Šta dalje? (za Dr Ivicu)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Pedjolino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2006 10:29 am

Šta dalje? (za Dr Ivicu)

Post od Pedjolino »

Pošto sam video da se dosta bavite temom vezanom za bolesti želuca, molio bih Vas da mi preporučite šta dalje da radim. Takodje interesuje me mišljenje i drugih ljudi.
Imam 30 godina i pre oko godinu dana otkrivena mi je hiatus hernia, refluks jednjaka, kaskadni želudac i još po neke stvari koje su sanirane u međuvremenu. Pokušavam da se pridržavam saveta doktora koje mi je dao, kao što su regulacija ishrane i druge stvari. Jedino nisam dosad uspeo da se oslobodim cigareta. Telesna težina mi je dobra jer imam 79kg na 184cm visine.
Simptome koje imam i kojih već duže vreme nemogu se oslobodim su: povremena nesvestica praćena lupanjem srca, osećajem "preskakanja" i gubitkom vazduha, i to mi se dešava uglavnom ujutru ili posle jela. Kada ništa nejedem te simptome uglavnom nikad nisam imao. Da li su ti simptomi vezani za gore navedene bolesti želuca? Čitao sam postove na ovom forumu i shvatio sam da je otprilike to.
Da napomenem, da sam pored gutanja sonde, koje sam radio dva puta, radio sam i holter ekg i ultrazvuk srca. Na ultrazvuku je po rečima doktora sve je u granicama normale, kao i na holteru. Medjutim, holter je zabeležio da mi je najveći broj otkucaja bio ujutru oko 9 časova 137bpm, a najmanji u toku spavanja 45bpm. Prosečan broj otkucaja je 86bpm. registrovan je samo 1VES od jednog otkucaja. Ja sam tog dana kada sam nosio holter osetio više puta u predelu oko srca, tačnije ispod njega neke udare za šta sam mislio do sad da je preskakanje. Da li je to grčenje nekih mišića izazvano herniom ili kaskadnim želucem?
Da napomenem, da mi je doktor rekao da mi je želudac dosta iskrivljen pod levu stranu, ali mi nije dao objašnjenje za taj osećaj koji imam.
Molim Vas da mi pojasnite simptome koje imam.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Problem je u takozvanoj vegetativnoj distoniji, a koju uzrokuje vagusni splet u zelucu; parasimpatikus i simpatikus kod Vas se "igraju kao na klackalici", ta dva dela autonomnog nervnog sistema malo su poremecena u medjusobnom "zauzdavanju", a ponajpre zahvaljujuci promenama na zelucu. Stabilizacija se vrsi sedativima ili lekom Sulpirid (Eglonyl). Takodje, hiatus hernija je krivac za "podizanje" zeluca i dijafragme, sa posledicnim "udaranjem" u vrh srca - sto se oseca kao palpitacije, bol ili neprijatna napetost. Manji i cesci obroci, ne legati posle jela, izbegavatio hranu koja se sporo vari...

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Pedjolino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2006 10:29 am

Post od Pedjolino »

Hvala Vam puno na odgovoru, sad bar znam sta moze da bude, jer mi niko do sad nije dao neko objašnjenje, nego samo tipa: to tako mora.
Odgovori