Spina bifida
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 10:05 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Spina bifida
Molim vas ako neko zna nesto vise o spini bifidi da se javi!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
Meni je postavljena dg spina bifida, sto mi je lekar pojasnio da je neki "rascep" kicme, tj. nije zavrsen razvoj kicme kako treba.
Mada, nemoj ovo shvatiti bukvalno, najbolje je da ti odgovori neko od fizijatara ili ortopeda.
Ja sam prosla sve te lekare, jer sam se bila ukocila, od neurologa, fizijatra, ortopeda i snimak kicme je pokazao da imam spina bifida dg.
Nije nista strasno, bar su me tako utesili.
Mada, nemoj ovo shvatiti bukvalno, najbolje je da ti odgovori neko od fizijatara ili ortopeda.
Ja sam prosla sve te lekare, jer sam se bila ukocila, od neurologa, fizijatra, ortopeda i snimak kicme je pokazao da imam spina bifida dg.
Nije nista strasno, bar su me tako utesili.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 10:05 am
Masho koliko imas godina?Moja beba ima tu dg,ali izgleda ti imas neki laksi oblik,jer moje dete ima problema sa nogama neki oblik paralize,a kazu da moze da bude od toga.Meni su rekli da to nije bas naivno,ali tek smo u fazi ispitivanja pa cemo videti kakve su prognoze.S obzirom da nisi napisala verovatno nemas drugih problema ,pa je sigurno u pitanju neki blazi oblik.Sve najbolje.
Jos uvek se ne zna uzrok spini bifidi. Verovatno da nasledje ima uticaja, mozda ima veze i sa ishranom majke pre zaceca i u prvim mesecima trdnoce ( da je manjkala folna kiselina i gvozdje ). Izuzetno se retko, skoro nikada ne javlja kod Jevreja. Cesto je u Irskoj i Velsu.
Lecenje nije potrebno ako je mali defekt. Cesto je potrebna fizikalna, ponekad gipsane udlage da bi se sprecili deformiteti. Ciste se uklanjaju hururski.
Kod s. bifide kicmeni kanal u kojem je kicmena mozdina nije zatvoren. Taj otvor postoji u prcim danima prenatalnog razvoja, a onda se zatvara. Otvor koji je ostao, moze biti mali i da se primeti slucajno, prilikom rendgenskih snimaka iz drugih razloga. Ali na kozi moze da postoji ulegnuce ili cuperak dlaka.
Pretpostavljam da nisi radila test u trudnoci, proveravala nivo alfa - feto proteina?
Uradi bebi svu potrebnu dijagnostiku. Ako bude islo na fiz. tarapiju najbolji su ti u Sokobanjskoj. Nadam se da ce biti sve u redu, sve najbolje vam zelim.
Lecenje nije potrebno ako je mali defekt. Cesto je potrebna fizikalna, ponekad gipsane udlage da bi se sprecili deformiteti. Ciste se uklanjaju hururski.
Kod s. bifide kicmeni kanal u kojem je kicmena mozdina nije zatvoren. Taj otvor postoji u prcim danima prenatalnog razvoja, a onda se zatvara. Otvor koji je ostao, moze biti mali i da se primeti slucajno, prilikom rendgenskih snimaka iz drugih razloga. Ali na kozi moze da postoji ulegnuce ili cuperak dlaka.
Pretpostavljam da nisi radila test u trudnoci, proveravala nivo alfa - feto proteina?
Uradi bebi svu potrebnu dijagnostiku. Ako bude islo na fiz. tarapiju najbolji su ti u Sokobanjskoj. Nadam se da ce biti sve u redu, sve najbolje vam zelim.