solupred

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Luthiena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 15, 2009 4:09 pm

solupred

Post od Luthiena »

prethodnih mesec dana pila sam 30mg prinizona dnevno. preporuceno mi je ako mogu da predjem na solupred zbog manjeg broja nus pojava, u medjuvremenu je doza smanjena na 25mg.ja sam u apoteci nasla samo sumecu varijantu. da li neko ima iskustva sa ovim lekom i mozda neki savet?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: solupred

Post od MACHINE »

prInizon ili prOnizon?

Koji je razlog upotrebe oralnih kortikosteroida? Sintetski glukortiokoidni kks analozi imaju vecu hepaticku inaktivaciju i manji uticaj na HPA mehanizam, pa i manje nuspojava ali zavisi od oboljenja koji e biti primenjen
Luthiena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 15, 2009 4:09 pm

Post od Luthiena »

prOnizon, greska u kucanju....
dijagnoza je nefrotski sindrom.
hvala na brzom odgovoru, mada su to sve stvari koje mogu naci u kutiji na papiricu hehe apsolutno ne razumem sta znace :)
nemojte me pogresno shvatiti, ali uzasan je osecaj kad procitas otpusnu listu i blage veze nemas sta kog djavola sve to znaci....a niko nema vremena da objasni :)

uglavnom, mesec dana sam pila 30 mg pronizona dnevno, nakon druge bolus terapije smanjena mi je doza 25 mg i presla sam na solupred jer kazu da je bolji....
da li je moguce da su nesto sporiji otkucaji srca reakcija na pronizon? to su mi ustanovili sad u toku druge hospitalizacije, pa sam nosila i holter medjutim niko nista...kao sve je ok i ostade na tome.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Znaci problem sa bubrezima, zato uzimate sistemske kortikosteroide. Nuspojave zavise od procenta inaktivacije aktivne supstance u jetrenim stanicama. Glavno pravilo je da se terapija smanjuje lagano, postupno sve do th. odrzavanja ili pak ukidanja, ali ne sme doci do relapsa. Bitno je da u toku Th. pratitie proteine, albumine, holesterol i trigliceride. Uz to obavezno DLF tj. leukocite, limfocite...jer kks vrsi supresiju kostne srzi, imuniteta.
Odgovori