Smijem li igrati fudbal?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

ensaje
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 17, 2015 5:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Smijem li igrati fudbal?

Post od ensaje »

Pozdrav, dakle prije par mjeseci sam imao problema sa kicmom(tacnije imam jos), uglavnom mi je bilo palo lijevo stopalo, isao sam u banju i tako , i sad je koliko toliko normalno(radim vjezbe da ojacam stopalo, sad je negdje na 85 90% u odnosu na ovo drugo).

Krajnja dijagnoza sa zadnjeg pregleda jeste:

polydiscopathia vert lumbalis cum radiculopathia, problem je bio s prsljenovima l4/l5, kao nabubrio prsljen. Savjetovali su mi vjezbe za jacanje donjeg dela kicme jer je to valjda uzrok bio, da je gornjio dio tijela jaci od donjeg i valjda se to zato desilo.

Medjutim, sad sam prilicno okej, povremeno me boli kicma(npr ako sjedim duze od 30 40 minuta bez pomjeranja/ustajanja i tako.. uglavnom radim vjezbe za jacanje donjeg dijela kicme. I ono sto mene zanima jeste:

Da li ja s ovom dijagnozom smijem da igram fudbal(jer je to jedino sto volim igrati u slobodno vrijeme): "polydiscopathia vert lumbalis cum radiculopathia" . I da rekli su mi da ne idem u teretanu da dizem tegove do 25te godine da ne bi pogorsao stanje. I kad sam pitao u banji da li smijem raditi vjezbe bez tegova(sklekovi i to), rekli su da mogu, ali sam zaboravio da pitam za fudbal, pa eto ako neko moze da pomogne :)

Mislim bio sam "normalan" zdrav prije nego se to desilo, ne vidim razlog da ne smijem igrati? a to se desilo vjerovatno jer sam dizao tegove malo teze a vjerovatno nisam radio pravilno a bio sam pocetnik,..
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 03, 2015 6:20 pm

Re: Smijem li igrati fudbal?

Post od Dr.Dzindo »

Prije par mjeseci,malo preciznije pisi.
Koliko tacno???
I koliko ti je godina??
Novi član
Novi član

Post od ensaje »

Dr.Dzindo napisao:Prije par mjeseci,malo preciznije pisi.
Koliko tacno???
I koliko ti je godina??
Decembar 2014, pa sam bio u banji od 15 Januara do pocetka februara, i od tad sam ono da kazem normalan, jedino me kicma zaboli u donjem dijelu nakon duzeg sjedenja sto je i donekle i normalno, jer koga ne zaboli kicma kada sjedi na jednom mjestu 30 40 minuta i vise(ispred racunara haha).

Imam 19 godina, u maju 2016 cu imati 20.

I da, rekli su mi da ne dizem nista tesko, i zaista npr kada dignem nesto teze a nepravilno, sledeci dan me malo boli kicma.. i zato izbjegavam da ista dizem a i starci me stede maksimalno sto se toga tice, zdravlje ipak na prvom mjestu..
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dr.Dzindo »

Dakle, dijagnoza jos postoji.
Bolovi su prisutni nakog duzeg sjedenja,sto znaci da nije proslo.
Mozda,bi moga da igras fudbal,ali jako malo,jer svaki pad ili bilo koji jaci udarac u predjelu kicme i vrata moze biti rizican po tovje zdravlje.
Trebao bi odmarati jos najmanje 6 mj do godinu dana mozda cak i vise.
Naravno gimnastiku nastavljas.

Novi član
Novi član

Post od ensaje »

Dr.Dzindo napisao:Dakle, dijagnoza jos postoji.
Bolovi su prisutni nakog duzeg sjedenja,sto znaci da nije proslo.
Mozda,bi moga da igras fudbal,ali jako malo,jer svaki pad ili bilo koji jaci udarac u predjelu kicme i vrata moze biti rizican po tovje zdravlje.
Trebao bi odmarati jos najmanje 6 mj do godinu dana mozda cak i vise.
Naravno gimnastiku nastavljas.

Mislite da bi ovo proslo nakon jos 6 mjeseci ili vise, mislim da posve prodje? naravno s tim da radim vjezbe koje su mi rekli? i da igram, futsal, dvoranski fudbal, znaci nema onih klizecih startova i tako..

I da li mi mozete reci sta bi "polydiscopathia vert lumbalis cum radiculopathia" bi otprilike znacilo u nasem jeziku/prevod, znacenje?
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dr.Dzindo »

Jedna vrsta degenerativne promjene prsljenja i korijena zivca.
Dakle u vasem slucaju je to degenerativna promjena prsljena l4/l5 i ta promjena pritisce korijen zivca.

Novi član
Novi član

Post od ensaje »

Dr.Dzindo napisao:Jedna vrsta degenerativne promjene prsljenja i korijena zivca.
Dakle u vasem slucaju je to degenerativna promjena prsljena l4/l5 i ta promjena pritisce korijen zivca.

Mislim da radim sve normalno kao sto sam i prije nego se to desilo(sem dizanja tereta), s tim da vjezbam i jacam kicmu?
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dr.Dzindo »

Zavisi kako je nastala povreda,ali moze se zacjelit.
Ima ces mozda male poteskoce npr:tokom dugog sjedenja,ali sve u svemu biti ce ok.

Novi član
Novi član

Post od ensaje »

Dr.Dzindo napisao:Zavisi kako je nastala povreda,ali moze se zacjelit.
Ima ces mozda male poteskoce npr:tokom dugog sjedenja,ali sve u svemu biti ce ok.

Ja mislim da je povreda nastala uslijed dizanja tegova(malo tezi su bili za moju kicmu) i jos sam bio pocetnik i nisam radio pravilno vjezbe..., mladost ludost haha).
Dr.Dzindo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dr.Dzindo »

Trebalo bi biti sve ok.Naravno nikad nece biti onako kao sto je bilo,ali.
Sad pazi sta radis,redovno radit vjezbe i pazit na kicmu.

Novi član
Novi član

Post od ensaje »

Dr.Dzindo napisao:Trebalo bi biti sve ok.Naravno nikad nece biti onako kao sto je bilo,ali.
Sad pazi sta radis,redovno radit vjezbe i pazit na kicmu.

i samo jos nesto, kad udarim lijevim stopalom od pod ono kao da klapnem, osjetim kao mali trnci da prodju kroz pola stopala(od sredine ka prstima, osjecaj kao kad utrne, samo sto je mnogo manje,? to je sigurno zbog tih nervi i tog sto se desilo? , i da nekad osjetim to a nekad ne.. zavisi kako kad
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Нажалост када стопало падне то је знак веома озбиљне повреде. Опоравак траје годинама.

Вежбама не можеш да јачаш кичму него мишиће који је држе. Најважнији су трбушни мишићи.

Фудбал не би смео да играш осим пензионерску варијанту.

Препоручујем ти да купиш Истеки и њиме свакодневно истежеш кичму.
ensaje
Novi član
Novi član

Post od ensaje »

aaaca napisao:Нажалост када стопало падне то је знак веома озбиљне повреде. Опоравак траје годинама.

Вежбама не можеш да јачаш кичму него мишиће који је држе. Најважнији су трбушни мишићи.

Фудбал не би смео да играш осим пензионерску варијанту.

Препоручујем ти да купиш Истеки и њиме свакодневно истежеш кичму.
Kako mislite "penzionersku" varijantu? zar sa 19 godina da idem u "penziju"? :(
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Морао си да пазиш када си почињао са теретаном. Сада када си се озбиљно повредио не смеш да се цимаш да не би завршио на операционом столу или непокретан.

Важно је да развучеш пршљенове и да ојачаш мишиће. Можда буде све како треба за коју годину.

Падање стопала се обично догађа у познијим годинама код особа које претерују са физикалисањем. Дакле ти по томе немаш 19 година него 50.
ensaje
Novi član
Novi član

Post od ensaje »

aaaca napisao:Морао си да пазиш када си почињао са теретаном. Сада када си се озбиљно повредио не смеш да се цимаш да не би завршио на операционом столу или непокретан.

Важно је да развучеш пршљенове и да ојачаш мишиће. Можда буде све како треба за коју годину.

Падање стопала се обично догађа у познијим годинама код особа које претерују са физикалисањем. Дакле ти по томе немаш 19 година него 50.
Da, znam, to su mi rekli i ovi u bolnici..

Jedino ne vidim zasto ne bi mogao igrati fudbal, jer ono ne dizem nista tesko igrajuci fudbal, a i zar se bavljenje sportom ne preporucujem da bi se ocuvalo zdravo tijelo i duh?
Odgovori