Pre nekih godinu dana prisustvovao sam sudar u kome je autobus udario u putnicki automobili. Sreca pa je auto bio veliki i nov/ relativno bezbedan. Autobus je udario u stranu suvozaca na kome je sedela jedna starija zena, po mojoj proceni 60-70 godina. To je bio strahovit udarac i prasak.. Tu zenu su odmah izvukli na druga vrata (vozac je sam izasao) i postavili je u lezeci polozaj u obliznjem parku. Srecom bila je nepovredjena ali u stanju teskog soka. Nakon par trenutaka iz obliznje apoteke je dosla apotekarka (valjda..bila je u belom mantilu) i dala joj neku inekciju od koje je ona vrlo brzo prestala da se trese. Rekao bih da je sok.
Da li neko moze da mi kaze koji je to sedativ bio u pitanju?
Pre neki dan sam na magistralnom putu video relativno tezak udes. Hvala bogu opet bez vidno povredjenih ali jedan od ucesnika je bio u stanju teskog soka. Predpostavljam da su svi koji dozive udes...
Ja dosta vremena provodim na tockovima i svako malo nadjem se u prilici da prisustvujem nekom udesu i pomazem povredjenima pa me interesuje da li postoji neko sredstvo za smirenje u obliku tablete ili drugom pogodnom obliku koje moze da deluje dosta brzo i koje je bezbedno dati nekome u ovakvoj situaciji. Kolika je uopste zivotno ugrozena osoba koja nije ili je neznatno (bez opasnosti po zivot) povredjena ali je u stanju soka??
Sredstvo za smirenje koje odmah deluje
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Maj 26, 2012 8:36 pm
Re: Sredstvo za smirenje koje odmah deluje
U takvim situacijama ne treba davati nista od lekova dok ne dodje hitna sluzba,kao laik vi ne mozete proceniti o cemu se radi i koju terapiju treba dati,sem osnovnih stvari koje mozete uciniti u takvim situacijama a koje se uce na polaganju vozackog iz prve pomoci vi jedino mozete pozvati hitnu pomoc.Sto se drugog pitanja tice,osobe u takvim situacijama mogu izgledati jako lose i totalno dezorjentisane a da pri tom nisu zivotno ugrozene ali postoje i situacije kada se ,prosto receno spolja nista ne nazire a unutra postoje masivne povrede,opet napominjem to procenjuju lekari hitne sluzbe koji su jako dobro obuceni za te stvari.Pozzz