sada pronašla (što ne znači da nema još toga) na Internetu, a da govori o uzrastu pogodnom za lečenje ovog oboljenja:
TORTIKOLIS
M. Jolić, N. Ristović
Zdravstveni centar Zaječar, Dečja hirurgija
Prinudni položaj glave na jednu stranu - tortikolis može biti posledica brojnih oboljenja. Najčešće nastaje zbog pojave fibroze ujednom sternokleidomatoidnom mišiću. Značajno je početi sa fizikalnim tretmanom što pre kako bi se izbegle sekundarne posledice nagnutosti glave: plagiocefalia, hemihipotrfija lica i atrofija m. trapezijusa sa obolele strane. U slučaju neuspeha konzervativnog lečenja neophodno je hirurškim putem osloboditi izmenjeni mišić. Na našem odeljenju operisano je 12-toro dece uzrasta od 3 do 14 godina sa relativno zadovoljavajućim rezultatima.
P.S.Poljubac za tvoju devojčicu, možda je ipak u pitanju nešto bezazlenije.
tatjana