Snizen pritisak i srce

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

gorank07
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 11, 2007 3:35 pm

Snizen pritisak i srce

Post od gorank07 »

Pozdrav,

Posto niko nije mogao da mi odgovori na diskusiji kardiologija evo i ovde da postujem.

Moj problem je sto mi se krvni pritisak smanjio - pre 5 ili 6 godina je bio gornji 120 - 125, a sad je oko 100. Broj otkucaja je 80 - 100 / min. Imam 31 god. i poceo sam da sumnjam da ovo smanjenje pritiska moze imati neke veze sa srcem. Imao sam preteranu kilazu odredjeno vreme, ali je u to vreme pritisak bio u redu, dakle gornji 120+ (100 + godine). Napominjem da sam u vojsci bio u specijalnoj jedinici, pa se pitam da li to moze biti posledica tih napora (mada je posle vojske bio normalan, u vojsci sam bio pre 11 god.). Cesto se javlja pospanost, a san je kratak (sto se javilo posle vojske).

Konkretno, posumnjao sam u prosirenje srcanog misica, odnosno njegovo slabljenje. Procitao sam i o nekakvom zadebljanju srca, tj. srcanog misica, pa se mislim da li i to moze biti uzrok.

Dakle, pitanje je da li snizeni pritisak moze biti simptom neke promene - oboljenja ili bilo cega drugog na srcu? :o

Hvala unapred.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pad pritiska usled slabljenja srvanog misica desava se samo fatalno obolelima u terminalnoj fazi (kardijalni shok), koji imaju i brojne druge simptome. Prema tome, ne razmisljajte o "slabom srcu". Hipotenzija moze da bude uzrokovana brojnim faktorima, a ubrzan rad srca (tahikardija) je samo posledica kompenzatornog mehanizma kojim srce nadoknadjuje potrebni minutni volumen. Uradite standardan fizicki pregled, EKG i UZ srca.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Hvala,

Puls je bio ubrzan i ranije (kod normalnog pritiska). Mozete li mi reci nesto vise o mogucim uzrocima pada pritiska kao i sta je standardni fizicki pregled i UZ srca.

Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nizak arterijski pritisak je najcesce konstutucionalan i/ili multifaktorijelan, ponekad upadljivo nasledan, spojen sa polom (cesci kod zena), cesto u zavisnosti od psihickog statusa, nacina ishrane, telesne gradje... Kod osoba sa hipotenzijom postoji cesto slaba simpatikusna stimulacija zidova krvnih sudova, koji se ne kontrahuju dovoljno onda kad je to potrebno...

Fizicki pregled je klasicni pregled: inspekcija, auskultacija, palpacija, perkusija (gledanje pacijenta, slusanje slusalicama, opipavanje, kuckanje) - kad se radi o srcu, ciljani pregled podrazumeva posmatranje vrata, prekordijuma, slusanje srcane radnje, opipavanje kvaliteta pulsa, eventualno i perkusija prekordijuma...), uz merenje tenzije i dopunske preglede kao sto je slusanje i perkusija pluca, pregled opipavanjem trbuha, orjentacioni neuroloski pregled (misicni refleksi, stanje kranijalnih nerava, gruba motorna snaga, testovi za ataksiju...) itd.

UZ = ultrazvuk srca, kojim se mere debljine zidova, velicine supljina srca, posmatra se funkcija zalistaka, kontraktilnost misica i procenjuje se funkcija srcane pumpe pomocu ejekcione frakcije i drugih parametara.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Sad mi je nesto malo jasnije, opet :

"Nizak arterijski pritisak je najcesce konstutucionalan i/ili multifaktorijelan, ponekad upadljivo nasledan, spojen sa polom (cesci kod zena), cesto u zavisnosti od psihickog statusa, nacina ishrane, telesne gradje..."

- konstutucionalan : zavisi od gradje????? Kod koga je nizi a kod koga visi???????? :o
- psihickog statusa : kad opada a kad raste???

Da li moze biti uzrokovan nekim agensom, npr. virusom (herpes simplex)? :roll:

Koliko shvatam, ako nije prouzrokovan srcanim poremecajem, onda je nesto od ovih drugih faktora uzrok snizenja krvnog pritiska, a to ne bi trebalo biti neka ozbiljnija bolest - poremecaj. Jesam li u pravu?

Pozdrav.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Evo i ovo sam zaboravio :

"Kod osoba sa hipotenzijom postoji cesto slaba simpatikusna stimulacija zidova krvnih sudova, koji se ne kontrahuju dovoljno onda kad je to potrebno..."

Drugim recima, vegetativni nervni sistem slabo stimulise misic srca. Zasto? U mom slucaju pritisak se smanjio. Zbog cega? Moze li nesto da pomogne?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Konstitucionalnih tipova ima puno, generalno ne postoje pravila o konstituciji i pritisku, ali recimo da visoki i mrsavi imaju nizi pritisak. Kada kazemo "konstitucionalno", mislimo na nesto vezano za gradju i "ustrojenje", bez posebnih opisa. pad pritiska usled virusa kao sto je herpes simplex nije opisan - osim ako ne postoji i istovremena jaka virusna upala srcanog misica koja ga oslabi.

Psihicki status: stanje svesti utice delimicano i na stanje i funkcionisanje vegetativnog nervnog sistema, ali na koju ce stranu vetetativni nervni sistem da se otkloni (parasimpatikus - pad pritiska ili simpatikus - porast pritiska) stvar je opet individualnog slicaja. Najvecem broju ljudi kod nervoze raste pritisak, ali ima i onih kojima se desava upravo obrnuto...

U pravu ste, snizen pritisak nije ozbiljan poremecaj i trebalo bi da se lako regulise nacinom ishrane.

Ono poslednje da "drugim recima nervni sistem slabo stimulise misic srca" je pogresan zakljucak, ponavljam, ne radi se o srcu, vec o zidovima krvnih sudova, arterija i arteriola.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Hvala dr. Ivice,

Evo opet moram da Vam postavim nekoliko pitanja, u vezi onog sto nisam shvatio. Nadam se da nije problem. Dakle, kazete :

"pad pritiska usled virusa kao sto je herpes simplex nije opisan - osim ako ne postoji i istovremena jaka virusna upala srcanog misica koja ga oslabi. "

Upala misica virusom herpesa??? Mislio sam da virus zivi na nervima. Zar ne moze na taj nacin da utice na nervni sistem - simpatikus ili parasimpatikus i dovede do pada pritiska? :oops:

"U pravu ste, snizen pritisak nije ozbiljan poremecaj i trebalo bi da se lako regulise nacinom ishrane."

Kako? Kafom, cajem, guaranom?

"Ono poslednje da "drugim recima nervni sistem slabo stimulise misic srca" je pogresan zakljucak, ponavljam, ne radi se o srcu, vec o zidovima krvnih sudova, arterija i arteriola."

Nervni sistem stimulise krvne sudove?????????Mislio sam da stimulise ono sa cim je direktno u vezi - misic, kao sto postoji voljno kretanje misica pod dejstvom CNS, tako radom srcanog misica upravlja vegetativni nervni sistem. Ili gresim? :-?

Pozdrav.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Greska,

Shvatio sam ovo poslednje. Mada mi opet nije jasno : nervni sistem - CNS kontrahuje krvne sudove????? I ako ih ne kontrahuje dovoljno, pritisak je snizen? :roll:

Usled cega se javlja ovakav poremecaj?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nisam mislio na upalu srcanog misica virusom herpes simpleksa, nego generalno, na virusne miokarditise.

Ostalo - ako imate vremena, pozovite me popodne na telefon. Sve najbolje!
posejdon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 19, 2006 6:57 pm

Post od posejdon »

gorane
i ja imam isti problem
možes li mi reci sta si ucinio povodom toga
forest
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 03, 2008 8:01 pm

Post od forest »

A da li je normalno da ja imam pritisak 80 sa 50 i da se osecam skroz ok. Tek kada spadne ispod toga osacam smetnje. Inace u porodici mi svi imaju nizak pritisak, cak ne verujem da je iko ikada imao preko 100. Verovatno je to...ne obracam mnogo paznju ali kada nekom kazem da sam imao 70 sa 40 cude se kako ne padnem u nesvest.
Odgovori