shta se deshava sa ochima prilikom "chitanja u mraku&qu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
olfrud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2007 9:48 pm

shta se deshava sa ochima prilikom "chitanja u mraku&qu

Post od olfrud »

Dakle, zanima me, ako neko mozhe to da mi objasni, shta se deshava to sa ochima kada se chita u mraku uz np baterijsku lampu? Kazhu "pokvarices ochi", al mene zanima kako? Naprezanje i sl zbog nedovoljno svetlost? Ja np dosta sedim ispred monitorom u kao polumraq (trudim se uvek da imam upaljenu lampu) pa me zanima, da li treba i na to da obratim paznju?

tnx unapred
Olfrud
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Dolazi do bespotrebnog naprezanja ocnih misica, posebno onih koji sire zenice (u mraku oko siri zenicu da bi 'uhvatilo' svu raspolozivu svestlost) i do stalnog pritiska na oko da akomodira u bespotrebnim situacijama (socivo oka deluje kao zum na aparatu - odnosi se prema objektu gledanja u vidnom polju u odnosu na daljinu, blizinu i osvetljenost). Dakle, nemoj bespotrebno zamarati oci i terati ih da bez ikakve potrebe 'rade' na prazno. A sto se tice svetla i elektronskih uredjaja tipa kompjutera ili TVa, ne mogu d ase setim odakle sam to citala ili cula, ali pouzdano znam da je vezano za oftalmologiju - da kada radi TV ili monitor treba da bude upaljeno i neko svetlo (dakle ne monitor u potpuno mracnoj soibi, kao sto ne ni TV u potpunom mraku). POzdrav
olfrud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2007 9:48 pm

Post od olfrud »

tnx, tako neshto sam i mislio. Zenice se suzhavaju i na svetlost i na zoom, a za dobar zoom, potrebna je i dobra svetlost :) Ali kako mogu da se oshtete ochi? Kakvi su simptomi oshtecenih ochiju tada?
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

U suštini, čitanjem u mraku se samo pre deklašira neka refrakciona anomalija. Zapravo hipermetropija.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

"Samo" ?? :o

Interesantno vidjenje stvari.

Puka sitnichica.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Mislila sam na to da se vid sam po sebi ne može pokvariti čitanjem u mraku, kod zdravog oka. Dok kod hipermetropa ranije dovodi do manifestne hipermetropije.

Mada daleko sam ja od oftalmologa. :(
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Vid se moze pokvariti citanjem u mraku kod svakog oka; ukoliko je ono kontinuirano.
Odgovori